Hamsiile sunt mici, dar bogate în nutrienți benefici organismului. Acestea pot fi incluse într-o mulțime de preparate sănătoase, dar cel mai adesea sunt prăjite și servite cu lămâie. Preparate în mod corect, hamsiile pot avea un efect surprinzător asupra sănătății tale.
Efectele benefice ale consumului de hamsii
Hamsiile sunt de regulă niște peștișori de dimensiuni mici. În ciuda dimensiunii, hamsiile sunt aromate și bogate în nutrienți. De regulă acestea sunt considerate a fi sărate, însă gustul variază în funcție de metoda de preparare.
Conform publicației Healthline.com, 45 de grame de hamsii, care nu sunt îmbibate în ulei, pot conține 95 de calorii. Acestea mai conțin 13 grame de proteine, 4 grame de grăsimi, vitamina B3, Seleniu și Vitamina B12. Hamsiile sunt bogate în fier și calciu.
Fierul ajută la transportarea oxigenului, în timp ce calciul este ajutorul de nădejde în creșterea și dezvoltarea sistemului osos. Hamsiile sunt bogate în acizi grași omega-3 și ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Acizi grași omega-3 ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale, reduc inflamația și ajută la reglarea colesterolului.
Mai multe studii au demonstrat faptul că hamsiile sunt bogate în seleniu Se pune că acesta reduce riscul de apariție al bolilor de inimă. Pentru iubitoarele de sport trebuie să știe că hamsiile sunt bogate în proteine.
Uite aici o listă amănunțită cu alimente bogate în proteine pe care le poți include în dieta ta. Mai mult, se spune că acizii grași din hamsii ar ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului. Se pare că persoanele care consumă hamsii ar putea reduce riscul de apariție a de demenței și a depresiei.
Contraindicații în consumul de hamsii
Ca orice produs alimentar, când vine vorba de consumul în exces de hamsii, specialiștii încearcă să avertizeze cu privire la potențialele efecte negative asupra sănătății organismului. Hamsiile sunt bogate în sodiu și pot afecta sănătatea inimii și a rinichilor.
Consumul mult prea mare de sodiu ar putea duce la creșterea presiuniii arteriale. Persoanele care suferă de diabet sau boli ale rinichilor nu ar trebui să consume alimente bogate în sodiu. În plus, cele mai multe persoane aleg să prepare hamsiile prin prăjire.
Acestea devin o adevărată bombă calorică datorită băii de ulei la care sunt supuse. În timp, persoanele care consumă mult prea multe hamsii ar putea observa probleme de sănătate apărute din cauza inflamației crescute din organism. Pentru reducerea inflamației specialiștii recomandă alimentele bogate în antioxidanți care să lupte împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Modul de preparare al hamsiilor influențează direct efectul acestora asupra sănătății organismului, sunt specialiștii. Încearcă să le incluzi în dieta ta cu moderație și să le prepari într-un mod cât mai sănătos cu putință pentru a te bucura de beneficiile lor.