Reclamă

Tartă Tatin cu pere. Un desert simplu, aromat și delicios

Rețeta de tartă Tatin cu pere este o reinterpretare delicioasă a faimoasei tarte franțuzești, originar creată accidental de surorile Tatin. Combinația de pere caramelizate și aluat fraged este delicioasă, dar și spectaculoasă. Este un desert elegant și rustic în același timp, care impresionează prin simplitatea sa. Originară dintr-o întâmplare celebră, această tartă răsturnată combină armonios dulceața fructelor caramelizate cu textura crocantă și fragedă a aluatului.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 ianuarie 2025, 5:21

Perele, vedetele acestui desert, sunt gătite într-un caramel auriu și bogat, obținut prin topirea zahărului împreună cu untul. Caramelul se transformă într-un sirop dens, care învăluie perele și le conferă o nuanță strălucitoare, de chihlimbar, și o aromă subtilă de unt și vanilie. Fructele își păstrează textura ușor fermă, dar devin suficient de moi încât să se topească în gură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul, o crustă fragedă preparată din unt și făină, este un contrast perfect pentru suculența perelor. Este întins deasupra fructelor înainte de coacere, iar în timpul petrecut în cuptor, acesta absoarbe o parte din caramelul aromat, devenind delicios de crocant și ușor caramelizat la exterior.

Rezultatul final este un desert cu un aspect spectaculos, răsturnat cu grijă astfel încât perele să fie expuse în toată splendoarea lor lucioasă.

Aroma de caramel, combinată cu notele de fructe coapte și unt, este îmbietoare, iar gustul este la fel de seducător.

Reclamă

Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa desert simplu și delicios.

Tartă Tatin cu pere – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestui desert delicios de două tipuri de ingrediente: pentru umplutura tartei și crusta din aluat fraged. Urmărește în continuare care sunt acestea.

Pentru pere caramelizate:

  • 4-5 pere bine coapte, dar ferme
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional).
Reclamă

Pentru aluat fraged:

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1-2 linguri zahăr
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2-3 linguri apă rece
  • un praf de sare.

Tartă Tatin cu pere – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului fraged pentru tartă, iar în timp ce acesta se relaxează la rece, poți pregăti perele caramelizate. Descoperă și rețeta de de aluat foietaj preparat în casă.

Prepararea aluatului fraged

Într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă untul rece și sfărâmă-l în făină cu vârfurile degetelor sau folosește un robot de bucătărie, până când amestecul capătă textura firimiturilor.

Adaugă gălbenușul și apa rece, câte o lingură pe rând, până când obții un aluat omogen.

Formează o bilă de aluat, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.

Prepararea perelor caramelizate

Curăță perele de coajă, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii.

Într-o tigaie care poate fi introdusă în cuptor, topește zahărul la foc mediu până devine caramel auriu.

Adaugă untul și amestecă rapid până se încorporează, apoi stinge focul.

Așază perele cu partea tăiată în jos, într-un model uniform. Stropește-le cu suc de lămâie și, dacă dorești, adaugă esență de vanilie. Descoperă și o rețetă de galette cu pere și migdale, tot din bucătăria franțuzească.

Montarea și coacere tartă Tatin cu pere

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul din frigider, întinde-l într-un disc subțire și puțin mai mare decât diametrul tigăii.

Așază aluatul peste pere, băgând marginile în interiorul tigăii. Înțeapă ușor aluatul cu furculița pentru a permite aburului să iasă.

Coace tarta în cuptor timp de 30-35 de minute sau până când aluatul este auriu și crocant.

Scoate tigaia din cuptor și las-o să se răcească 5-10 minute.

Pune deasupra un platou și răstoarnă rapid tarta, astfel încât perele caramelizate să rămână deasupra.

Delicioasa tartă Tatin cu pere se servește călduță, alături de o lingură de înghețată de vanilie sau un strop de frișcă. Gustul perelor caramelizate, alături de textura crocantă a aluatului, creează un desert irezistibil.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×