Pentru această rețetă nu vei mai pierde timpul cu opărirea gogoșarilor și nu vei mai avea miros persistent de oțet în casă. În plus, nu vei mai steriliza borcanele după umplere, așa cum se procedează în mod clasic.
Tot ce ai de făcut este să prepari o soluție din oțet cu sare și zahăr, în care se vor răsfăța gogoșarii o perioadă de timp. Este o metodă simplă și ușoară, însă necesită mai mult timp de așteptare până la finalizarea completă a rețetei. Marinarea gogoșarilor se desfășoară pe parcursul a două zile. Prin această metodă gogoșarii se vor păstra crocanți și aromați.
Descoperă și o rețetă de ardei copți la borcan, conservați pentru iarnă. În continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de gogoșari în oțet, la rece.
Gogoșari în oțet preparați la rece – Ingrediente
- 5 kg gogoșari
- 1 litru oțet de 9 grade
- 300 g zahăr
- 150 g sare neiodată
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 linguriță boabe de muștar
- 1 linguriță boabe de coriandru
- 2 foi de dafin
- o rădăcină mică de hrean
- usturoi (opțional)
- frunze de țelină (opțional).
Rețetă de gogoșari fără fierbere – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea gogoșarilor. Aceștia necesită spălare și ștergere, apoi secționare în sferturi și îndepărtarea cotoarele, a nervurilor și semințelor. Nu spăla gogoșarii în interior pentru a nu se îmbiba cu apă.
Cum prepari saramura pentru gogoșari în oțet preparați la rece
Folosește un bol mare sau o cratiță încăpătoare pentru a cuprinde toți gogoșarii pregătiți. Amestecă în vas mai întâi oțetul cu zahărul și sarea. Folosește o spatulă și amestecă bine până când zahărul și sarea sunt complet dizolvate.
Adaugă toate condimentele enumerate în rețetă. Apoi scufundă în soluția rezultată sferturile de gogoșari și amestecă-le bine pentru a se umezi. Gogoșarii nu vor fi scufundați complet în lichid de la început, ci pe parcurs, după ce vor lăsa în vas și propriul suc.
Așază un capac peste vas și lasă gogoșarii în saramura de oțet până a doua zi, la temperatura camerei. Mai amestecă-i din când în când pentru a se umezi bine, toți.
După ce au stat suficient în saramură, îi poți depozita în borcanele sterilizate împreună cu capacele. Descoperă aici cum se sterilizează sticlele și borcanele, pentru conserve.
Îndeasă ușor gogoșarii în borcanele sterilizate, strecurând printre ei bucăți de hrean, căței de usturoi și câteva frunze de țelină pentru aromă.
Strecoară saramura rece, iar condimentele distribuie-le peste gogoșari în mod egal. Toarnă saramura în borcane, până când gogoșarii sunt bine acoperiți. Pune capacele la borcane și închide-le ermetic. Apoi depozitează în cămară borcanele cu gogoșari gogoșari în oțet preparați la rece la loc răcoros.
Te poți bucura de gustul lor după aproximativ 2-3 săptămâni, dar devin și mai buni pe măsură ce trece timpul. Îi poți consuma ca garnitură la fripturi și mâncăruri scăzute, dar îi poți include și în salate aperitiv.
Și tot din categoria conservelor rapide îți mai recomandăm să treci pe lista de preparat și rețeta de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi.