Reclamă

Efectele consumului de alimente la grătar. Ce spun specialiștii despre această metodă de gătire

Vara este sezonul când oamenii stau mai mult în aer liber și când fac destul de des grătar. Cu toate acestea, sunt puțini cei care cunosc, efectele consumului de alimente la grătar. Sunt gustoase toate alimentele care se fac pe grătar, dar specialiștii spun că nu sunt neapărat sănătoase.

Publicat: 4 iunie 2022, 7:13

Grătarul este unul dintre obiectele cel mai intens folosite în sezonul estival. Fie că este vorba despre pregătirea unei cine rapide, a unui grătar de weekend cu prietenii, alimentele pregătite în acest mod au un gust aparte. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra acestei metode de gătire, scrie eatthis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Efectele consumului de alimente la grătar

Află de aici tot ce trebuie să știi despre ce se întâmplă cu organismul tău atunci când consumi alimente la grătar. Sunt multe studii care avertizează despre aceste complicații ce pot apărea în organism.

Cu toate că majoritatea știe că grătarul este recomandat drept o metodă sănătoasă de gătire, unele studii contrazic tot ceea ce știam.

Consumul de carne la grătar poate agrava problemele de sănătate

„Poate promova oxidarea și inflamația. Acestea cresc riscul sau agravează problemelor cronice de sănătate. Printre efectele principale sunt bolile de inimă, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer”, spune Libby Mills, MS, RD, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Academia de Nutriție și Dietetică.

Reclamă

Se pare că rezultatul gătirii la o temperatură ridicată poate avea efecte nefaste asupra organismului nostru. Din păcate, se află pe lista cu efectele consumului de alimente la grătar.

Alimentele la grătar pot agrava alergiile

„Grătul poate determina creșterea nivelului de histamină. Acesa poate avea o reacție alergică, în special pentru persoanele sensibile”, spune Jonathan Valdez, RDN, fondator Genki Nutrition și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din New York.

Reclamă

Mecanismul exact nu este cunoscut, dar totul porneste de la faptul că evaporarea lichidelor provoacă o concentrație mare de histamină.

Poate cauza creșterea în greutate

Grătarul este o modalitate excelentă de a găti cu mai puține grăsimi. Cu toate acestea, este și momentul în care adaugi sosuri cu zahăr care pot ascunde calorii suplimentare.

„Aplicarea sosurilor cu zahăr poate adăuga calorii suplimentare care pot duce la creșterea în greutate. Specialiștii spun că atunci când alegi rețeta pentru următorul sos BBQ e foarte important să citești eticheta. Caută surse de zahăr adăugat, cum ar fi zaharoză, dextroză, fructoză, zahăr de masă, siropuri, miere, sirop de arțar sau melasă.

Reține că ingredientele sunt enumerate pe eticheta alimentelor în ordinea cantității mai mari. Astfel de sosuri pot fi înlocuite cu mirodenii și ierburi. De exemplu, folosește chimen, boia de ardei și oregano, lămâie și usturoi.

Ar putea crește riscul de cancer

Grătul provoacă o creștere a benzo(a)pirenului, un tip de hidrocarburi aromatice policiclice (PAHS) despre care se știe că este canceros din cauza arderii incomplete a materialelor care conțin carbon, cunoscute și sub numele de grăsime din carne, substanțe din legume, sursa de căldură (adică cărbune, lemn)”, spune Valdez.

„Fumul care se formează este ceea ce conține PAHS. Sursa de căldură, cât de aproape este sursa de căldură, durata în care alimentele sunt gătite și tipul de carne care se gătește va dicta, de asemenea, cât de mult se formează PAHS. De exemplu, grătarul cu cărbune plus așchii de lemn a avut cea mai mare creștere a benzo[a]pirenului pentru majoritatea alimentelor. Numai cărbunele a avut cea mai mare PAHS pentru carnea de burgeri.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
2
Femeie frumoasă, blondă, de peste 50 de ani, fotografie portret
Frumusețe
Tunsori de evitat dacă ai peste 50 de ani. Pot adăuga mulți ani pe chipul tău
Vremea frumoasă de afară te poate împinge pe drumul către un salon de înfrumusețare. Pe măsură ce vremea se încălzește, s-ar putea să vrei să te bucuri de o tunsoare complet nouă și nu...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
4
Lisa Rinna în timp ce ncearcă să se ascundă de fotografi
Divertisment
Intervențiile estetice au făcut-o să se ascundă de fotografi. Vedeta care s-a transformat complet în ultimii ani
Intervențiile estetice au făcut-o să se ascundă de fotografi. Vedeta din imagine spune că s-a transformat complet în ultimii ani. Chipul ei nu mai este același, dar este dispusă să-și repare greșelile. Lisa Rinna...
5
Ouă pe felii de pâine cu firișoare de ceapă
Sănătate
Ce trebuie să mănânci ca să slăbești la burtă. Alimente pentru un abdomen plat
Mulți oameni sunt în căutare de soluții pentru a obține un abdomen plat, mai ales acum că vremea s-a încălzit, iar hainele subțiri lasă la iveală orice acumulare de grăsime. Desigur, un abdomen plat...
PARTENERI
×