De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala de pe foc

De-a lungul anilor, ustensilele de bucătărie au evoluat și ele foarte mult. Cu toate acestea prețurile lor uneori te dau înapoi de la cumpărare, dar nu te descuraja. Există o mulțime de trucuri pentru a obține mâncarea pe care ți-o dorești. De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala de pe foc.

Publicat: 13 septembrie 2021, 7:53

Tehnicile de gătit și felurile de mâncare au evoluat, de asemenea. A fost o vreme când oamenii obișnuiau să gătească în recipeiente de pământ. Dar cu plitele electrice și alte echipamente noi de gătit, prepararea mâncării a devenit un proces mult mai ușor.

De ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala

Cu toate acestea, chiar și în vremurile pe care le trăim, era modernă, unele trucuri mai vechi pot veni în ajutorul tău. Se întâmplă des atunci când gătești să mai faci și alte treburi prin casă, nu-i așa? De exemplu, e posibil ca după ce ai pus pastele la fiert să te apuci de curățatul legumelor. Indiferent cât de rapidă ai fi, există posibilitatea ca apa să fiarbă și să dea în clocot.

Ustensilele din lemn se află pe lista obiectelor de bucătărie care se pot igieniza în mașina de spălat vase.

Posibilitatea ca apa de la paste să curgă pe lângă vasul de gătit și să murdărească plita este mare. Moleculele de amidon din paste se descompun în apă, iar ele formează un strat gros de spumă. Prin urmare, aburul nu mai poate să iasă la suprafață, iar de aici până la un mic dezastru în bucătărie nu mai este decât un pas, scrie News18.com.

Un truc ca să te ferești cât poți de mult de această situație este că pui o lingură de lemn deasupra vasului în care gătești. Se spune că mânerul subțire al lingurii de lemn împiedică spuma să dea pe dinafară. Nu este nicio magie. Există o explicație științifică în spatele acestui fenomen.

Explicația științifică a acestui fenomen

Potrivit unui raport al Simplemost, fenomenul este posibil în principal datorită a două calități notabile ale lemnului: este extrem de bun la absorbția apei și este, de asemenea, un izolator. Când pui o lingură de lemn deasupra vasului, suprafața rugoasă a lingurii și natura hidrofilă a lemnului oferă un mediu ideal pentru formarea de bule mici în apă clocotită.

Lingura de lemn, datorită texturii sale robuste, are o suprafață suficientă pentru a absorbi aceste bule și a le împiedica să se reverse. Pe măsură ce lingura de lemn absoarbe aceste bule, le întinde, forțând bulele să se despartă. În această situație, forța de întindere devine mai mare decât forța de tensiune superficială, care menține bulele laolaltă. Prin urmare, bula se sparge și spuma se instalează.

Dintre toate materialele, ustensilele pe bază de lemn au cea mai mare capacitate de a menține apa clocotită sub control. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu oțelul sau aluminiul, lemnul absoarbe foarte bine. E și mai rezistent la căldură.

Acest truc aparent banal, fără susținere în spate, a salvat cel mai probabil nenumărate plite de murdăria care se curăță și așa destul de greu. Chiar dacă oala stă pe foc, mâncarea sau apa nu au cum să se scurgă din oala de gătit.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul roșcat care ține în brațe cu caine în timp ce portretizează acele zodii îndrăznețe
Horoscop
Zodii îndrăznețe. Nativii care au un curaj de invidiat
Necunoscutul poate să fie foarte înfricoșător uneori. Nesiguranța îi face pe mulți nativi să privească viitorul dintr-o perspectivă negativistă. Cu toate acestea, anumite zodii îndrăznețe dau dovadă de un curaj de invidiat. Aceste zodii...
2
Jennifer Garner care a postat un mesaj emoționat în timp ce pozează pe covorul roșu în 2019
Divertisment
Jennifer Garner a postat un mesaj emoționant. Ce a declarat fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Garner i-a impresionat pe cei din jur după ce a postat un mesaj emoționant pe contul personal de Instagram. Actrița în vârstă de 49 de ani a luat parte la o inițiativă care...
3
Artista Rihanna într-o rochie neagră cu un fes pe cap în timp ce pozează la Met Gala 2021
Divertisment
Ținutele Met Gala 2021. Ce apariții au avut loc pe covorul roșu
Ținutele de la Met Gala 2021 au atras privirile tuturor. Vedete internaționale au pozat pline de încredere pe covorul roșu. Fiecare participant a încercat să aducă ceva unic ținutei sale. Anul acesta, evenimentul a...
4
Simona Halep, în echipament galben, pe terenul de tenis, la US Open 2021
Divertisment
Imagini cu Simona Halep din ziua căsătoriei cu Toni Iuruc. Sportiva este superbă
Imagini cu Simona Halep din ziua căsătoriei cu Toni Iuruc au invadat rețelele sociale. Fanii sunt extrem de fericiți pentru marele eveniment din viața sportivei. De-a lungul timpului tenismena a declarat cât de fericită...
5
Madonna într-o rochie neagră din latex în timp ce pozează pe covorul roșu la festivalul de film de la cannes din 2008
Divertisment
Madonna a purtat o ținută excentrică. Apariția vedetei la petrecerea dată după Premiile MTV VMA 2021
Madonna a atras privirile fanilor atunci când a purtat o ținută excentrică. Vedeta a participat la petrecerea dată după decernarea Premiilor MTV VMA 2021, unde a ales un outfit care a stârnit comentariile celor...
PARTENERI
×