În ultimul timp oamenii spun din ce în ce mai des că sunt obosiți. Faptul că trebuie să alerge constant între sarcinile zilnice, locul de muncă, dar să aibă și o viață socială devine obositor de la un punct încolo. Nu este nimic în neregulă cu faptul că cuvintele „sunt atât de obosită” au intrat în vorbirea uzuală.
De ce te simți mereu obosită și care e explicația specialiștilor
Specialiștii spun că un om își dedică peste 90 000 de ore din viață serviciului. Așa că nu mai este cazul să te îngrijorezi de faptul că ești obosită. Cu toate acestea, cât e de normal să te confrunți cu această stare în fiecare zi, scrie eatthis.com.
Oamenii au muncit și muncesc mult de ani de zile. Avantajul acum este că există o mulțime de metode prin care poți simplifica rutina zilnică. Cu toate acestea, atunci de ce te simți în continuare obosită? Iată ce spun experții despre această stare care ne dă din ce în ce mai multe bătăi de cap.
Starea de oboseală poate fi cauza unei boli
Dr. Mike Bohl a declarat pentru eatthis.com că sunt multe posibilități care pot conduce la o stare de oboseală permanentă. Principala nu este numărul mare de ore petrecut la locul de muncă. Oboseala poate să apară după o noapte de nesomn sau din cauza faptului că organismul tău luptă contra unei infecții. Din păcate, specialiștii spun că starea de oboseală poate fi din cauza unor boli grave precum cele cardiovasculare sau chiar cancer. Anemia se numără și ea printre bolile care pot da stare continuă de oboseală, la fel cum o poate face și depresia sau anxietatea. Nici reacția la anumite medicamente nu trebuie scoasă de pe lista cu cauzele principale ale stării de oboseală.
Când este cazul să apelezi la ajutorul specialiștilor
Sperăm ca în cazul tău starea de oboseală să fie doar o fază. Cu toate acestea, există un moment în care ar trebui să te adresezi medicului tău în legătură cu starea de somnolență.
Dr. Bohl sfătuiește: „Dacă oboseala ta a durat mai mult de o săptămână sau două, dacă oboseala ta este atât de severă, este dificil să rămâi trează sau să duci la bun sfârșit activitățile zilnice, dacă nu există o cauză identificabilă pentru oboseală sau dacă ai alte simptome cum ar fi febră, dificultăți de respirație, umflarea picioarelor este timpul să consulți medicul”.
Obiceiuri care pot ajuta la eliminarea oboselii
Iată câteva obiceiuri care te pot ajuta să scapi de senzația că ai nevoie constantă de un pui de somn în timpul zilei. Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le recomandă Dr. Bohl este să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte.
„Poți face acest lucru urmând obiceiuri sănătoase de somn, cum ar fi mersul la culcare și trezirea aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, evitând exercițiile și mâncarea prea aproape de ora de culcare și evitând lumina de la ecrane în orele înainte de culcare. Câteva sfaturi de făcut pe parcursul zilei includ mișcarea periodică. De exemplu, după fiecare oră de muncă, ridică-te și plimbă-te timp de 5-10 minute. E foarte importantă și hidratarea și implicarea regulată în activități care pot ajuta la gestionarea stresului, cum ar fi meditația”, explică el.
Există, de asemenea, câteva modificări ale stilului de viață pe care le poți lua în considerare pentru a depăși starea de oboseală. „Este, de asemenea, o idee bună să reduci consumul de cofeină. E posibil ca consumul de cofeină să îți perturbe somnul noaptea, dar e important să reduci și cantitatea de alcool. Dacă faci acești doi pași e posibil să te odihnești mai bine”, mai spune dr. Bohl.