Reclamă

De la ce apar durerile în gât. Ce poți face pentru a le ameliora

Descoperă de la ce apar durerile în gât. A început oficial toamna, sezonul virozelor, răcelilor și alergiilor. O gamă largă de afecțiuni pot provoca durerile în gât, care sunt atât de neplăcute și enervante.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 5 octombrie 2024, 5:16 / Actualizat: 5 octombrie 2024, 6:32

Printre simptome se află senzația de uscăciune, iriație în gât sau probleme la înghițire. Există șanse ca durerea de gât să dispară în câteva zile, fără să fie nevoie de ajutor, dar dacă persistă, ar putea cauza probleme. Află care sunt factorii declanșatori ai durerii și ce poți face ca să o ameliorezi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la ce apar durerile în gât

Zilele acestea, auzi des în jur întrebarea: „de ce mă doare gâtul?” Există momente în care este important să consulți un medic pentru o durere în gât și momente în care aceasta va trece de la sine.

Durerea în gât este un simptom comun al multor boli diferite. Este important să nu te panichezi și să îți monitorizezi cu atenție starea în primele 2-3 zile de la debutul durerii. Iată care sunt potențialii factori care pot declanșa durerile în gât.

Infecții virale

Infecțiile virale precum răceala, gripa sau COVID-19 sunt motive majore care pot cauza dureri în gât. Printre simptomele unei infecții virale se află oboseala, secrețiile nazale, durerile musculare și febra.

Reclamă

Discută cu medicul specialist despre durerea ta, dacă prezinți una dintre aceste simptome. Poartă mască atunci când te afli în spații publice închise, deoarece infecțiile virale se răspândesc foarte ușor.

Infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene sunt, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente motive pentru o durere în gât. Streptococul este suspectul obișnuit în aceste cazuri, potrivit specialiștilor. Alte semne care le poți observa dacă ai o infecție cu streptococ includ durerea la înghițire, amigdale și ganglioni limfatici umflați, mici pete roșii pe cerul gurii sau febră.

Reclamă

Arsuri sau iritații cauzate de alimente

Pe listă se află și câteva cauze neinfecțioase. De exemplu, te poți confrunta cu o senzație inconfortabilă de iritație la nivelul gâtului dacă ai băut un lichid fierbinte.

Există și alimente care pot cauza iritarea gâtului, care se poate transforma în durere, cum ar fi mâncarea picantă. Evită alimentele condimentate din specificul tradițional indian, de exemplu, dacă ai o sensibilitate în gât. Alege alimentele care te pot ajuta să scapi de durerea în gât cum este iaurtul.

Alergii

Vremea de afară este perfectă pentru plimbări lungi. Este o perioadă frumoasă să te bucuri de razele blânde ale soarelui de toamnă și de culorile naturii. Din pacate, este și anotimpul în care se declanșează cele mai multe alergii de sezon.

Mucegaiul de pe frunzele moarte poate provoca alergii sezoniere, iar experți spun că acest lucru poate cauza o durere în gât. „Acest lucru rezultă din drenajul nazal cronic care irită mucoasa din partea din spate a gâtului.”, spune medicul alergolog Jeanne Lomas.

 „Dacă există o tuse cronică la o pacientă cu alergii, aceasta poate contribui, de asemenea, la iritarea gâtului din cauza iritației fizice a corzilor vocale.”, a adăugat specialistul.

Dormitul cu gura deschisă

În cazul în care observi că te trezești dimineața cu o durere în gât, cauza ar putea fi faptul că dormi fără să știi cu gura deschisă. Acesta este un alt motiv neinfecțios pentru care te poți confrunta cu dureri în gât.

Deshidratare

Există posibilitatea ca durerea în gât să apară din cauză că organismul este deshidratat. Lipsa hidratării poate usca gura, ducând astfel la durere în gât. În sezonul rece, hidratarea este importantă, iar specialiștii recomandă să bei cel puțin 2 l de lichide zilnic.

Fumat

Ultimul motiv neinfecțios pentru durerea în gât este fumatul. Inhalarea fumului irită mucoasa gâtului, provocând inflamarea acestuia. De asemenea, fumatul slăbește sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că poți fi și mai expusă atât la infecții bacteriene, cât și virale. Este timpul să renunți la acest obicei nociv și să ai grijă de sănătatea ta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie elf, într-o pădure mistică
Horoscop
Nativii care își pot schimbă propriile vieți pe 5 octombrie 2024. Zodiile care vor străluci sub lumina reflectoarelor
Trei semne zodiacale își găsesc puterea în interior de a-și schimba propria viață în bine. Ei pot experimenta începuturile unei schimbări mari și de impact din interior. Ei sunt nativii care își pot schimbă...
2
Fată care are degetul arătător îndreptate către cameră pe un fundal albastru deschis
Horoscop
3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Începe un nou sezon în viața nativilor. Acest lucru înseamnă că vor avea parte de surprize neașteptate pe toate planurile. 3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024 vor simți apropierea...
3
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
4
fată bucuroasă și cu zâmbetul pe buze care sare pe un fundal roz
Horoscop
4 zodii care vor fi de neoprit în luna octombrie 2024. Trec peste orice greutate
Semnele arătate de astre vin spre acești nativi mai repede decât se așteptau. 4 zodii care vor fi de neoprit în luna octombrie 2024 trec peste orice greutate. Experții spun că majoritatea aspectelor importante...
5
Sticlă cu lichior de pere și pere proaspete
Rețete
Lichior de pere. Rețeta unei băuturi fine și aromate
Dacă adori perele de toamnă, nu ezita să le conservi aroma și pentru mai târziu, transformându-le în gem dulceață, compot sau diferite băuturi. Descoperă o rețetă simplă și ușoară de lichior de pere. Este...
PARTENERI
×