Unele insecte ajung în casa ta pe tot parcursul anului. Te mușcă și lasă un sentimente de îngrijorare asupra ta. Uneori mușcăturile sunt dureroase și se pot inflama destul de ușor.
Imagini cu mușcăturile de insecte
Vestea bună este că majoritatea mușcăturilor și înțepăturilor nu sunt dăunătoare. Cu toate acestea, unele mușcături de insecte necesită asistență medicală. Dacă vei știi să le identifici, poți primi mai repede intervenția potrivită atunci când este necesară.
În funcție de insecta care te-a mușcat, e bine să știi că semnele de mai jos te anunță că ai nevoie de ajutor medical de urgență.
- Semne de reacție alergică severă, cum ar fi dificultăți de respirație, umflarea feței sau a gurii și bătăi rapide ale inimii;
- Semne de infecție, cum ar fi roșeață, puroi, creșterea durerii și febră;
- Simptome precum greață, vărsături, amețeli, spasme musculare sau letargie;
- Semne neobișnuite, cum ar fi vezicule, necroză sau o erupție cutanată neobișnuită;
- Simptome persistente care nu se ameliorează cu tratamentul.
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important mergi la un control medical cât mai curând posibil.
Mușcături de căpușe
Căpușele pot provoca reacții locale după o mușcătură. Erupția clasică a bolii Lyme se numește Erythema migrans. Mușcătura poate avea formă circulară sau ovală și are cruste.
Unele mușcături de căpușe pot necesita îngrijiri medicale. Specialiștii recomandă să ceri asistență medicală de urgență dacă ai o căpușă pe piele de mai mult de 36 de ore, nu poți scoate singură căpușă atașată, te confrunți cu simptome ale bolii transmise de căpușe, cum ar fi febră, erupții cutanate sau dureri articulare.
Înțepăturile de țânțari
Mușcăturile de țânțari sunt printre cele mai frecvente și cele mai enervante. Printre principalele simptome ale mușcăturii de țânțar se pot număra cele de mai jos
- Bubițe umflate, roșii, care apar la câteva minute după mușcătură
- Bubițe dure, mâncărime, zonă maro-roșcată în aproximativ o zi
- Vezicule
Specialiștii spun că igienizarea zonei cu o cârpă rece și umedă și aplicarea unui tratament anti-mâncărime ajută la calmarea simptomelor.
Mușcături de ploșnițe
Specialiștii spun că nu vei simți mușcătura inițială pentru că ploșnițele injectează un anestezic. Urmele mușcăturii apar la câteva zile după și pot da semne precum umflături, roșeață, iritație, mâncărime.
De obicei o mușcătură de ploșniță arată ca o linie dreaptă, dar nu e neobișnuit să arate diferit. Tratează mâncărimea cu creme anti-mâncărime, corticosteroizi topici sau antihistaminice.
Mușcături de viespe
Probabil vei ști dacă ai fost mușcată de o viespe, dar consecințele imediate și pe termen lung variază. Înțepătura poate provoca o reacție localizată mică sau semnificativă, dar este posibilă și anafilaxia. Solicită asistență medicală de urgență dacă te confrunți cu umflarea feței, mâinilor sau picioarelor sau ai probleme de respirație, disconfort gastro-intestinal sau amețeli în urma unei înțepături de viespe.
Mușcături de purici
Puricii se hrănesc cu sânge uman sau animal. Ei sunt insecte minuscule care pot provoca iritații mari, deși în general mușcăturile lor nu pun viața în pericol.
Mușcături de scorpion
Specialiștii recomandă să apelezi la asistență medicală dacă ai fost mușcată de un scorpion, mai ales au dacă observi reacții severe, cum ar fi spasme musculare, care ar putea fi un semn al unor probleme neuromusculare cauzate de veninul scorpionului.
Alte simptome la care să fii atentă:
- Durere imediată
- Amorţeală
- Umflătură
Se recomandă curățarea locului înțepăturii, aplicarea unei comprese reci și administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii.