După coacere, merele devin fragede, dezvăluind umplutura savuroasă la fiecare linguriță. Este un desert simplu și delicios, perfect pentru momentele când îți dorești o gustare caldă, aromată și cu influențe tradiționale.
Te poți bucura de acest desert delicios pe toată perioada sezonului rece, când piețele abundă de mere. Poți opta pentru tipul de mere preferat, însă nu le alege pe cele foarte suculente. Îți recomandăm să utilizezi soiurile de mere dulci-acrișoare, cum ar fi Ionatan sau Granny Smith.
Rețeta poate fi adaptată după propriul gust, adăugând și alte fructe uscate. Poți înlocui nucile cu migdale sau alune sau le poți combina pa toate în cantități egale. Descoperă mai jos rețeta detaliată cu listă completă de ingrediente și pași necesari, pentru a o prepara și tu și a te bucura de un desert delicios și sănătos.
Mere umplute cu nuci și stafide – Ingrediente
- 6 mere mari și ferme
- 100 g nuci tocate grosier
- 50 g stafide (rehidratate în apă călduță sau rom)
- 3 linguri de zahăr brun (sau miere)
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 lingură de unt (sau ulei de cocos pentru varianta de post)
- 1 linguriță de esență de vanilie (opțional)
- sucul de la o jumătate de lămâie.
Rețeta merelor umplute cu nuci și stafide – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea umpluturii. Într-un bol, amestecă nucile tocate, stafidele, zahărul brun (sau mierea), scorțișoara și esența de vanilie, dacă o folosești. Adaugă untul topit (sau uleiul de cocos) și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine distribuite.
După aceea, spală merele și scoate cotorul, lăsând o bază subțire de jur împrejur pentru a menține umplutura. Dacă dorești, poți decoji ușor partea de sus pentru a evita crăparea merelor în timpul coacerii. Stropește-le cu puțin suc de lămâie în interior pentru a preveni oxidarea.
Tot din categoria fructelor umplute, descoperă și o rețetă de pere umplute cu nuci, în aluat, servite cu sos delicios de ciocolată, care te va cuceri negreșit.