Atât uleiurile vegetale, cât și uleiurile esențiale sunt folosite în industria cosmetică, fie că vorbim de îngrijirea pielii sau a părului. Mai mult decât atât, diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale se pot observa în raport cu utilizarea lor în viața de zi cu zi.
Diferențele dintre uleiurile esențiale și uleiurile vegetale
Uleiurile esențiale sunt diferite față de uleiurile vegetale pentru că nu se pot folosi pentru prepararea mâncării. Uleiurile esențiale se obțin prin distilare, în timp ce uleiurile vegetale se obțin prin presare la rece sau prin rafinare.
Din punct de vedere chimic, uleiurile esențiale se produc în a doua fază de metabolizare a anumitor plante. De asemenea, aceste uleiuri sunt substanțe produse doar de anumite plante, unele dintre ele în condiții specifice.
Ce sunt uleiurile vegetale si cum se obțin
Aceste uleiuri sunt extrase din fructe oleaginoase și sunt prietenoase pentru piele. Uleiurile vegetale sunt făcute din acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Se pot obține uleiuri vegetale din semințe și nuci (migdale, floarea soarelui sau susan).
De asemenea, uleiurile vegetale se pot extrage și din petale de trandafir sau din măsline. Acestea au proprietăți nutritive și sunt folosite în diverse diete. În plus, uleiurile vegetale se poti folosi pentru masaj. Află mai multe despre beneficiile masajului corporal cu ulei de măsline.
Cum se obțin uleiurile esențiale
Denumirea este puțin înșelătoare, deoarece acestea nu sunt uleiuri în sensul clasic. Nu sunt esențiale în același mod în care sunt aminoacizii. Ele sunt hidrofobe, dar, spre deosebire de uleiurile animale și cele vegetale, nu sunt alcătuite din acizi grași.
Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile care sunt aromatizate și care nu mai necesită adăugarea altor uleiuri în compoziția de bază. De asemenea, uleiurile esențiale nu se folosesc în bucătările, pentru a găti. Acestea devin toxice în contact cu căldura sau ingerate pur și simplu.
Datorită proprietăților sale, uleiurile esențiale sunt folosite într-un mediu controlat pentru aromaterapie, fitoterapie și industria cosmetică.
În linii mari, uleiurile esențiale sunt uleiuri diluate (bază de ulei) care sunt folosite pentru fabricarea săpunului, al uleiurilor pentru masaj sau al cremelor.
Uleiurile esențiale sunt diluate deoarece, folosite în cantități mari, pot deveni otrăvitoare. Așadar, uleiurile esențiale trebuie folosite în cantități mici, ulterior, combinate cu alte uleiuri – migdale, jojoba sau susan.
De ce nu este indicat să pui uleiuri esențiale pe piele
Nu este recomandat ca uleiurile esențiale să fie puse direct pe piele deoarece sunt substanțe volatile. Utilizate în cantități mari, uleiurile esențiale pot crea iritații. Pentru a folosi cantitatea optimă de uleiuri esențiale este indicat ca acestea să fie amestecate împreună cu alte uleiuri (vegetale).
Uleiurile vegetale sunt cele mai des folosite în industria cosmetică datorită proprietăților reparatoare. Uleiul de cocos, spre exemplu, este un folosit pentru hidratarea pielii.
De asemenea, uleiul de măsline poate reprezenta un tratament pentru părul uscat, la fel și cel de avocado. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în antioxidanți și reglează activitatea glandelor sebacee. Uleiul de argan are un efect anti-inflamator și se poate folosi în cazul eczemelor atopice.