Indiferent că îți faci singură cafea sau o cumperi, se pare că pandemia a transformat cafeaua și mai mult într-o constantă. Cinch Home Services a vorbit cu peste 1.000 de băutori de cafea din Statele Unite. 34% dintre respondenți au spus că au consumat mai multe băuturi cu cofeină în timpul pandemiei decât înainte. Cafeaua a fost alegerea lor.
Dovada că ți-ai băut cafeaua greșit până acum
Totodată, același studiu a scos la iveală că oamenii care au trecut în work from home beau mai multă cafea decât colegii lor de la birou. Aceștia consumă în medie 3 căni de cafea față de 2,5 căni în fiecare zi.
Concluzia este că cei mai mulți dintre respondenți au spus că sunt mai productivi la locul de muncă atunci când consumă cafea. Există anumiți pași care trebuie urmați pentru a maximiza productivitatea după ce consumi cafea, atunci când lucrezi de acasă. CNBC a vorbit cu un producător de cafea și un expert în productivitate. S-a aflat cum poți profita la maximum de ceștile cu cafea caldă.
Nu bea cafeaua imediat ce te trezești
Gândul la o ceașcă de cafea proaspătă ar putea fi singura ta motivație pentru a te da jos din pat în unele dimineți. Consumul de cafea imediat după trezire poate reduce nivelul natural de energie al corpului. Expertul în management și științe comportamentale Daniel Pink a examinat știința timpului și modul în care ne poate afecta productivitatea. Iată dovada că ți-ai băut cafeaua greșit.
În cartea sa „When: The Scientific Secrets of Perfect Timing”, Pink notează, pe baza cercetărilor din mai multe studii, că cel mai bun moment pentru a bea prima ceașcă de cafea este la aproximativ 60-90 de minute după ce te trezești. Asta pentru că cofeina interferează cu producția de cortizol, hormonul care semnalează corpului tău să fie treaz și receptiv. Conform acestei cercetări, nivelurile de cortizol atinge vârful de obicei în jurul orei 8:30 a.m.
„Oamenii beau o ceașcă de cafea dimineața într-un mod aproape servil, care provoacă dependență. Dar este mult mai bine să ne lăsăm cortizolul să atingă apogeul în mod natural. Apoi, când începe să scadă, să venim și să-l lovim cu un aport de cofeină din cafea.”
Află când e recomandat să bei cafea și care sunt concluziile specialiștilor.
Alege ingredientele potrivite
Boabele de cafea au niveluri diferite de cofeină, în funcție de modul în care sunt prăjite. Dacă simți că ai nevoie de un impuls de energie, alege cafeaua etichetată cu „prăjire ușoară”, sugerează Mike Balderrama, director regional pentru Counter Culture Coffee.
„Cu cât prăjești cafeaua mai închisă la culoare, cu atât cofeina arde mai mult”, explică el.
De asemenea, este important să acorzi atenție cafelelor de sezon pentru a obține cea mai bună aromă și un conținut mai mare de cofeină. Țările din întreaga lume își recoltează cafeaua în momente diferite. Pe măsură ce pasionații de cafea intră în sezonul rece, Balderrama spune că ar trebui să cumperi doar cafea proaspătă din Papua Noua Guinee, Kenya, Columbia și Guatemala, pentru a da câteva exemple.
Dar ceașca perfectă de cafea, potrivit lui Balderrama, depinde mai puțin de boabele pe care le folosești și mai mult de un alt ingredient: apa. Indiferent dacă faci o cafea rece sau una caldă, trebuie să folosești întotdeauna apă filtrată.
Încearcă un „nappucino”
Cafeaua și un pui de somn fac perechea ideală. Experții spun că împreună acestea formează un instrument puternic pentru a maximiza nivelul de energie. Iată din nou dovada că ți-ai băut cafeaua greșit.
Studiile din Anglia și Japonia au arătat că, dacă bei cafea imediat înainte de a dormi și te culci 20 de minute sau mai puțin, te poți concentra mai bine decât dacă ai face un pui de somn obișnuit sau dacă ai bea doar cafea.
Știința din spatele unui „nappucino” este simplă. Somnul scade cantitatea de adenozină, substanța chimică care te face să te simți obosită, în creier și în corp. Cofeina, care durează aproximativ 20 de minute pentru a-și face efectul, ajută la blocarea adenozinei. Un pui de somn de 20 de minute scade cantitatea de adenozină din organism. Îi oferă cofeinei mai puține substanțe chimice cu care să concureze, făcând-o astfel mai eficientă.