Reclamă

Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Practicarea îngrijirii de sine în viața de zi cu zi nu trebuie să fie obositoare sau costisitoare. În multe cazuri, poate fi de fapt gratuit. Află despre lista cu activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului.

Publicat: 22 decembrie 2022, 7:01
Pietre inscripționate cu cuvinte
Pentru a aloca mai mult timp în ziua ta pentru îngrijirea de sine ar trebui să te concentrezi pe o experiență senzorială / Shutterstock

Pentru a aloca mai mult timp în ziua ta pentru îngrijirea de sine ar trebui să te concentrezi pe o experiență senzorială, spune Christine Karper, președinte de program pentru programul de consiliere clinică în sănătate mintală de la Universitatea din Phoenix.

„Aceasta este o parte a ceea ce se numește mindfulness.”

Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Karper recomandă să practici mindfulness prin stimularea celor cinci simțuri. Iată câteva modalități prin care poți face asta.

 • Aprinde o lumânare care are un miros pe care îl adori.
 • Arde uleiuri parfumate într-un difuzor.
 • Încălzește o cârpă și pune în interior pliculețe de ceai. Înfășoar-o în jurul mâinilor, pentru a imita experiența prosopului Oshibori.
 • Freacă în mâini o piatră netedă sau petale de trandafir pentru a le aprecia textura.
 • Ascultă muzică liniștitoare.
 • Stai afară și privește norii sau ascultă cântecul păsărilor.
 • Mănâncă încet mesele pentru a savura gustul.
 • Fă o vizită de recunoștință: scrie despre cineva care te-a influențat în mod pozitiv și vizitează-l sau sună-l pentru a discuta despre ceea ce ai scris.
 • Amintește-ți o amintire preferată și gândește-te la ceea ce ai simțit, văzut, mirosit și savurat în acest moment.
 • Privește fotografiile vechi care te aduc înapoi la vremuri bune.
 • Negestionarea stresului poate duce la rezultate negative pe termen lung, inclusiv diabet și hipertensiune arterială, spune Karper.

Pe de altă parte, îngrijirea consecventă de sine poate produce hormoni de vindecare precum serotonina.

Reclamă

Ne poate schimba mințile de la declanșarea reacțiilor de stres la trecerea implicită la o stare de relaxare, adaugă ea.

Durata activității de auto-îngrijire nu este mai importantă decât acțiunea în sine, notează Karper. „Nu trebuie să dureze mult”. spune ea.

„Poate fi o vacanță de două minute, de două sau de trei ori pe parcursul zilei. Este suficient pentru a avea un impact semnificativ statistic asupra bunăstării tale generale.”

Reclamă

Nivelul de stres e foarte mare

Dacă ești atât de stresată încât nu ai timp sau energie pentru a te dedica îngrijirii de sine, atunci ai nevoie cel mai mult de reînnoire! Prioritizarea îngrijirii de sine este o decizie pe care numai tu o poți lua. Schimbarea comportamentului poate necesita ceva efort. Acestea sunt câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci modificări.

 • Stabilește un obiectiv: fii specifică cu privire la ceea ce dorești să încerci. De exemplu, petrece 5 minute pe zi concentrându-te pe respirație sau stai cu prietenii și nu te gândești la muncă de 3 ori pe săptămână.
 • Fă un plan: Cum îți vei îndeplini obiectivul? Care sunt pașii necesari? Împărțirea obiectivului în pași treptați îl va face să se simtă mai ușor de gestionat.
 • Notează-l: doar scriind planul tău, șansele de succes cresc cu 30%. A spune altor persoane va crește probabilitatea de a se împlini și mai repede.
 • Obține sprijin: găsește un „prieten” care se va implica în planul tău sau găsește un model, un mentor sau un antrenor.
 • Acțiuni de recompensă, nu rezultate! Este important să te întărești pentru a face pași pozitivi, mai degrabă decât să te concentrezi exclusiv pe atingerea obiectivului final.
 • Transformă zilele proaste în zile bune: încearcă să vezi eșecurile ca informații. Ce s-a întâmplat și cum poți face față diferit? Fii curioasă, nu te deprima! Dă noului comportament cel puțin trei încercări înainte de a renunța la el.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×