Bakewell tart. Rețeta unei tarte deosebite pe care trebuie s-o încerci

Bakewell tart este un desert clasic britanic, cu origini în Anglia secolului al XIX-lea, care a evoluat dintr-un preparat numit Bakewell pudding.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 4 iunie 2025, 6:20

Este o tartă delicioasă cu crustă fragedă de patiserie (shortcrust), un strat subțire de gem – tradițional de zmeură –, acoperită cu o umplutură frangipane (cremă coaptă cu migdale), iar uneori este glazurată cu fondant alb și o cireașă confiată.

Texturile și aromele sunt armonios echilibrate: crusta crocantă, gemul fructat și stratul moale și ușor umed de migdale oferă un desert rafinat, dar ușor de recunoscut.

Rețeta acestei tarte își are originea în micul oraș Bakewell din Derbyshire, Anglia. Se spune că, în jurul anului 1820, o gospodină de han ar fi greșit o rețetă de pudding, punând gemul peste aluat și turnând deasupra o cremă de migdale, care a format o crustă în timpul coacerii. Rezultatul a fost neașteptat de gustos și a devenit rapid popular.

Ulterior, forma de tartă cu crustă de patiserie a fost standardizată și s-a distins ca „Bakewell tart”. A fost diferită de varianta inițială de „pudding”, care era mai puțin fermă și nu avea aluat fraged clasic.

Reclamă

Tot din bucătăria englezească îți recomandăm să mai încerci și rețeta de crumble cu căpșuni. În rândurile de mai jos, îți oferim rețeta de tartă Bakewell, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Bakewell tart – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei delicioase tarte englezești de câteva ingrediente simple pentru aluat și alte câteva ingrediente pentru umplutură. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Pentru aluat (shortcrust):

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece, tăiat cuburi
  • 1-2 linguri zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • 1-2 linguri apă rece.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 100 g gem de zmeură (sau caise, mure)
  • 100 g unt moale
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 100 g migdale măcinate (făină de migdale)
  • 1 lingură făină
  • câteva picături de esență de migdale (opțional)
  • un praf de sare
  • fulgi de migdale pentru decor.

Bakewell tart – Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului.

Într-un bol, amestecă făina cu zahărul pudră și adaugă untul rece. Frământă cu vârful degetelor până când obții un amestec nisipos. Adaugă gălbenușul și 1-2 linguri de apă rece. Amestecă rapid până când aluatul se leagă.

Învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider 30 de minute.

După ce aluatul s-a relaxat la rece întinde-l într-o foaie subțire și tapetează cu el o formă de tartă (20-22 cm).

Înțeapă-i baza cu furculița și coace-l la cuptor timp de 10 minute la 180°C, cu greutăți pentru copt sau boabe de fasole pe hârtie de copt. Apoi mai coace-l încă 5 minute fără greutăți. După coacere lasă aluatul de tartă să se răcească puțin.

Pentru umplutură, mixează untul moale cu zahărul până devine cremos. Adaugă ouăle, unul câte unul, apoi încorporează migdalele măcinate, făina, esența de migdale și un praf de sare.

Asamblare și coacere Bakewell tart

Întinde uniform gemul peste baza de tartă coaptă.

Toarnă crema de migdale deasupra și nivelează.

Coace tarta la 180°C timp de 30-35 de minute, până când devine aurie și umplutura este fermă la atingere.

Poți presăra fulgi de migdale deasupra înainte de coacere, pentru o textură crocantă.

În loc de gem de zmeură, merg și alte gemuri acrișoare: coacăze negre, caise, cireșe amare.

Pentru un plus de aromă, adaugă puțină coajă rasă de lămâie în frangipane.

Această tartă se servește la temperatura camerei sau ușor călduță, simplă sau cu o lingură de frișcă, smântână dulce (clotted cream) ori înghețată de vanilie. Este un desert elegant, dar confortabil, adesea savurat la ceaiul de după-amiază în Anglia.

Tot din categoria tartelor delicioase, îți mai recomandăm să încerci rețeta de tartă cu căpșuni și cremă de vanilie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×