Întreținerea bijuteriilor. Cum să cureți și să îți îngrijești accesoriile din aur și argint

Aurul nu e la fel de strălucitor? Pietrele s-au deteriorat? Loțiunile, detergenții de uz casnic, depozitarea necorespunzătoare și uzura zilnică pot afecta bijuteriile. Toate acestea lasă metalele pătate și pietrele prețioase fără sclipire. Află de aici cum se face întreținerea bijuteriilor.

Publicat: 9 noiembrie 2022, 7:58
Utilizează săpun de vase și apă caldă pentru majoritatea metalelor, pietrelor și cristalelor / Shutterstock

Din fericire, cu câteva informații bune, îți poți păstra destul de ușor accesoriile. Indiferent dacă îți dorești să păstrezi o moștenire de familie sau doar să îți lustruiești preferatele de zi cu zi, avem sfaturi despre cum să îți cureți, depozitezi și să întreții bijuteriile astfel încât acestea să strălucească în anii următori.

Întreținerea bijuteriilor. Cum să cureți și să îți îngrijești accesoriile

Utilizează săpun de vase și apă caldă pentru majoritatea metalelor, pietrelor și cristalelor. Majoritatea bijuteriilor, fie că este vorba de un diamant sau cuarț roz, pot fi curățate în siguranță cu săpun de vase și apă caldă, a spus McKenzie Santimer, manager de muzeu și designer la Institutul Gemologic din America.

Santimer recomandă să amesteci o picătură de săpun de vase cu apă caldă într-un castron. Apoi, să lași bijuteriile să stea în amestec timp de câteva minute pentru a elimina grăsimile și murdăria. Pentru bijuterii din aur solid și pietre prețioase dure, continuă să cureți accesoriile delicat folosind o periuță de dinți cu peri moi, scrie nytimes.com.

Dacă cureți o piatră într-un cadru cu vârfuri, asigură-te că freci bijuteria pe fiecare parte, trecând perii flexibili prin toate colțurile. Acolo pot pătrunde impurități, inclusiv cremă de protecție solară, loțiune și altele. Clătește, apoi usucă cu o cârpă din microfibră.

Un alt truc util pentru femei este cum poți îndepărta oja fără să folosești acetonă. Trucuri utile pe care le poți încerca acasă.

Tratează cu atenție bijuteriile placate și vermeil

Întreținerea bijuteriilor pentru accesorii placate cu aur și vermeil se face cu un burete de celuloză neabraziv. Prea multă abraziune poate provoca erodarea placajului, făcând metalul de bază să se decoloreze. În vermeil, metalul de bază este argint sterling, așa că, deși nu este prea sensibil la apă, trebuie să ai grijă să nu zgârii prea tare metalul moale.

Dacă te întrebi cum să faci diferența dintre aurul placat, vermeil și cel solid, prețul este primul indiciu: aurul solid este mult mai scump decât vermeil, care este mai scump decât bijuteriile placate cu aur. Aurul solid este, de asemenea, ștanțat cu caratul său, cum ar fi 14 kt sau 18 kt, în timp ce vermeilul este ștanțat 925 pentru argint sterling.

Curăță argintul

Dacă bijuteriile tale din argint sau alamă sunt foarte pătate, apa și săpunul de vase ar putea să nu fie suficiente pentru a le reda strălucirea. Din fericire, „chiar dacă argintul este complet negru, este destul de ușor să-l faci să-și revină la culoare”, a spus Rony Vardi, fondatorul Catbird. Poți lustrui bijuterii din argint sterling și alamă folosind cârpe de lustruit speciale pentru a șterge ușor petele. Aceste cârpe multifuncționale sunt foarte apreciate.

