Anual, în Statele Unite ale Americii au loc incendii de vegetație masive. Fumul produs de acestea se extinde pe mari suprafețe. Inevitabil, oamenii inspiră substanțele toxice eliberate în aer. Problemele sunt vizibile și la exterior. Efectele poluării și fumului asupra pielii nu sunt deloc de ignorat.
Același lucru se întâmplă când pielea ta este expusă constant la un mediu poluat. Fie că trăiești într-o anumită zonă sau locul de muncă este de așa natură încât vii în contact cu fum și poluare, nu ignora semnele care ar putea declanșa afecțiuni grave. De asemenea, contează foarte mult să te protejezi corespunzător.
Efectele poluării și fumului asupra pielii, pe termen scurt
Anul 2020 a venit cu o mare provocare în ceea ce privește îngrijirea pielii. Stresul constant și purtarea obligatorie a măștii de protecție pe tot parcursul zilei reprezintă factori care favorizează apariția afecțiunilor tenului.
Înroșirea unor zone ale pielii, prezența iritațiilor și a coșurilor este posibil să nu îți fie deloc străine.
Expunerea la fum și poluare pentru o perioadă scurtă de timp aduce cu sine cam aceleași probleme, potrivit specialiștilor.
Jason Emer, dermatolog din West Hollywood, citat de Allure.com, a susținut următoarea ipoteză:
Pe termen scurt, fumul vă poate înfunda porii din cauza excesului de funingine și a particulelor de cenușă. De aici se poate ajunge la erupții de acnee, pete, puncte negre și exces de sebum.
– Jason Emer
Efectele poluării și fumului asupra pielii, pe termen lung
Mult mai îngrijorătoare sunt efectele pe termen lung ale poluării și fumului asupra pielii. Particulele de fum impregnate în piele pot duce la afecțiuni grave. Acestea includ: deteriorarea ADN-ului, pigmentarea crescută și degradarea colagenului. De aici, procesul de îmbătrânire devine mai accelerat și există mari șanse de apariție a cancerului.
Dermatologul Y. Claire Chang, angajat al „Union Square Laser Dermatology” din New York a explicat pentru Allure:
Incendiile sălbatice produc o gamă largă de poluanți nocivi ai aerului și gaze nocive, inclusiv metale grele și ozon (O3), care pot afecta pielea. Cercetările au arătat, de asemenea, că poluanții din mediu provoacă daune semnificative sănătății pielii, accelerând îmbătrânirea pielii și favorizând apariția cancerului.
– Y. Claire Chang
Cum să îți protejezi pielea de fum și poluare
Cel mai bun mod de a preveni efectele poluării și fumului asupra pielii este să nu stai în calea lor. Așadar, soluția ideală este să rămâi în interior, pe cât de mult posibil. Și aici intervine problema aerisirii. Experții recomandă ca în interiorul casei tale este să folosești un purificator de aer, dacă știi că locuiești într-o zonă poluată.
Atunci când ești nevoită să te expui la fumul provocat de un incendiu, trebuie să te îmbraci cât mai bine. Acoperă-ți cât mai bine pielea și poartă mască de protecție.
Nu uita nici de o cremă bună cu factor de protecție solară. Dacă nu vezi razele soarelui, nu înseamnă că acestea nu există. Mai mult decât atât, Flora Kim, dermatolog din Dallas, susține că „studiile arată amplificarea daunelor, atunci când poluarea aerului este combinată cu lumina soarelui – în special cu razele UVA”.
Îngrijirea pielii expuse la fum și poluare
Dacă știi că expunerea la fumul de incendiu ori la un mediu poluat este inevitabilă, trebuie să ai grijă ca pielea ta să se recupereze. Numai tu o poți ajuta în acest sens, folosind cu strictețe anumite produse de îngrijire.
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când ajungi acasă este să te schimbi în haine curate.
După ce ai făcut duș sau te-ai spălat pe față, adaptează-ți rutina de îngrijire a pielii, pentru a avea cele mai bune rezultate. Medicii dermatologi recomandă folosirea produselor pe bază de antioxidanți.
Antioxidanții, precum vitamina C și niacinamida, pot reduce radicalii liberi ajunși în piele. De asemenea, studiile clinice au demonstrate că aceștia redau strălucirea pielii și și stimulează producția de collagen.
– Claire Chang
Potrivite sunt și produsele de îngrijire și curățare care au în compoziție acid hialuronic, resveratrol, astaxantină, dud negru, bakuchiol și acid linolenic.
Nu uita că trebuie să mergi neapărat la dermatolog în cazul în care remarci o iritație persistentă a pielii.