Echinocțiul de toamnă. Ce simbolizează și când va avea loc acest eveniment

Echinocțiul are loc atunci când ziua și noaptea devin egale. Evenimentul acesta se petrece în orice loc de pe pământ, iar motivul se datorează poziționării Soarelui pe ecuatorul ceresc. Acest eveniment are loc de două ori pe an, iar echinocțiul de toamnă este sărbătorit de către oamenii din întreaga lume.

Publicat: 20 septembrie 2021, 7:55
Anul acesta, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 22 septembrie / Shutterstock

Anul acesta, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 22 septembrie. Conform Observatorului Astronomic momentul se va întâmpla la ora 22:21.

După sărbătorirea echinocțiului de toamnă, zilele vor deveni din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. La Polul Nord începe noaptea polară, iar la Polul Sud, zilele vor fi scurte până la momentul echinocțiului de primăvară.

Echinocțiul de toamnă

Echinocțiul de toamnă are foarte multe conotații în tradiția populară. Conform tradiției, se spune că în această zi vara se pregătește de plecare, iar toamna se așterne peste pământ. Serile de vară, lungi și călduroase vor fi de acum înlocuite cu nopțile scurte și reci.

Treptat, temperaturile se schimbă, iar oamenii trebuie să se pregătească pentru iarna care va veni. Echinocțiul poate fi și un moment simbolic al echilibrului. Așa cum am spus anterior, ziua va deveni egală cu noaptea, iar lumina cu întunericul.

Oamenii trebuie să se pregătească și să încheie muncile sătești. Aceștia trebuie să strângă ultimile provizii și să se pregătească temeinic pentru iarnă. Multe tradiții spun că o parte din recoltă trebuie dusă la biserică pentru a fi sfințită de către preot.

Tradiții și obiceiuri de la noi din țară

Există câteva tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă în diferitele părți ale țării. Echinocțiul de toamnă este sărbătorit pe întreg teritoriul tății în funcție de fiecare regiune. Una din tradițiile populare spune că așa cum va fi ziua echinocțiului va fi și restul anului după sărbătorirea echinocțiului de primăvară.

O altă tradiție spune că cei mai mari gospodari pregătesc în această zi mustul din recolta de struguri. Tot acum nucii sunt scuturați pentru a se pune la adăpost recoltele. Merele, gutuile și toate fructele sezonului sunt pregătite de gospodari pentru iarna ce va urma.

Echinocțiul este sărbătorit din timpuri străvechi peste tot în lume. În mitologia păgână se spune că acest eveniment purta numele simbolic de ”a doua recoltă”.

Printre alte obiceiuri se spune că în această zi oamenii obișnuiau să facă altare cu fructele și legumele pe care le-au strâns sau că duceau flori de sezon la biserică unde se împodobea  o cruce. Conform tradiției, florile sfințite aveau apoi puteri tămăduitoare și putea fi folosite ca leacuri în timpul sezonului rece.

Tradicii și obiceiuri internaționale

Echinocțiul de toamnă nu se serbează doar la noi în țară. Oamenii din lumea întreagă au adoptat de-a lungul timpului o mulțime de obiceiuri cu privire la această zi. La fel ca celebrarea Paștelui, s-au dezvoltat o mulțime de ritualuri și tradiții în funcție de istoria țării respective.

În mitologia păgână, echinocțiul era numit Mabon, iar oamenii aduceau verii un tribut prin pregătirea unor coșulețe cu fructe și legume de sezon. Conform tradiției este momentul premergător festivalului celtic, Samhain, care a inspirat Halloween-ul.

Alte obiceiuri care au loc spun că oamenii ar trebui să mediteze în grup sau să ofere mere în semn de ofrandă pentru zeități.

În Japonia echinocțiul de toamnă marchează un moment foarte important pentru budiști. Este momentul în care oamenii merg să-și viziteze răposații și duc flori la mormânturi.

În China și în Vietnam, sărbătoarea echinocțiului poartă un nume diferit, Festivalul Lunii. Numele provine de la luna plină care are loc în apropierea echinocțiului de toamnă. Cele mai multe din tradiții țin de gătirea unei prăjituri speciale cu dovleac. Tradiția a fost împrumutată și de către oamenii din Coreea, dar și de cei din Statele Unite ale Americii.

În Marea Britanie tradițiile spun că oamenii ar trebui să mănânce nuci în această perioadă.  Fiecare regiune a lumii vine cu propriile interpretări și propriile obiceiuri pentru a celebra echinocțiul de toamnă. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI