Chiar dacă petreci mai mult timp în bucătărie tăind castraveții în felii, aceștia îți vor fi de mare folos când vei prepara o salată combinată de murături. În plus, porționați în felii vor încăpea mai mulți în borcan și se vor așeza mai bine.
Varianta aceasta o poți prepara în același timp cu varianta clasică castraveților murați. Dai deoparte doar castraveții mai mari care vor ocupa spațiu mult în borcane. Pe cei mici îi conservi întregi, iar pe cei mari îi feliezi. Îi mai poți tăia și în felii pe lungime, dacă îi preferi așa. Se vor așeza bine în borcane și în această variantă. Urmărește mai jos rețeta explicată pas cu pas pentru a o prepara și tu și a te bucura de câteva borcane cu murături delicioase.
Castraveți murați felii – Ingrediente
- 1 kg castraveți
- 2-3 cepe
- 1 căpățână de usturoi
- lujeri și flori de mărar
- 25 gr sare pentru murături
- 1 litru de apă
- 1 lingură de oțet/borcan
- 1 lingură cu boabe de muștar
- 1 lingură cu boabe de piper
- puțin hrean.
Rețeta castraveților murați – Mod de preparare
Înainte de a pregăti castraveții și saramura pentru murat, pregătește borcanele. Spală borcanele și capacele aferente cu apă caldă și detergent de vase. Clătește-le bine și sterilizează-le.
În timp ce borcanele sunt puse la sterilizat, pregătește castraveții. Spală castraveții frecându-i ușor cu buretele de vase și îndepărtează-le capetele. Apoi îi poți tăia în felii rotunde de 4-6 mm grosime, sau în sferturi, pe lungime. Pune feliile de castraveți în apă foarte rece cu 2-3 cuburi de gheață, pentru a se păstra crocante.
Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le în rondele sau în fâșii. Procedează la fel și cu hreanul. Acesta are rolul de a oferi gust ușor picant castraveților, dar și de a-i menține crocanți pe perioada conservării. Separă florile de mărar de tulpini, iar tulpinile rupe-le în bucăți mai mici.
Descoperă și o rețetă de dovlecei murați felii, pentru iarnă.
Cum prepari saramura pentru castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi
Înainte de a prepara saramura, măsoară cantitatea de apă care întră în borcane. Mai întâi vei umple borcanele cu ingrediente. Așază la baza borcanelor sterilizate florile de mărar. Apoi adaugă feliile de castraveți alternând cu cele de de ceapă și de usturoi. Strecoară printre ele și tulpinile de mărar rupte, precum și bucăți de hrean. Nu pune foarte mult hrean pentru a nu influența gustul castraveților.
Apasă ușor ingredientele în borcane pentru a se așeza cât mai bine și a încăpea mai multe.
După ce ai umplut toate borcanele cu ingredientele pentru murat, toarnă apă rece în borcane până la gâtul acestora. Apoi scurge apa, într-o cratiță gradată pentru a o măsura. La fiecare litru de apă măsurat adaugă 25 de grame de sare pentru murături.
Adaugă piperul și semințele de muștar și fierbe saramura pentru 5-6 minute, amestecând pentru a te asigura că se dizolvă sarea. Apoi, lasă saramura să se tempereze 5-6 minute. Așază borcanele cu castraveți într-o tavă metalică și toarnă saramura fierbinte în ele. Acoperă-le cu capacele, dar nu le înfileta.
Le lași așa acoperite timp de 1-2 zile, la loc mai răcoros. Nu te speria dacă în aceste zile saramura se va tulbura, iar la suprafață se va forma spumă. Este normal acest proces de fermentație. Nu este necesar să îndepărtezi spuma. În a doua, sau în a treia zi adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan. Apoi le poți închide ermetic și le depozitezi în cămară. Delicioșii castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi vor fi gata de servit în 2-3 săptămâni.
Iar pentru prepararea castraveților murați întregi, îți recomandăm să încerci rețeta de castraveți bulgărești.