Reclamă

Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Practicarea îngrijirii de sine în viața de zi cu zi nu trebuie să fie obositoare sau costisitoare. În multe cazuri, poate fi de fapt gratuit. Află despre lista cu activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului.

Publicat: 22 decembrie 2022, 7:01

Pentru a aloca mai mult timp în ziua ta pentru îngrijirea de sine ar trebui să te concentrezi pe o experiență senzorială, spune Christine Karper, președinte de program pentru programul de consiliere clinică în sănătate mintală de la Universitatea din Phoenix.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Aceasta este o parte a ceea ce se numește mindfulness.”

Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Karper recomandă să practici mindfulness prin stimularea celor cinci simțuri. Iată câteva modalități prin care poți face asta.

  • Aprinde o lumânare care are un miros pe care îl adori.
  • Arde uleiuri parfumate într-un difuzor.
  • Încălzește o cârpă și pune în interior pliculețe de ceai. Înfășoar-o în jurul mâinilor, pentru a imita experiența prosopului Oshibori.
  • Freacă în mâini o piatră netedă sau petale de trandafir pentru a le aprecia textura.
  • Ascultă muzică liniștitoare.
  • Stai afară și privește norii sau ascultă cântecul păsărilor.
  • Mănâncă încet mesele pentru a savura gustul.
  • Fă o vizită de recunoștință: scrie despre cineva care te-a influențat în mod pozitiv și vizitează-l sau sună-l pentru a discuta despre ceea ce ai scris.
  • Amintește-ți o amintire preferată și gândește-te la ceea ce ai simțit, văzut, mirosit și savurat în acest moment.
  • Privește fotografiile vechi care te aduc înapoi la vremuri bune.
  • Negestionarea stresului poate duce la rezultate negative pe termen lung, inclusiv diabet și hipertensiune arterială, spune Karper.

Pe de altă parte, îngrijirea consecventă de sine poate produce hormoni de vindecare precum serotonina.

Reclamă

Ne poate schimba mințile de la declanșarea reacțiilor de stres la trecerea implicită la o stare de relaxare, adaugă ea.

Durata activității de auto-îngrijire nu este mai importantă decât acțiunea în sine, notează Karper. „Nu trebuie să dureze mult”. spune ea.

„Poate fi o vacanță de două minute, de două sau de trei ori pe parcursul zilei. Este suficient pentru a avea un impact semnificativ statistic asupra bunăstării tale generale.”

Reclamă

Nivelul de stres e foarte mare

Dacă ești atât de stresată încât nu ai timp sau energie pentru a te dedica îngrijirii de sine, atunci ai nevoie cel mai mult de reînnoire! Prioritizarea îngrijirii de sine este o decizie pe care numai tu o poți lua. Schimbarea comportamentului poate necesita ceva efort. Acestea sunt câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci modificări.

  • Stabilește un obiectiv: fii specifică cu privire la ceea ce dorești să încerci. De exemplu, petrece 5 minute pe zi concentrându-te pe respirație sau stai cu prietenii și nu te gândești la muncă de 3 ori pe săptămână.
  • Fă un plan: Cum îți vei îndeplini obiectivul? Care sunt pașii necesari? Împărțirea obiectivului în pași treptați îl va face să se simtă mai ușor de gestionat.
  • Notează-l: doar scriind planul tău, șansele de succes cresc cu 30%. A spune altor persoane va crește probabilitatea de a se împlini și mai repede.
  • Obține sprijin: găsește un „prieten” care se va implica în planul tău sau găsește un model, un mentor sau un antrenor.
  • Acțiuni de recompensă, nu rezultate! Este important să te întărești pentru a face pași pozitivi, mai degrabă decât să te concentrezi exclusiv pe atingerea obiectivului final.
  • Transformă zilele proaste în zile bune: încearcă să vezi eșecurile ca informații. Ce s-a întâmplat și cum poți face față diferit? Fii curioasă, nu te deprima! Dă noului comportament cel puțin trei încercări înainte de a renunța la el.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×