Stridiile datează din perioada triasică. Au apărut pentru prima dată în urmă cu peste 200 de milioane de ani, când primii dinozauri au cutreierat Pangea. Dovezile despre consumul uman de stridii datează de acum aproximativ 164.000 de ani. Acest lucru este menționat într-o lucrare din 2007 din Nature, care descrie primele comportamente moderne ale strămoșilor umani.
Lucruri mai puțin cunoscute despre stridii
Un studiu mai recent, din 2013 a constatat că oamenii din epoca de piatră din Danemarca au mâncat atât de multe stridii încât grămezi de cochilii aruncate arată o scădere semnificativă a dimensiunii bivalvelor de-a lungul anilor. Află câteva lucruri mai puțin cunoscute despre stridii.
În epoca Victoriană, stridiile erau hrana săracilor
Stridiile murate au fost consumate mult timp de oamenii săraci ai Londrei. Au fost vândute ca gustări la bar și la tarabele de la colțurile străzilor, iar pentru cei care nu și-au permis carnea de vită sau de oaie, stridiile formau proteina din supe și tocane. Plăcinta cu stridii era, de asemenea, un fel de mâncare popular printre clasele inferioare, scrie mentalfloss.com.
Stridiile sunt recomandate în dieta mediteraneană. Află ce presupune acest regim alimentar și ce beneficii aduce organismului.
Cochiile au folosit la construirea orașelor
Vorbind despre Edinburgh, rămășițe de coji de stridii au fost găsite în pereți și au oferit indicii despre trecutul Edinburghului. Locuitorii capitalei scoțiane au pus deoparte 100.000 de stridii zilnic în secolul al XVII-lea, iar zidurile care conțin coji de stridii au fost descoperite în timpul lucrărilor la clădirile de locuințe din oraș. Scoicile, care par să fi fost folosite ca umplutură între piatră și cărămidă, proveneau cel mai probabil dintr-o tavernă situată la subsolul clădirii, deoarece scoicile de stridii erau de obicei lăsate să se adune pe podele.