Tartă Tatin cu pere. Un desert simplu, aromat și delicios

Rețeta de tartă Tatin cu pere este o reinterpretare delicioasă a faimoasei tarte franțuzești, originar creată accidental de surorile Tatin. Combinația de pere caramelizate și aluat fraged este delicioasă, dar și spectaculoasă. Este un desert elegant și rustic în același timp, care impresionează prin simplitatea sa. Originară dintr-o întâmplare celebră, această tartă răsturnată combină armonios dulceața fructelor caramelizate cu textura crocantă și fragedă a aluatului.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 ianuarie 2025, 5:21

Perele, vedetele acestui desert, sunt gătite într-un caramel auriu și bogat, obținut prin topirea zahărului împreună cu untul. Caramelul se transformă într-un sirop dens, care învăluie perele și le conferă o nuanță strălucitoare, de chihlimbar, și o aromă subtilă de unt și vanilie. Fructele își păstrează textura ușor fermă, dar devin suficient de moi încât să se topească în gură.

Aluatul, o crustă fragedă preparată din unt și făină, este un contrast perfect pentru suculența perelor. Este întins deasupra fructelor înainte de coacere, iar în timpul petrecut în cuptor, acesta absoarbe o parte din caramelul aromat, devenind delicios de crocant și ușor caramelizat la exterior.

Rezultatul final este un desert cu un aspect spectaculos, răsturnat cu grijă astfel încât perele să fie expuse în toată splendoarea lor lucioasă.

Aroma de caramel, combinată cu notele de fructe coapte și unt, este îmbietoare, iar gustul este la fel de seducător.

Reclamă

Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa desert simplu și delicios.

Tartă Tatin cu pere – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestui desert delicios de două tipuri de ingrediente: pentru umplutura tartei și crusta din aluat fraged. Urmărește în continuare care sunt acestea.

Pentru pere caramelizate:

  • 4-5 pere bine coapte, dar ferme
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional).
Reclamă

Pentru aluat fraged:

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1-2 linguri zahăr
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2-3 linguri apă rece
  • un praf de sare.

Tartă Tatin cu pere – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului fraged pentru tartă, iar în timp ce acesta se relaxează la rece, poți pregăti perele caramelizate. Descoperă și rețeta de de aluat foietaj preparat în casă.

Prepararea aluatului fraged

Într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă untul rece și sfărâmă-l în făină cu vârfurile degetelor sau folosește un robot de bucătărie, până când amestecul capătă textura firimiturilor.

Adaugă gălbenușul și apa rece, câte o lingură pe rând, până când obții un aluat omogen.

Formează o bilă de aluat, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.

Prepararea perelor caramelizate

Curăță perele de coajă, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii.

Într-o tigaie care poate fi introdusă în cuptor, topește zahărul la foc mediu până devine caramel auriu.

Adaugă untul și amestecă rapid până se încorporează, apoi stinge focul.

Așază perele cu partea tăiată în jos, într-un model uniform. Stropește-le cu suc de lămâie și, dacă dorești, adaugă esență de vanilie. Descoperă și o rețetă de galette cu pere și migdale, tot din bucătăria franțuzească.

Montarea și coacere tartă Tatin cu pere

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul din frigider, întinde-l într-un disc subțire și puțin mai mare decât diametrul tigăii.

Așază aluatul peste pere, băgând marginile în interiorul tigăii. Înțeapă ușor aluatul cu furculița pentru a permite aburului să iasă.

Coace tarta în cuptor timp de 30-35 de minute sau până când aluatul este auriu și crocant.

Scoate tigaia din cuptor și las-o să se răcească 5-10 minute.

Pune deasupra un platou și răstoarnă rapid tarta, astfel încât perele caramelizate să rămână deasupra.

Delicioasa tartă Tatin cu pere se servește călduță, alături de o lingură de înghețată de vanilie sau un strop de frișcă. Gustul perelor caramelizate, alături de textura crocantă a aluatului, creează un desert irezistibil.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×