Reclamă

Paella cu fructe de mare. Un preparat bogat în proteine de bună calitate

Paella cu fructe de mare este un preparat spaniol tradițional, originar din regiunea Valencia, dar popular în întreaga lume. Se caracterizează prin combinația de orez aromat, fructe de mare proaspete și condimente specifice, cum ar fi șofranul, care oferă preparatului culoarea sa aurie și aroma inconfundabilă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 ianuarie 2025, 5:33

Cuvântul „paella” provine de la tigaia specială folosită pentru prepararea acestui fel de mâncare. Este o tigaie largă și puțin adâncă, concepută pentru a permite gătirea uniformă a orezului și dezvoltarea acelui strat crocant și caramelizat la bază, numit „socarrat”, considerat o delicatesă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paella se servește în mod tradițional direct din tigaie. Aceasta este așezată în mijlocul mesei, pentru ca toți invitații să poată gusta din preparat în mod convivial. Se decorează cu pătrunjel proaspăt tocat și felii de lămâie, care oferă un contrast plăcut față de gustul bogat al fructelor de mare.

Acest preparat spaniol nu este doar un fel de mâncare, ci o experiență culinară ce îmbină tradiția spaniolă cu savoarea ingredientelor de calitate. Pregătită corect, paella oferă o armonie perfectă între textura cremoasă a orezului, prospețimea fructelor de mare și bogăția condimentelor mediteraneene.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas, pentru a o prepara și tu și a te răsfăța cu o mâncare gustoasă și sănătoasă.

Reclamă

Paella cu fructe de mare – Ingrediente

  • 300 g orez pentru paella
  • 500 g fructe de mare mixte (creveți, midii, calamari, scoici)
  • 1 litru supă de pește (sau apă cu concentrat de fructe de mare)
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 ceapă medie, tocată fin
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 2 roșii coapte, decojite și tocate
  • 100 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță șofran, înmuiat în puțină apă caldă
  • 1 linguriță boia dulce (sau afumată, după gust)
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
  • lămâie pentru servire
  • pătrunjel proaspăt.

Rețetă de orez cu fructe de mare – Mod de preparare

Mai întâi, vei curăța fructele de mare, dacă sunt proaspete. Spală-le bine și lasă-le la scurs.

Dizolvă șofranul în puțină apă caldă și lasă-l deoparte.

Reclamă

Într-o tigaie largă de tip paellera, încinge uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul tocat și călește-le până devin translucide. Pune ardeiul gras și gătește-l câteva minute până se înmoaie.

Adaugă roșiile tocate și gătește-le până se evaporă lichidul. Condimentează cu boiaua de ardei și șofranul dizolvat.

Presară orezul uniform în tigaie și amestecă bine pentru a absorbi aromele. Toarnă vinul alb și lasă-l să se evapore complet. Apoi toarnă supa de pește fierbinte peste orez, fără a amesteca.

Lasă ingredientele să fiarbă la foc mediu timp de 10 minute, apoi adaugă mazărea.

Pune fructele de mare deasupra orezului și acoperă tigaia cu un capac sau folie de aluminiu.

Lasă din nou ingredientele să fiarbă încă 10-12 minute sau până când fructele de mare sunt gătite și scoicile se deschid.

Oprește focul și lasă paella cu fructe de mare să stea acoperită 5 minute pentru a absorbi toate aromele.

Presară pătrunjel proaspăt tocat și stropește cu zeamă de lămâie înainte de servire.

Sfaturi utile pentru o paella cu fructe de mare reușită

Nu amesteca orezul după ce ai adăugat lichidul. Stratul inferior ușor crocant, numit „socarrat”, este specific paellei autentice. Orezul utilizat trebuie să fie unul special, capabil să absoarbă lichidul și aromele fără să devină lipicios.

Șofranul, deși scump, nu trebuie înlocuit complet, deoarece este ingredientul cheie pentru aroma specifică. Descoperă și care sunt condimentele esențiale, pentru preparate gustoase.

Tigaia de paella trebuie să fie largă și joasă, pentru a permite evaporarea uniformă a lichidului.

Păstrarea rețetei simple este esențială. Prea multe ingrediente pot compromite echilibrul gusturilor.

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Barron Trump la învestirea tatălui său
Divertisment
Barron Trump s-a întors la facultate, dar nu a revenit singur. Cine sunt bărbații care stau mereu pe urmele lui
Barron Trump s-a întors la facultate. Fiul cel mic al actualului Președinte SUA și al Melaniei Trump studiază în primul an la Universitatea din New York, dar statutul lui e diferit de al celorlalți...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre acele zodii care nu se tem să fie cringe
Horoscop
Zodiile care nu se tem să fie „cringe”: semnele care îmbrățișează autenticitatea fără rușine
Fiecare dintre noi a avut momente „cringe” – acele situații în care comportamentul nostru pare exagerat, stânjenitor sau pur și simplu diferit de normele sociale. Dar pentru anumite semne zodiacale, aceste momente nu sunt...
3
fată frumoasă îmbrăcată în înger pe un câmp în timpul zilei
Horoscop
Numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Ce spun astrele
Nativii vor fi ghidați de astre și în a doua lună a anului. Află care sunt numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Anul 2025 este înaintea noastră, astfel că planurile...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați și se iubesc într-o zi însorită
Horoscop
3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni. Ce spun astrele
Te-ai întrebat vreodată de ce unele cupluri se înțeleg atât de bine? Vezi care sunt cele 3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni și află motivul. Conexiunile ascunse între parteneri pot...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și reprezintă una dintre acele zodii care sunt de încredere
Horoscop
3 zodii care sunt de încredere. Nativii pe care te poți baza în orice situație
Acestea sunt cele 3 zodii care sunt de încredere. Astrologii susțin că nativii aceștia sunt descurcăreți și te poți baza pe ei în orice situație. Încrederea este un lucru special, ca o îmbrățișare caldă...
PARTENERI
×