Exercițiile de aerobic au căpătat multă popularitate în ultimii ani, în timp ce antrenamentele de forță au devenit tot mai neglijate. Specialiștii sunt de părere că aparatele cu greutăți ar putea fi la fel de importante pentru sănătatea organismului. Antrenamentele de forță măresc forța musculară și fac mușchii să lucreze împotriva unei forțe, cum ar fi chiar gravitația.
Importanța antrenamentelor de forță
Cercetătorii au întocmit recent o meta-analiză ce include peste 16 studii. Acestea comasează circa 1.5 milioane de date de la subiecții și activitățile pe care le-au supravegheat. În urma cercetărilor efectuate a rezultat că activitățile de întărire musculară au fost asociate cu reducerea cu până la 20 % a bolilor cardiovasculare și pulmonare.
S-a dovedit că antrenamentele de forță conferă o serie de beneficii pentru sănătate. Întărirea musculaturii și creșterea masei musculare poate să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.
Alergatul, înotul și alte exerciții de aerobic au la rândul lor beneficii pentru sistemu cardiovascular, dar nu fac diferențe prea mari când vine vorba de creșterea masei musculare. Studiile au descoperit că antrenamentul de forță îmbunătățește răspunsul organismului la insulină și ajută la obținerea unui control mult mai bun al nivelului de zahăr din sânge.
Mai mult, dovezile studiilor au arătat că muncșii scheletici contractați produc myokine, care sunt mici șiruri de aminoacizi ce există între mușchii restul corpului și care pot ajuta la reglarea diferitelor procese metabolice. Înaintarea în vârstă și inactivitatea duce la reducerea masei musculare.
Astfel, este important să ai un antrenament de rezistență, dar și unul de creștere a masei musculare. Află mai multe despre principalele obiceiuri din cauza cărora pierzi masă musculară.
Câte antrenamente sunt recomandate de specialiști
Ghidurile federale de activitate fizică pentru americani recomandă două sau mai multe sesiuni de antrenament de forță în fiecare săptămână. Specialiștii spun că aceste sesiuni ar trebui să includă patru sau șase exerciții diferite care folosesc mai multe grupe musculare.
Pentru fiecare tip de exercițiu se recomandă 10 până la 12 repetări făcute în câte două sau trei seturi. O oră de exerciții fizice moderate va face diferența. Concomitent se recomandă și exercițiile de aerobic. Mersul pe jos poate face diferența în astfel de situații.
Dacă trebuie să alegi între cardio și greutăți, află că specialiștii recomandă să le faci pe amândouă. Ambele tipuri de antrenament sunt la fel de importante pentru organism, spun specialiștii pentru WashingtonPost.com.
Specialiștii spun că au găsit beneficii pentru sănătate. Unele dintre ele vorbesc despre reducerea apariției de boli cronice sau de îmbunătățirea metabolismului. Exercițiile cu greutăți trebuie integrate în rutina zilnică. Pe lângă cele de aerobic se recomandă exercițiile care să includă toate grupele de mușchi.
Însă atunci când alegi antrenamentele de forță este important să te consulți cu un specialist în domeniu pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol. Anumite exerciții pot fi solicitante, iar executate în mod incorect pot duce la producerea accidentelor.