Reclamă

Trifle cu aromă de cafea și coniac

Pentru momentele de răsfăț alături de cei dragi sau pentru zilele în care ai invitați la cină, îți oferim o rețetă absolut delicioasă și spectaculoasă de trifle cu aromă de cafea și coniac.

Publicat: 12 noiembrie 2021, 7:11 / Actualizat: 29 noiembrie 2024, 16:52

Chiar dacă este o rețetă mai complexă de desert, rezultatul final merită orice efort și timp alocat. Vei obține un preparat minunat cu gust divin și o combinație de arome intense.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trifle este un desert din bucătăria britanică, asamblat în straturi, cu o combinație de blaturi, creme, sosuri aromate, frișcă și fructe. Montarea în straturi se realizează de obicei în vase de sticlă transparentă, pentru un aspect spectaculos. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert delicios și foarte aspectuos.

Trifle cu aromă de cafea și coniac – Ingrediente

La prima vedere, lista lungă de ingrediente te poate speria, însă îți spunem că sunt ingrediente cunoscute în bucătărie și foarte accesibile tuturor. Acestea se împart în funcție de elementele care copun desertul: ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă, pentru sosul de cafea cu coniac, pentru creme și ingrediente pentru decor.

Ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă:

  • 3 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 75 gr făină
  • 25 gr pudră de cacao
  • 250 gr frișcă lichidă
  • 75 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Reclamă

Ingrediente pentru sos de cafea cu coniac:

  • 3 lingurițe cafea proaspăt măcinată
  • 250 ml apă fierbinte
  • 2 lingurițe coniac
  • 3 albușuri de ouă medii
  • 75 gr zahăr
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru creme:

Reclamă
  • 3 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 500 ml lapte
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml sos de cafea cu coniac
  • 150 gr ciocolată
  • 50 ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru decor:

  • 200 gr frișcă
  • zmeură proaspătă.

Trifle cu aromă de cafea și coniac – Mod de preparare

Începe cu prepararea ruladei de cacao, care constituie baza desertului. Poți prepara rulada cu frișcă cu o zi înainte de asamblarea desertului.

Cum se prepară rulada de cacao cu frișcă

Înainte de a te apuca de lucru, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase și cristaline.

Adaugă treptat zahărul, mixând energic până când obții o bezea fermă. Amestecă pudra de cacao cu făina, trece-le prin sită și încorporează-le treptat în compoziția de ouă. Întinde compoziția obținută în tava clasică a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Nivelează compoziția cu o spatulă de tort și pune tava la cuptor. Coace foaia de ruladă cu cacao la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute.

Între timp, cu ajutorul mixerului, amestecă frișca până când devine fermă. Adaugă apoi zahărul cu aromă de vanilie și mixează energic. Pune frișca obținută la rece până când vei umple foaia de ruladă.

Când foaia de ruladă este răcită, secționeaz-o în două părți. Unde o parte cu frișcă și ruleaz-o, iar a doua parte taie-o în bucăți micuțe. Păstrează frișca rămasă pentru a decora la final desertul.

Colaj de poze cu pașii de preparare foaie de ruladă cu cacao
Foaia de ruladă cu cacao se coace la 180 de grade Celsius pentru 15-20 de minute / Profimedia Images

Cum prepari sosul de cafea cu coniac

Fierbe o cafea tare, la ibric, din 250 ml apă și cafeaua proaspăt măcinată. Adaugă zahărul și coniacul. Mixează spumă cele trei albușuri presărate cu sare, până când obții o bezea spumoasă și cristalină. Apoi, toarnă în fir subțire cafeaua fierbinte în timp ce mixezi energic. Vei obține un sos spumos foarte gustos și aromat.

Cum prepari cremele pentru trifle cu aromă de cafea și coniac

Pentru acest minunat desert ai nevoie de două creme, una simplă și a doua cu ciocolată. De fapt, fierbi o cremă de gălbenușuri în care adaugi sos de cafea cu coniac și o împarți în două. O parte o lași simplă, iar a doua parte o amesteci cu ciocolată topită.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și 100 ml de lapte rece. Adaugă amidonul de porumb și omogenizează amestecul. Pune la fiert restul de lapte într-un vas, împreună zahărul. Când zahărul este topit, iar laptele atinge punctul de fierbere, adaugă în fir subțire compoziția de gălbenușuri. Amestecă intens pentru omogenizare. Fierbe crema până când devine consistentă, apoi las-o la răcit.

După răcire, adaugă mascarponele și 50 gr din sosul de cafea cu coniac. Împarte crema în două părți egale. Pune într-un vas, la foc de intensitate mică, ciocolata ruptă în bucăți și frișca lichidă. Amestecă bine până când ciocolata este topită și compoziția omogenă. Adaugă această compoziție peste una dintre părțile de cremă. Omogenizează și lasă cremele la răcit.

Cum asamblezi spectaculosul desert trifle cu aromă de cafea și coniac

Folosește un vas de sticlă transparentă, de capacitate mai mare, pentru a asambla acest minunat desert. Așază la baza vasului rondele din rulada de cacao cu frișcă, dar și pe pereții laterali ai vasului, cu partea decupată spre exterior. Apoi toarnă puțin din sosul de cafea cu coniac. Acesta va pătrunde în blatul de ruladă și îl va însiropa.

Adaugă un strat din crema simplă, folosind un săculeț pentru decorat torturi și prăjituri. Presară deasupra cremei bucățile decupate din foaia de ruladă. Toarnă deasupra lor restul de sos de cafea cu coniac, apoi întinde crema cu ciocolată. Urmează un strat de frișcă deasupra și zmeură proaspătă pentru un plus de culoare și gust fructat.

Pune vasul cu desert la rece pentru o oară, așa încât straturile să se așeze frumos, iar aromele să se degaje și să se întrepătrundă într-un gust armonios.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025 spune că Berbecii au nevoie de timp pentru ei ca să-și dea seama ce au de făcut. Nativii acestei zodii sunt ajutați de tranzitele cosmice pentru a avea...
2
Serena Williams în timp ce stă pe un scaun și oferă un inteviu
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
3
O femeie cu flori în mânp, pe luciul unei ape
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
4
parteneri care stau cu telefonul în mână și se uită unul la celălalt
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
5
Ryan Reynolds și Blake Lively în timp ce pozează împreună pe covoul roșu
Divertisment
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Cum a reacționat Blake Lively atunci când și-a ascultat soțul
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Blake Lively, soția actorului, a avut o reacție neașteptată atunci când și-a ascultat soțul. Cei doi au revenit în lumina reflectoarelor pentru prima...
PARTENERI
×