Reclamă

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate, spun experții. Însă ce înseamnă, mai exact asta? Procrastinarea semnifică amânarea în mod voit și obișnuit a activităților de orice fel. Este destul de des întâlnită, mai ales în cazul tinerilor studenți.

Publicat: 28 ianuarie 2023, 6:49
O femeie tânără și brunetă se află în fața unui laptop, dar nu reușește să se concetreze, unul dintre motivele pentru care procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate
Procrastinarea este asociată cu o serie de factori negativi care afectează sănătatea creieruliu precum nivelul ridicat de stres și un stil de viață haotic / Shutterstock

Studiile au arătat că această formă de a lăsa lucrurile pe ultima sută de metri afectează cel puțin jumătate din studenții universitari. Acest factor nu doar că le reduce stima de sine, dar îi și aduce până în puncte limită, dăunătoare pentru educația lor.

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate

Pentru a defini mai bine problema, este nevoie de niște explicații mai clare cu privire la acest termen. Studiile clinice au arătat că există o legătură solidă între amânarea sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinești și o sănătate precară.

Procrastinarea este asociată cu o serie de factori negativi care afectează sănătatea creierului. Printre acestea se enumeră nivelul ridicat de stres și un stil de viață haotic.

Formele de a amâna diferite activități nu se rezumă doar la finalizarea unor proiecte. De fapt, este vorba de mai mult decât atât. Faptul că amâni intrarea într-un regim alimentar poate fi la fel de problematic.

Amânarea unui nou program de sport sau vizita la un cabinet medical, sunt și ele forme serioase de procrastinarea.

Reclamă

De aceea este extrem de important să știi cum poți să îți gestionezi nivelul de stres din viața de zi cu zi. De asemenea, stresul reușește să afecteze negativ întregul organism. Această stare, fie ea și constantă te va pune în dificultate și te va predispune în fața bolilor cronice și periculoase pentru organism.

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate potrivit experților din sănătate. În ceea ce privește era în care ne aflăm, cu acces nelimitat la informații și nevoia de validare socială constantă, procrastinarea afectează și persoanele perfecționiste.

Dacă ești perfecționistă ești reticentă în a începe sau a termina o sarcină, spune Healthline.com.

Reclamă

Rezultatele studiilor de specialitate au arătat că nivelurile mai ridicate de amânare a sarcinilor care trebuie îndeplinite au fost asociate cu simptome ceva mai ridicate de depresie, anxietate și stres la nouă luni de la implementarea cercetărilor.

Cum se poate trata procrastinarea

Există vești bune pentru tine, în cazul în care te numeri printre persoanele care amână lucruri în mod obișnuit. Terapia specializată, numită cognitiv-comportamentală este eficientă în reducerea procrastinării. Acest tratament este util, mai ales pentru persoanele care îndeplinesc cu greu sarcini de orice fel.

Mai precis, terapia se bazează pe depășirea acestei etape dificile și împărțirea obiectivelor pe termen lung în obiective pe termen scurt. Astfel, distragerile vor fi gestionate mai eficient, iar nivelul de concentrare se va axa asupra sarcinii respective.

Acestea vor trebui îndeplinite, indiferent de trăirile sau emoțiile negative prin care treci. Este vorba despre un proces anevoios, care necesită un anumit efort.

Așadar, schimbările de comportament nu se vor putea petrece peste noapte, scrie Science Alert. Cu toate acestea, fiecare pas pe care îl faci, oricât de mic, în direcția bună, reprezintă un progres important.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×