Trifle cu aromă de cafea și coniac

Pentru momentele de răsfăț alături de cei dragi sau pentru zilele în care ai invitați la cină, îți oferim o rețetă absolut delicioasă și spectaculoasă de trifle cu aromă de cafea și coniac.

Publicat: 12 noiembrie 2021, 7:11 / Actualizat: 29 noiembrie 2024, 16:52

Chiar dacă este o rețetă mai complexă de desert, rezultatul final merită orice efort și timp alocat. Vei obține un preparat minunat cu gust divin și o combinație de arome intense.

Trifle este un desert din bucătăria britanică, asamblat în straturi, cu o combinație de blaturi, creme, sosuri aromate, frișcă și fructe. Montarea în straturi se realizează de obicei în vase de sticlă transparentă, pentru un aspect spectaculos. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert delicios și foarte aspectuos.

Trifle cu aromă de cafea și coniac – Ingrediente

La prima vedere, lista lungă de ingrediente te poate speria, însă îți spunem că sunt ingrediente cunoscute în bucătărie și foarte accesibile tuturor. Acestea se împart în funcție de elementele care copun desertul: ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă, pentru sosul de cafea cu coniac, pentru creme și ingrediente pentru decor.

Ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă:

  • 3 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 75 gr făină
  • 25 gr pudră de cacao
  • 250 gr frișcă lichidă
  • 75 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Reclamă

Ingrediente pentru sos de cafea cu coniac:

  • 3 lingurițe cafea proaspăt măcinată
  • 250 ml apă fierbinte
  • 2 lingurițe coniac
  • 3 albușuri de ouă medii
  • 75 gr zahăr
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru creme:

Reclamă
  • 3 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 500 ml lapte
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml sos de cafea cu coniac
  • 150 gr ciocolată
  • 50 ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru decor:

  • 200 gr frișcă
  • zmeură proaspătă.

Trifle cu aromă de cafea și coniac – Mod de preparare

Începe cu prepararea ruladei de cacao, care constituie baza desertului. Poți prepara rulada cu frișcă cu o zi înainte de asamblarea desertului.

Cum se prepară rulada de cacao cu frișcă

Înainte de a te apuca de lucru, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase și cristaline.

Adaugă treptat zahărul, mixând energic până când obții o bezea fermă. Amestecă pudra de cacao cu făina, trece-le prin sită și încorporează-le treptat în compoziția de ouă. Întinde compoziția obținută în tava clasică a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Nivelează compoziția cu o spatulă de tort și pune tava la cuptor. Coace foaia de ruladă cu cacao la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute.

Între timp, cu ajutorul mixerului, amestecă frișca până când devine fermă. Adaugă apoi zahărul cu aromă de vanilie și mixează energic. Pune frișca obținută la rece până când vei umple foaia de ruladă.

Când foaia de ruladă este răcită, secționeaz-o în două părți. Unde o parte cu frișcă și ruleaz-o, iar a doua parte taie-o în bucăți micuțe. Păstrează frișca rămasă pentru a decora la final desertul.

Colaj de poze cu pașii de preparare foaie de ruladă cu cacao
Foaia de ruladă cu cacao se coace la 180 de grade Celsius pentru 15-20 de minute / Profimedia Images

Cum prepari sosul de cafea cu coniac

Fierbe o cafea tare, la ibric, din 250 ml apă și cafeaua proaspăt măcinată. Adaugă zahărul și coniacul. Mixează spumă cele trei albușuri presărate cu sare, până când obții o bezea spumoasă și cristalină. Apoi, toarnă în fir subțire cafeaua fierbinte în timp ce mixezi energic. Vei obține un sos spumos foarte gustos și aromat.

Cum prepari cremele pentru trifle cu aromă de cafea și coniac

Pentru acest minunat desert ai nevoie de două creme, una simplă și a doua cu ciocolată. De fapt, fierbi o cremă de gălbenușuri în care adaugi sos de cafea cu coniac și o împarți în două. O parte o lași simplă, iar a doua parte o amesteci cu ciocolată topită.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și 100 ml de lapte rece. Adaugă amidonul de porumb și omogenizează amestecul. Pune la fiert restul de lapte într-un vas, împreună zahărul. Când zahărul este topit, iar laptele atinge punctul de fierbere, adaugă în fir subțire compoziția de gălbenușuri. Amestecă intens pentru omogenizare. Fierbe crema până când devine consistentă, apoi las-o la răcit.

După răcire, adaugă mascarponele și 50 gr din sosul de cafea cu coniac. Împarte crema în două părți egale. Pune într-un vas, la foc de intensitate mică, ciocolata ruptă în bucăți și frișca lichidă. Amestecă bine până când ciocolata este topită și compoziția omogenă. Adaugă această compoziție peste una dintre părțile de cremă. Omogenizează și lasă cremele la răcit.

Cum asamblezi spectaculosul desert trifle cu aromă de cafea și coniac

Folosește un vas de sticlă transparentă, de capacitate mai mare, pentru a asambla acest minunat desert. Așază la baza vasului rondele din rulada de cacao cu frișcă, dar și pe pereții laterali ai vasului, cu partea decupată spre exterior. Apoi toarnă puțin din sosul de cafea cu coniac. Acesta va pătrunde în blatul de ruladă și îl va însiropa.

Adaugă un strat din crema simplă, folosind un săculeț pentru decorat torturi și prăjituri. Presară deasupra cremei bucățile decupate din foaia de ruladă. Toarnă deasupra lor restul de sos de cafea cu coniac, apoi întinde crema cu ciocolată. Urmează un strat de frișcă deasupra și zmeură proaspătă pentru un plus de culoare și gust fructat.

Pune vasul cu desert la rece pentru o oară, așa încât straturile să se așeze frumos, iar aromele să se degaje și să se întrepătrundă într-un gust armonios.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 18 noiembrie 2025. Scorpionii își schimbă cursul vieții. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Nativii sunt mai misterioși ca oricând. Citește horoscopul zilei de 18 noiembrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Acțiunile și gândurile îți formează obiceiurile astăzi. Este a 29-a zi lunară, simbolizată de constelația...
2
Erika Eleniak într-o scenă din Baywatch
Divertisment
Erika Eleniak și-a etalat colecția de tatuaje în cea mai recentă apariție. Actrița din Baywatch a ajuns de nerecunoscut la 56 de ani
Erika Eleniak și-a etalat colecția de tatuaje în cea mai recentă apariție a sa. Celebra actriță din Baywatch a ajuns de nerecunoscut la vârsta de 56 de ani. Diva a postat recent o fotografie...
3
Bianca Censori și Kanye West împreună la Premiile Grammy 2025
Divertisment
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Tânăra a pozat într-o rochie transparentă din dantelă, iar fanii săi au reacționat rapid în secțiunea de comentarii. Imaginile au strâns sute...
4
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 17 noiembrie – 23 noiembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
E o perioadă perfectă pentru a îmbrățișa frumusețea din jur. Citește horoscopul săptămânii 17 noiembrie – 23 noiembrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Transformările pe plan personal și profesional sunt incluse fără...
5
KIm Kardashian, Sir Richard Branson și Britney Spears pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Vedeta pop a revenit în mediul online și nu degeaba. Fanii au fost încântați să o revadă pe favorita lor. Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Au publicat mai...
PARTENERI
×