Lustruiește perlele cu o cârpă moale și umedă și evită substanțele chimice

Ai grijă când îți cureți perlele. Acestea sunt poroase și vulnerabile la exfoliere și ciobire. „Ar trebui să fie curățate doar cu o cârpă din microfibră și puțină apă”, ne-a spus Santimer. Nu utiliza niciodată produse de curățare chimice precum clorul, amoniacul, peroxidul de hidrogen și acidul acetic. Sunt deosebit de dăunătoare. De asemenea, nu e indicat să scufunzi perlele în apă, deoarece acest lucru poate deteriora firul de mătase pe care sunt înșirate.

Un gram de prudență este, de asemenea, înțelept atunci când porți perle din cauza sensibilității acestora la substanțele chimice din parfumuri și produse cosmetice. Toți experții au spus că perlele ar trebui să fie ultimul articol pe care îl pui înainte de a ieși pe ușă și primul pe care îl scoți înainte de a te pregăti de culcare

Întreținerea bijuteriilor: păstrează-le în mod corect

Evită lumina directă a soarelui. La fel cum soarele dăunează pielii, acesta îți poate deteriora și pietrele prețioase. Anumite pietre, cum ar fi ametistul, sunt deosebit de sensibile la lumină și își pierd culoarea la expunerea prelungită la UV, iar alte pietre care sunt tratate sau vopsite se estompează și ele la lumina soarelui. Căldura poate afecta și pietrele prețioase.

Atenție la umiditate. Unele materiale au preferințe distincte când vine vorba de umiditate. Dacă argintul este depozitat într-un mediu umed, se va păta mai repede. Pentru a elimina umezeala, Vardi recomandă să sigilezi bijuteriile din argint într-o pungă de plastic cu cărbune sau pachete de silice atunci când nu le porți. Perlele și opalul, pe de altă parte, au nevoie de umiditate.

Păstrează piesele separat. Pentru a evita zgârieturile Santimer recomandă depozitarea bijuteriilor individual în pungi de plastic transparent. Acest lucru este deosebit de important pentru bijuteriile realizate din materiale mai moi, cum ar fi argintul sterling, opalul și lapisul, precum și perle.

Evită să se încurce lanțurile. Pentru a păstra colierele îngrijite, ține cont de un sfat de la profesioniști: „Folosește pungi minuscule de bijuterii cu fermoar sau o pungă obișnuită pentru sandvișuri. Pune lanțul astfel încât partea superioară să fie prinsă și să iasă din fermoar. În acest fel, vârful lanțului tău nu se poate încurca cu restul acestuia. Așa se formează de obicei nodurile”, a spus Vardi.

Când trebuie să duci bijuteriile la un profesionist

Din când în când, perlele trebuie să fie reînșirate profesional. „Poate dura ani să se întindă. Vei începe să observi că lungimea va crește. Vei vedea că unele dintre noduri se pot destrăma”, a spus Santimer.

Dacă vrei ca pietrele să uimească cu adevărat, le poți duce pentru o curățare profesională cu ultrasunete. Un aparat de curățat cu ultrasunete vibrează pietrele până la structura lor moleculară pentru a obține acel plus de strălucire.

Dacă o bijuterie se rupe, nu încerca să o repari singură. Bijuteriile sunt făcute pentru a fi purtate. Aduc multă bucurie, a spus Vardi. Perlele au nevoie de contact frecvent cu pielea pentru a arăta cât mai bine. Umiditatea și căldura din piele le mențin frumoase și calde, iar uleiurile de corp le fac strălucitoare, a spus Santimer.

Argintiul, de asemenea, preferă purtarea. Dacă lași argintul într-un sertar, se pătează. În timp ce dacă îl porți se pătează mult mai puțin, a spus Vardi. În ceea ce privește aurul solid, acesta nu se pătează cu adevărat și îl poți purta tot timpul. Iar unul dintre marile avantaje ale aurului solid este că poate fi reparat și prelucrat de foarte multe ori.

Deși probabil că ar trebui să-ți scoți colierele și inelele în anumite situații, cum și când alegi să-ți porți bijuteriile se rezumă în mare măsură la preferințe. Acum că ai aflat cum se face întreținerea bijuteriilor, spor la treabă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI