Curcuma sau turmericul cu miere se poate prepara în doar câteva minute. În funcție de preferințe se poate opta pentru turmenic proaspăt sau măcinat organic. Pentru a avea un efect și mai puternic, multe persoane adaugă și puțin piper negru măcinat. Remediul acesta natural este potrivit în tratarea răcelii și a problemelor digestive, scrie Willamette Transplant.com. În plus, turmericul cu miere stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește vizibil starea de bine datorită antioxidanților pe care îi conține.
Ce este curcuma sau turmericul
Curcuma este o plantă perenă din familia Zingiberaceae. Provine din sudul Asiei, dar și din nordul Australiei. Este folosită în India de mai bine de 4000 de ani datorită proprietăților sale vindecătoare. De regulă plantele de curcuma variază și pot fi recunoscute între ele după frunzele lungi. În funcție de fiecare specie florile plantelor vor avea la rândul lor culori diferite.
Turmericul, pe de altă parte, este una din speciile de curcuma și este cunoscut la scară largă drept șofran indian. Condimentul este sub formă de pudră și are de regulă o culoare galben-aurie, fiind unul din condimentele cele mai apreciate din întreaga lume.
Este un condiment ideal folosit în prepararea nenumăratele specialități din bucătăriile din lumea întreagă.
Nu este niciun secret faptul că turmenicul conține compuși cu proprietăți medicinale. Curcumina este poate cel mai important compus, fiind principalul ingredient activ din turmeric. Efectele sale antiinflamatorii și antioxidante sunt puternice, motiv pentru care este un condiment preferat în tratarea afecțiunilor.
Beneficiile principale ale turmericului
Inflamatia este o problemă de sănătate foarte importantă. Unii cercetători sunt de părere că inflamația poate duce la apariția bolilor cornice în timp. Printre acestea cele mai cunoscute sunt bolile de inimă, cancerul, Alzheimerul, dar și diverse probleme la nivelul sistemului digestiv.
Astfel, orice aliment care poate reduce inflamația este extrem de important în alimentația unei persoane. Studiile au dovedit că turmericul este bogat în curcumină, substanța bioactivă care luptă împotriva inflamației.
În plus, efectele antioxidante ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Mai multe studii desfășurate pe animale au arătat cum curcumina poate bloca acțiunea radicalilor liberi și poate stimula acțiunea altor antioxidanți din corp.
Publicația Healthline.com spune că multe tulburări comune ale creierului au fost legate de scăderea nivelului factorului neurotrofic derivat din creier. Factorul neurotrofic derivat din creier este o proteină codificată de gena BDNF. Această proteină joacă un rol foarte important în memorie și în procesul de învățare.
Studiile recente spun că această curcumină poate crește nivelul proteinei mai sus menționate la nivelul creierului. Astfel, s-a ajuns a concluzia că turmericul poate ajuta la întarzierea apariția multor boli ale creierului. În plus, multe alte studii spun că turmericul este benefic chiar și în combaterea depresiei. Cu toate acestea mulți cercetători rămân încă rezervați în a da un verdict definitiv fiind nevoie de studii mult mai ample.
Cum prepari curcuma cu miere
Dacă îți dorești să prepari ”mierea de aur” la tine acasă vei avea nevoie de trei ingrediente simple: miere, curcuma (turmeric) și puțin piper negru măcinat. Publicația Healthline.com recomandă folosirea a 200 g miere, o lingură mare de turmeric și un vârf de linguriță de piper negru măcinat. Se amestecă cele trei ingrediente până ce acestea se omogenizează foarte bine. Este atât de simplu să ai la tine acasă acest remediu special.
Turmericul singur poate avea efecte extraordinare asupra sănătății corpului. Motivul pentru care este asociat cu mierea și piperul negru este datorită rezultatelor mult mai bune pe care le dau împreună. Atunci când turmericul este consumat simplu, el este asimilat într-o cantitate mai mică de organism.
Însă atunci când este combinat cu mierea și piperul crește capacitatea corpului de a absorbi turmericul. Multe persoane îl folosesc pentru a combate răceala, pentru a îmbunătăți sistemul imunitar sau a da un boost sistemului digestiv.
Totuși specialiștii avertizează cu privire la consumul acestuia în cantități foarte mari. Consumat în cantitatea nepotrivită poate să provoace stări de greață sau dureri abdominale.