Tehnicile de gătit și felurile de mâncare au evoluat, de asemenea. A fost o vreme când oamenii obișnuiau să gătească în recipeiente de pământ. Dar cu plitele electrice și alte echipamente noi de gătit, prepararea mâncării a devenit un proces mult mai ușor.
De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala
Cu toate acestea, chiar și în vremurile pe care le trăim, era modernă, unele trucuri mai vechi pot veni în ajutorul tău. Se întâmplă des atunci când gătești să mai faci și alte treburi prin casă, nu-i așa? De exemplu, e posibil ca după ce ai pus pastele la fiert să te apuci de curățatul legumelor. Indiferent cât de rapidă ai fi, există posibilitatea ca apa să fiarbă și să dea în clocot.
Ustensilele din lemn se află pe lista obiectelor de bucătărie care se pot igieniza în mașina de spălat vase.
Posibilitatea ca apa de la paste să curgă pe lângă vasul de gătit și să murdărească plita este mare. Moleculele de amidon din paste se descompun în apă, iar ele formează un strat gros de spumă. Prin urmare, aburul nu mai poate să iasă la suprafață, iar de aici până la un mic dezastru în bucătărie nu mai este decât un pas, scrie News18.com.
Un truc ca să te ferești cât poți de mult de această situație este că pui o lingură de lemn deasupra vasului în care gătești. Se spune că mânerul subțire al lingurii de lemn împiedică spuma să dea pe dinafară. Nu este nicio magie. Există o explicație științifică în spatele acestui fenomen.
Explicația științifică a acestui fenomen
Potrivit unui raport al Simplemost, fenomenul este posibil în principal datorită a două calități notabile ale lemnului: este extrem de bun la absorbția apei și este, de asemenea, un izolator. Când pui o lingură de lemn deasupra vasului, suprafața rugoasă a lingurii și natura hidrofilă a lemnului oferă un mediu ideal pentru formarea de bule mici în apă clocotită.
Lingura de lemn, datorită texturii sale robuste, are o suprafață suficientă pentru a absorbi aceste bule și a le împiedica să se reverse. Pe măsură ce lingura de lemn absoarbe aceste bule, le întinde, forțând bulele să se despartă. În această situație, forța de întindere devine mai mare decât forța de tensiune superficială, care menține bulele laolaltă. Prin urmare, bula se sparge și spuma se instalează.