Compostul nu face decât să grăbească procesul, conferind un mediu ideal bacteriilor, ciupercilor și altor organisme care descompun materia organică. Rezultatul acestui proces se numește compost și ajută la fertilizarea solului. Numit „aurul negru” de către fermieri, compostul abundă în substanțe nutritive și este folosit în agricultură.
Compostul este o modalitate excelentă de a recicla deșeurile organice pe care le produci acasă. Resturile de fructe și legume reprezintă peste 28% din deșeurile ce le aruncăm. Deșeurile alimentare nu reprezintă numai o povară semnificativă pentru mediu, dar prelucrarea acestora este și costisitoare.
Costul mediu pentru depozitarea deșeurilor solide municipale în SUA a fost de aproximativ 55 de dolari pe tonă, în anul 2019. Statele Unite a produs peste 267 de milioane de tone de deșeuri municipale în 2017; trimițând două treimi din acestea la depozite de deșeuri și incineratoare, a cheltuit miliarde de dolari pentru gestionarea deșeurilor. Compostul la domiciliu ne permite să redirecționăm o parte din aceste deșeuri și să transformăm gunoiul în ceva practic pentru curțile noastre.
Ce este compostul și cum îl poți produce
Compostul este un instrument esențial ce poate ajuta la îmbunătățirea sistemelor agricole pe scară largă. Acesta conține substanțe nutritive necesare culturilor de grădină. Cele mai importante dintre acestea sunt: azot, fosfor și potasiu.
Compostul este un fertilizator organic ce crește capacitatea de retenție a apei din sol, productivitatea și rezistența acestuia. Prin utilizarea compostului, fermierii nu trebuie să folosească la fel de multă apă pentru recoltele lor și pot avea în continuare randamente mari, în comparație cu agricultura ce se bazează pe fertilizatori sintetici ce degradează solul.
Compostul se poate face nu numai în exteriorul casei, ci și în interior, mai ales de către grădinarii de „balcon”, și ecologiștii pasionați. Aceștia pot afla cum pot proteja mediul chiar din bucătărie.
Ce tip de coș de gunoi alegi
Cel mai bine este să ai un coș de gunoi dublu. Pentru ca în timp ce primul „lot” se descompune, să poți adăuga materiale reziduale în cel de-al doilea recipient de gunoi. Poți alege să folosești chiar trei recipiente, în felul acesta un compost va fi mereu gata să fie utiizat în grădină, unul va fi în proces de descompunere, iar în celălalt vei putea adăuga deșeuri proaspete.