Ce este compostul și cum îl poți produce

Compostul este îngrășământul natural rezultat din fermentarea resturilor vegetale și animale. Acesta poate îmbogăți solul și plantele. Tot ceea ce crește în pământ se descompune în cele din urmă. Până la urmă, ce este compostul și cum îl poți produce?

Publicat: 14 mai 2021, 7:59

Compostul nu face decât să grăbească procesul, conferind un mediu ideal bacteriilor, ciupercilor și altor organisme care descompun materia organică. Rezultatul acestui proces se numește compost și ajută la fertilizarea solului. Numit „aurul negru” de către fermieri, compostul abundă în substanțe nutritive și este folosit în agricultură.

Compostul este o modalitate excelentă de a recicla deșeurile organice pe care le produci acasă. Resturile de fructe și legume reprezintă peste 28% din deșeurile ce le aruncăm. Deșeurile alimentare nu reprezintă numai o povară semnificativă pentru mediu, dar prelucrarea acestora este și costisitoare.

Costul mediu pentru depozitarea deșeurilor solide municipale în SUA a fost de aproximativ 55 de dolari pe tonă, în anul 2019. Statele Unite a produs peste 267 de milioane de tone de deșeuri municipale în 2017; trimițând două treimi din acestea la depozite de deșeuri și incineratoare, a cheltuit miliarde de dolari pentru gestionarea deșeurilor. Compostul  la domiciliu ne permite să redirecționăm o parte din aceste deșeuri și să transformăm gunoiul în ceva practic pentru curțile noastre.

Ce este compostul și cum îl poți produce

Compostul este un instrument esențial ce poate ajuta la îmbunătățirea sistemelor agricole pe scară largă. Acesta conține substanțe nutritive necesare culturilor de grădină. Cele mai importante dintre acestea sunt: azot, fosfor și potasiu.

Compostul este un fertilizator organic ce crește capacitatea de retenție a apei din sol, productivitatea și rezistența acestuia. Prin utilizarea compostului, fermierii nu trebuie să folosească la fel de multă apă pentru recoltele lor și pot avea în continuare randamente mari, în comparație cu agricultura ce se bazează pe fertilizatori sintetici ce degradează solul.

Compostul se poate face nu numai în exteriorul casei, ci și în interior, mai ales de către grădinarii de „balcon”, și ecologiștii pasionați. Aceștia pot afla cum pot proteja mediul chiar din bucătărie.

Ce tip de coș de gunoi alegi

Cel mai bine este să ai un coș de gunoi dublu. Pentru ca în timp ce primul „lot” se descompune, să poți adăuga materiale reziduale în cel de-al doilea recipient de gunoi. Poți alege să folosești chiar trei recipiente, în felul acesta un compost va fi mereu gata să fie utiizat în grădină, unul va fi în proces de descompunere, iar în celălalt vei putea adăuga deșeuri proaspete.

Compostul are propriul echiibru

O greșeală pe care o fac mulți dintre cei care încep să producă propriul compost este că nu reușesc să creeze un „echilibru” al procesului de descompunere. Pentru aceasta ai nevoie de: deșeuri de culoare „maro”, cu conținut ridicat de carbon, precum frunze uscate, paie, hârtie mărunțită sau rumeguș; și deșeuri „verzi”, cu conținut ridicat de azot: iarbă și resturi de alimente precum coji de fructe și legume, zaț de cafea, pliculețe de ceai.

Regula generală este de a combina trei părți de deșeuri de culoare maro cu o parte de culoare verde. Dacă ai în compost prea multe deșeuri de culoare verde acesta va sfârși prin a fi urât mirositor, cu o textură prea moală. În cazul în care compost tău conține prea multe deșeuri de culoare maro atunci descompunerea acestuia va fi una înceată.

Nu arunca la compost deșeuri nepotrivite pentru acesta

Nu adăuga resturi de alimente de origine animală, precum carne, fructe de mare, alimente grase sau produse lactate. Acestea vor mirosi urât pe măsură ce se descompun și vor atrage dăunători, precum gândaci și șobolani. Deșeurile de origine animală nu sunt igienice și pot provoca boli. Evită iarba tratată cu compuși chimici deoarece substanțele din aceasta pot dăuna plantelor tale.

Prea multă sau prea puțină apă

Este necesar să adaugi apă pentru că descompunerea se produce într-un mediu umed. În cazul în care compostul este prea umed nu va exista suficient oxigen pentru ca bacteriile să-și ducă la bun sfârșit misiunea. Dacă ai această problemă, adaugă în compost frunze uscate, paie sau hârtie mărunțită.

Acoperă compostul

Dacă ai o grădină mare și poți dispune de o groapă cu compost la distanță de casă și de vecini, poți să nu acoperi compostul. În caz contrat, el trebuie acoperit. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să menții căldura acestuia, lucru extrem de important pe perioada iernii. Gălețile de compost din comerț, pentru interiorul casei, vin la pachet cu un capac, potrivit bhg.com.

Aerează

Pe măsură ce compostul se descompune, mijlocul grămezii de compost poate rămâne fără oxigen. Amestecarea compostului va aera toate părțile acestuia. Nu există o regulă cu privire la frecvența aerării, o dată sau de două ori pe săptămână este de obicei suficient.

Nu adăuga deșeuri în mod continuu în compost

Dacă continui să adaugi mereu deșeuri proaspete în grămada de compost, acesta nu va fi niciodată gata de utilizare, informează nrdc.org. În momentul în care consideri că ai suficient material pentru grădina ta, nu mai adăuga nimic și lasă natura să-și facă treaba. În funcție de o serie de factori, precum cantitatea, temperatura, durează între trei săptămâni și trei luni pentru a obține compostul dorit. Dacă dorești să accelerezi procesul, toacă mărunt materialul înainte de a-l adăuga la grămadă și aerează mai des.

Compostul este gata atunci când are un miros de pământ, este de culoare închisă și sfărâmicios, și nu mai poți identifica în el deșeurile pe care le-ai adăugat. Acum este pregătit pentru grădina ta!

Ia-ți măsuri de siguranță atunci când utilizezi compostul. Spală-te pe mâini și evită să îți atingi fața. În cazul în care ai alergii este indicat să porți o mască în timp ce îl folosești.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ducii de Cambridge în timp ce iau parte la Earthshot Prize
Divertisment
Limbajul corporal al Ducilor de Cambridge la evenimentul Earthshot Prize. Ce spun experții despre Kate Middleton și Prințul William
Kate Middleton și Prințul William au atras atenția tuturor la prima gală a evenimentului Earthshot Prize. Acesta a fost organizat la Alexandra Palace din Londra, iar pe lista de invitați s-au regăsit nume precum...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
4
Rebel Willson cu părul prins într-un coc și o rochie cu paiete neagrăîn timp ce pozează pe covorul roșu la Festivalul de Film de la New York din 2021
Divertisment
Rebel Wilson și-a expus silueta. Cum a fost fotografiată actrița în Beverly Hills
Rebel Wilson a atras atenția tuturor atunci când și-a expus silueta pe străzile din Beverly Hills. Actrița în vârstă de 41 de ani a trecut printr-un proces de transformare corporală în ultimii doi ani....
5
Angelina Jolie, pe covorul roșu, la premiera Eternals, fotografie portret
Divertisment
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu cinci dintre copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, iar copiii săi au furat lumina reflectoarelor. Cea care a atras atenția tuturor...
PARTENERI
×