Consumul alimentelor picante poate duce la apariția unor serii de evenimente în organismul tău.Prima senzație pe care o ai atunci când consumi un aliment condimentat este cea de furnicături la nivelu buzelor și a limbii. Pe măsură ce consumi alimente picante, poți observa cum temperatura corpului tău crește.
Efectele alimentelor picante asupra organismului tău
Unele persoane sunt mare iubitoare ale alimentelor picante. Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că alimentele picante pot deveni problematic pentru organism, mai ales dacă sunt consumate în exces. Alimentele condimentate provoacă o serie de reacții la nivelul organismului.
Pentru început vei experimenta senzația de usturime sau furnicături la nivelul buzelor și a limbii. Mai apoi poți observa că trupul tău începe să transpire.
Alimentele cu adevărat picante conțin compuși care se leagă de receptorii nervoși din tractul gastrointestinal.
Unul dintre acești compuși este capsaicina. Acest compus trimite un semnal către creier atunci când este consumat. Studiile susțin că acești compuși trimit semnale similare cu cele ale momentelor în care ai intra în contact cu căldura, acesta ar fi unul dintre motivele pentru care e posibil să începi să transpiri.
Compusul numit capsaicină păcălește organismul astfel încât acesta să creadă că temperatura sa a crescut. În acest punct, creierul încearcă să scadă temperatura corpului, lucru care duce la apariția procesului de transpirație.
Alimentele picante pot fi benefice pentru organism, dacă sunt consumate cu măsură. Însă unele persoane pot avea sensibilitate la alimente mult prea condimentate.
Această sensibilitate se poate manifesta sub formă de inflamații, arsuri la stomac, dureri de stomac și multe altele. Descoperă mai multe și despre alimentele care îți usucă buzele.
Ce beneficii pot avea alimentele picante asupra organismului
Nutriționiștii susțin că alimentele picante pot avea și beneficii asupra organismului. Acestea pot ajuta la creșterea ratei metabolice.
Rata metabolică ajută la transformarea caloriilor în energie. Alt studiu din 2022 a arătat că aportul consumului de ardei iute poate fi asociat cu reducerea acumulării de calciu în pereții arterelor coronare. Acestea sunt responsabile pentru furnizarea sângelui către inimă.
Mai multe studii îndrăznețe încearcă să descopere dacă alimentele condimentate pot scădea riscul apariției de cancer sau pot crește acest risc. Există studii modeste care susțin că persoanele care consumă zilnic ardei iute ar putea avea un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului esofagian.
Mai multe cercetări în acest domeniu sunt necesare înainte ca specialiștii să tragă anumite concluzii. Totuși, un lucru pare să fie cert.
Alimentele condimentate ar trebui consumate cu moderație, recomandă specialiștii. Persoanele care au o sensibilitate la aceste alimente ar trebui să se consulte cu medicul specialist înainte de a alege să le consume.
Este bine să condimentam preparatele pe care le gătim, însă trebuie să facem acest lucru cu măsură, mai ales dacă suferim de o sensibilitate a stomacului.