Reclamă

De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala de pe foc

De-a lungul anilor, ustensilele de bucătărie au evoluat și ele foarte mult. Cu toate acestea prețurile lor uneori te dau înapoi de la cumpărare, dar nu te descuraja. Există o mulțime de trucuri pentru a obține mâncarea pe care ți-o dorești. De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala de pe foc.

Publicat: 13 septembrie 2021, 7:53

Tehnicile de gătit și felurile de mâncare au evoluat, de asemenea. A fost o vreme când oamenii obișnuiau să gătească în recipeiente de pământ. Dar cu plitele electrice și alte echipamente noi de gătit, prepararea mâncării a devenit un proces mult mai ușor.

De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala

Cu toate acestea, chiar și în vremurile pe care le trăim, era modernă, unele trucuri mai vechi pot veni în ajutorul tău. Se întâmplă des atunci când gătești să mai faci și alte treburi prin casă, nu-i așa? De exemplu, e posibil ca după ce ai pus pastele la fiert să te apuci de curățatul legumelor. Indiferent cât de rapidă ai fi, există posibilitatea ca apa să fiarbă și să dea în clocot.

Ustensilele din lemn se află pe lista obiectelor de bucătărie care se pot igieniza în mașina de spălat vase.

Posibilitatea ca apa de la paste să curgă pe lângă vasul de gătit și să murdărească plita este mare. Moleculele de amidon din paste se descompun în apă, iar ele formează un strat gros de spumă. Prin urmare, aburul nu mai poate să iasă la suprafață, iar de aici până la un mic dezastru în bucătărie nu mai este decât un pas, scrie News18.com.

Un truc ca să te ferești cât poți de mult de această situație este că pui o lingură de lemn deasupra vasului în care gătești. Se spune că mânerul subțire al lingurii de lemn împiedică spuma să dea pe dinafară. Nu este nicio magie. Există o explicație științifică în spatele acestui fenomen.

Reclamă
Reclamă

Explicația științifică a acestui fenomen

Potrivit unui raport al Simplemost, fenomenul este posibil în principal datorită a două calități notabile ale lemnului: este extrem de bun la absorbția apei și este, de asemenea, un izolator. Când pui o lingură de lemn deasupra vasului, suprafața rugoasă a lingurii și natura hidrofilă a lemnului oferă un mediu ideal pentru formarea de bule mici în apă clocotită.

Lingura de lemn, datorită texturii sale robuste, are o suprafață suficientă pentru a absorbi aceste bule și a le împiedica să se reverse. Pe măsură ce lingura de lemn absoarbe aceste bule, le întinde, forțând bulele să se despartă. În această situație, forța de întindere devine mai mare decât forța de tensiune superficială, care menține bulele laolaltă. Prin urmare, bula se sparge și spuma se instalează.

Dintre toate materialele, ustensilele pe bază de lemn au cea mai mare capacitate de a menține apa clocotită sub control. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu oțelul sau aluminiul, lemnul absoarbe foarte bine. E și mai rezistent la căldură.

Acest truc aparent banal, fără susținere în spate, a salvat cel mai probabil nenumărate plite de murdăria care se curăță și așa destul de greu. Chiar dacă oala stă pe foc, mâncarea sau apa nu au cum să se scurgă din oala de gătit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×