Compotul de mere este una dintre cele mai simple și reconfortante rețete, având un echilibru perfect între dulceață și aciditate. Aromele delicate de scorțișoară și cuișoare creează o atmosferă de sărbătoare, iar textura fructelor, ușor moi, dar încă ferme, oferă o experiență plăcută la fiecare înghițitură. Este un preparat versatil, care poate fi savurat ca băutură, desert sau chiar ca acompaniament pentru diverse preparate.
Merele din compot pot fi incluse în diferite blaturi de prăjituri, ca umpluturi de tarte sau transformate în cremă. Siropul poate fi folosit pentru siroparea blaturilor de tort sau de prăjituri. De asemenea, compotul poate fi transformat cu ușurință în glazuri delicioase și aromate, amestecând-ul cu amidon sau cu gelatină. Descoperă o rețetă de prăjitură cu mere și ciocolată, în care poți folosi compotul de mere.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării compotului.
Compot de mere – Ingrediente
- 1 kg mere (ideal mere dulci-acrișoare, cum sunt Golden, Ionatan sau Granny Smith)
- 1,5 litri apă
- 150-200 g zahăr (sau după gust)
- 1 baton de scorțișoară (sau 1 linguriță scorțișoară măcinată)
- 2 cuișoare (opțional, pentru un plus de aromă)
- sucul de la o jumătate de lămâie.
Rețeta compotului de mere – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea compotului constă în pregătirea merelor.
Spală merele bine, apoi curăță-le de coajă doar dacă aceasta este deteriorată sau preferi compotul fără coajă.
Taie-le în sferturi, îndepărtează cotorul și semințele, apoi feliază-le grosier sau taie-le cuburi mai mari. Dacă vrei să nu oxideze, stropește-le cu suc de lămâie imediat după porționare.