Reclamă

Cum și cât timp se folosesc luminile de creștere a plantelor. Cum alegi cel mai bun model pentru plantele tale de interior

Plantele ornamentale au câștigat teren, contribuind mult la estetica unei case în care să te simți bine. La rândul lor, și luminile de creștere a plantelor au devenit tot mai populare. Știi însă cum să le folosești și ce durată e optimă? Află de la experți cum și cât timp se folosesc luminile de creștere a plantelor, ca și tot ce trebuie să știi pentru a le pune în valoare ca să ai un interior de revistă.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 27 mai 2024, 6:35

Așa cum le spune și numele, luminile de creștere a plantelor stimulează creșterea acestora în interior. Desigur că orice iubitor de plante dorește să le ofere cele mai bune condiții de stimulare a creșterii lor. Dacă consideri că ai nevoie de mai multă lumină pentru plantele tale de interior, este esențial să știi să le folosești corect.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum și cât timp se folosesc luminile de creștere a plantelor

Luminile de creștere sunt în general lumini LED proiectate să ofere lumină suplimentară plantelor de apartament. Există câteva motive întemeiate pentru a le folosi, relatează Homesandgardens.

Accelerează creșterea răsadurilor

Poate cel mai evident motiv de utilizare a lor este faptul că ai semănat diferite semințe și acum cresc răsadurile. În opinia expertului în plante de interior Anastasia Borisevich, poți ajuta creșterea răsadurilor bazându-te pe luminile de creștere. Însă trebuie să ai în vedere câteva aspecte.

În primul rând, instalează aceste lumini direct deasupra răsadurilor pentru a te asigura că acestea cresc uniform. De asemenea, asigură-te că luminile nu fac ca răsadurile să se umbrească reciproc, să se extindă și să se deformeze, punctează experta.

Reclamă

De îndată ce apar primele răsaduri, luminile trebuie așezate la 15–20 de centrimetri deasupra lor.

Astfel se evită pârjolirea frunzelor și se furnizează suficientă lumină.

Pe măsură ce răsadurile cresc, este important să reglezi înălțimea luminilor. Astfel este indicat să le plasezi la o distanță mai mare de răsaduri.

Reclamă

Stimulează dezvoltarea plantelor în zilele întunecate

Un alt motiv al utilizării luminilor de creștere este stimularea creșterii plantelor de interior în zilele mai întunecate. Mai ales dacă nu ai multe plante de apartament care au nevoie de puțină lumină naturală.

Este recomandat să plasezi lumini de creștere în apartament în special dacă ai puține ferestre, cele existente sunt prea mici sau pervazurile sunt prea înguste.

Potrivit expertei citate, luminile de creștere se folosesc nu numai pentru a suplimenta iluminarea naturală insuficientă, ci și pentru a o înlocui. Dacă iubești plantele ornamentale, poate dorești să afli cum să îți creezi acasă propriul terariu.

Ce model de lumini de creștere să alegi

Pe piață sunt disponibile multe modele de lumini de creștere, în funcție de scopul utilizării lor. Dacă vrei să plantezi răsaduri, poți achiziționa un sistem de creștere hidroponic. Acesta combină un sistem inteligent de irigare și lumini de creștere pentru a oferi condiții optime plantelor tinere. 

Dacă vrei să accelerezi creșterea plantelor de apartament, poți opta pentru un sistem de lumină care poate fi reglat în înălțime și plasat deasupra foliajului plantei.

Multe lumini de creștere emit în diferite culori, cum ar fi roșu și albastru, ceea ce satisface cerințele de energie ale plantelor.

Luminile de creștere pot fi instrumente utile pentru o grădină interioară reușită. Nu neglija însă să te documentezi cu atenție în cazul cerințelor specifice fiecărei plante, pentru a te asigura că folosești corect luminile de creștere. Dacă ești pasionată de grădinărit, află cum să ai grijă de plantele de interior ca un expert.

Durata optimă de utilizare a luminilor de creștere

Durata luminilor de creștere depinde de plantă și de scopul folosirii lor. De regulă se recomandă un minimum de 8-10 ore pe zi. Ceea ce echivalează cu iluminarea naturală exterioară, completează Anastasia Borisevich. În același timp, trebuie ținut cont și de cerințele specifice ale fiecărei plante, mai explică experta.

Multe modele de lumini de creștere au un cronometru integrat, deci nu trebuie să îți faci griji pentru setarea duratei de funcționare, scrie Parade.com.

Dacă crești iarbă de interior sau alte fructe de interior și plante aromatice, durata folosirii luminilor poate fi cheia unei recolte de succes. Plantele care necesită o perioadă de întuneric au nevoie de obicei maxim 10–12 ore de lumină pe zi.

Dacă depășești regulat acest interval, speciile de plante care cer puțină lumină vor înflori mai puțin abundent și vor face mai puține fructe, mai explică Anastasia Borisevich. Plantele care au nevoie de mai multă lumină se vor dezvolta de minune dacă le oferi cel puțin 13 ore de lumină sau chiar 14–16 ore zilnic.

Dacă este o zi deosebit de întunecoasă, poți lăsa luminile în funcțiune toată ziua. Ai însă grijă să te asiguri că plantele tale au parte și de o perioadă de întuneric. În mod similar, reduce durata de funcționare dacă este o zi foarte însorită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez în timp ce stau de vorbă pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt pe un iaht
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt. Presa internațională scrie că fotbalistul și partenera sa au ales să-și petreacă timpul liber...
2
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
3
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
4
Două porții de prăjitură cu prune pe o farfurie și prăjitura secționată pe un platou, cu un cuțit
Rețete
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Un desert gustos și aromat
Printre rețetele cu prune pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Este rețeta unui desert delicios și spectaculos, care combină dulceața caramelului cu...
5
Prune la borcan fără zahăr și un bol cu prune
Rețete
Prune la borcan fără zahăr. Rețetă simplă și sănătoasă
Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de prune la borcan fără zahăr. Le poți consuma ca pe compot sau le poți include în rețete de...
PARTENERI
×