Toamna este perioada în care gospodinele se pregătesc intens pentru iarnă și pun la punct ultimele amănunte pentru a prepara cele mai bune rețete de murături. Gogoșarii murați nu lipsesc din bucătăria românilor, iar toamna este momentul oportun pentru a te ocupa de ei.
Ingredientul secret pentru cei mai buni gogoșari murați
Atunci când vine vorba de gogoșarii murați, gospodinele trebuie să adauge acest ingredient secret pentru a obține cel mai bun gust.
Pentru început trebuie să te asiguri că alegi gogoșarii potriviți pentru a-i pune la borcane. Alege întotdeauna gogoșarii tari și cărnoși.
Aceștia își vor păstra textura chiar și după procesul de fermentare. Încearcă să alegi gogoșarii care au dimensiuni similare și o culoare aprinsă.
Culoarea determină cât de copt este gogoșarul și dacă este potrivit pentru a fi pus la murat. Evită gogoșarii care au lovituri, pete sau mici crăpături.
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în borcanul gogoșarilor murați este hreanul.
Rădăcina de hrean nu trebuie să lipsească din rețeta ta pentru a avea parte de un gust delicios. Rădăcina trebuie bine curățată și spălată, iar mai apoi tăiată în fâșii grosuțe.
Mai jos îți oferim ingredientele pentru gogoșari în oțet, fără fierbere și fără conservanți.
Rețeta pentru gogoșari în oțet, fără fierbere și fără conservanți
Dacă îți dorești un borcan de murături bio, atunci această rețetă este ceea ce ai nevoie. Trebuie să respecți câteva reguli simple pentru reușita borcanelor tale de murături.
Specialiștii recomandă ca la un kilogram de gogoșari necurățați să folosești 100 de mililitri de oțet, 100 grame de zahăr și 20 de grame de sare.
Bineînțeles, din rețeta ta nu trebuie să lipsească hreanul. Acesta va păstra murăturile tale tari, crocante și va ajuta la conservarea lor. Semințele de muștar trebuie adăugate și ele în borcan.
Pe lângă efectul de conservant, acestea vor da gust murăturilor tale. Mai jos găsești ingredientele în cantități exacte și modul de preparare:
- 2 kg de gogoșari
- 200 ml oțet de 9°
- 200 g zahăr
- 40 g sare grunjoasă neiodată
- o rădăcină de hrean
- o legătură de frunze de țelină
- foi de dafin
- semințe de muștar
- piper boabe
Alege gogoșarii perfecți pentru borcanele tale, după regulile prezentate anterior, și spală-i bine. Mai apoi scoate semintele și taie-i în fâșii.
Amestecă oțetul cu zahărul și sarea într-un vas separat. Toarnă saramură peste gogoșari și amestecă cu atenție. Acoperă totul cu un capac sau un platou și lasă gogoșarii la temperatura camerei până a doua zi.
Specialiștii recomandă să amesteci din când în când pentru a acoperi complet gogoșarii cu bucățile de saramură. A doua zi, gogoșarii ar trebui să se înmoaie și să plutească în saramură.
Acum, poți steriliza borcanele și capacele și să te apuci de pregătirea murăturilor.
Cum pui gogoșarii în borcan
Începe prin a așeza gogoșarii în borcane, cu mișcări delicate.
Alternează gogoșarii cu frunze de țelină, câte două fâșii de hrean, o linguriță de boabe de piper, o jumătate de linguriță de semințe de muștar și o foaie de dafin.
Când termini de așezat gogoșarii în borcane, strecoară și zeamă până ce aceștia sunt umpluți. Înfiletează capacele, etichetează borcanele și pune-le în cămară.
În două sau trei săptămâni, gogoșarii tăi ar trebui să fie gata murați.