Salata de ardei copți este una dintre delicatesele cu care te poți răsfăța de vara până toamna târziu. O poți prepara din toate tipurile de ardei: ardei gras, ardei capia sau gogoșari. Este perfectă servită lângă orice tip de friptură. Dar dacă nu ești fan preparate cu carne, o poți savura lângă o garnitură de cartofi, de orez sau chiar alături de paste.
Dacă îți plac preparatele cu legume și carne tocată, îți oferim și o rețetă de ardei umpluți cu carne și orez, în sos de roșii.
Și pentru că iarna ardeii nu mai sunt la fel de accesibil ca vara, te poți bucura de ei conservându-i la borcan.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu ardeii pentru sezonul rece.
Ardei copți la borcan – Ingrediente
- 3 kg ardei gras, roșu și galben
- 100 ml oțet
- 100 gr zahăr
- 300 ml de lichid (sucul de la ardei + apă)
- 1 lingură rasă de sare pentru murături, neiodată
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță cu boabe de piper negru
- 2-3 foi de dafin.
Rețetă de ardei copți conservați pentru iarnă – Mod de preparare
Mai întâi spală bine ardeii și șterge-i cu prosoape de hârtie. Așază ardeii într-o tavă de cuptor și pune-i la copt la 200 de grade, pentru 30-40 de minute. Când ardeii se coc pe prima parte, întoarce-i și lasă-i să se coacă și pe a doua parte.
Vezi mai multe imagini cu ardeii copți în GALERIA FOTO!
Dacă dispui de mai mult timp și deții un grătar poți coace ardeii pe grătar. Vor fi mai gustoși, dar se coc și mai rapid. După coacere, presară sare peste ardei și acoperă-i cu o folie. Lasă-i așa 15-20 de minute să se înăbușe sub folie. Se vor curăța mult mai rapid. Îți recomandăm să citești și acest articol despre cum se curăță perfect ardeii copți.
După ce ardeii s-au odihnit sub folie, curăță-i de coajă. Pune-i apoi într-o sită așezată deasupra unui bol. Lasă-i să se scurgă bine și folosește sucul lor pentru marinat ardeii la borcan.
Cum prepari saramura pentru ardei copți la borcan
Măsoară cantitatea de lichid scurs de la ardei și dacă nu este cantitate dublă față de cantitatea de oțet, mai adaugă apă rece.
Pune o cratiță pe flacăra aragazului în care adaugi lichidul menționat mai sus, oțetul, uleiul, sarea, zahărul și condimentele. Fierbe acest amestec de ingrediente, până când sunt dizolvate sarea și zahărul. Amestecă pentru a ajuta dizolvarea acestora. Lasă saramura la temperat și ocupă-te de sterilizarea borcanelor.
Umple borcanele sterilizate cu ardeii copți, adăugând în același borcan și ardei roșii și galbeni.
De reținut: Nu este recomandat să se conserve ardei verzi.
Toarnă peste ardeii din borcane saramura fierbinte, trecută prin sită. Închide imediat borcanele cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le acolo până când se vor răci. După răcire le poți eticheta cu data preparării și le poți transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de o salată de ardei copți la borcan alături de alte preparate.