Există o serie de obiceiuri și practici zilnice pe care le poți adopta pentru a atenua anumite dureri care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Află care sunt recomandările specialiștilor și cum îți pot face viața mai ușoară.
Lucruri pe care medicii le recomandă adulților
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este posibil să observi că organismul tău nu mai funcționează la fel de bine ca înainte. De exemplu, după vârsta de 50 de ani, descompunerea oaselor are loc mai repede decât formarea acestora, ceea ce poate duce la pierderea densității osoase.
Te afli la vârsta la care trebuie să ai grijă de corpul tău. Astfel, este esențial să faci alegeri mai sănătoase pentru tine și să îți modifici rutina zilnică.
Fă sport constant
Activitatea fizică este importantă indiferent de vârstă, dar te va ajuta cu atât mai mult pe măsură ce îmbătrânești. Mișcarea contribuie la menținerea mobilității și scade riscul de a dezvolta osteoporoză.
Alege activitatea care îți place cel mai mult și petrece cel puțin 30 de minute pe zi făcând sport. Fie că preferi plimbările în natură, înotul, mersul pe bicicletă sau exercițiile aerobice, important este să îți păstrezi consecvența.
De asemenea, una dintre cele mai bune modalități de a îți mișca corpul este cu ajutorul antrenamentelor de rezistență. Este important să îți adaptezi constant antrenamentul în funcție de rezistența ta. Ridică greutăți pe care le consideri obositoare, dacă vrei să vezi rezultate pe termen lung.
„Motivația este că, prin antrenamentul de rezistență, poți începe să construiești mușchi pentru a contracara pierderea acestora odată cu vârsta.”, spune medicul Carl Paige.
Antrenează-ți mintea
Pe lista de lucruri pe care medicii le recomandă adulților se află și antrenamentul minții. Sportul este esențial pentru a avea un organism sănătos. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă este la fel de important să îți antrenezi și mintea.
Poți încerca hobby-uri noi, cum ar fi învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical nou. Noutatea este esențială pentru a îți menține creierul activ, potrivit experților.
Pentru a preveni apariția bolilor neurodegenerative cronice precum Alzheimerul este necesar să faci zilnic exerciții de memorie. Încearcă să îți amintești anumite date istorice, să completezi integrame sau să citești câteva pagini dintr-o carte în fiecare zi.
Evită izolarea socială
Specialiștii își exprimă îngrijorarea cu privire la epidemia de singurătate care pare să se accentueze în ultimii ani. Oamenii sunt ființe sociale, iar a avea interacțiuni sociale regulate și sănătoase este important atunci când vine vorba de menținerea sănătății mintale.
Încearcă să socializezi cât mai mult, fie că este vorba despre participarea la cercuri de pictură, dans, teatru sau să porți conversații cu persoanele din jurul tău.
Ai nevoie de interacțiuni sociale pozitive pentru a preveni tendința de însingurare. Îți poți vizita rudele, te poți bucura de o discuție cu o vecină sau de un apel video cu o prietenă.
Gestionează stresul
Stresul cronic poate avea în timp consecințe negative asupra stării tale sănătate, care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Este important să cauți modalități prin care să reduci zilnic nivelul de stres.
Poți face zilnic lucruri care îți dau o stare de bine, fără să îți provoace stres suplimentar. Evită gândurile negative, odihnește-te mai mult, urmărește serialul preferat sau meditează atunci când te simți copleșită.