Cele mai recente studii susțin că manichiura cu gel este periculoasă din cauza razelor UV la care sunt expuse mâinile tale în timpul acestei proceduri. Acest timp de manichiură a prins tot mai multă popularitate în ultimii ani, însă puține persoane cunosc riscurile la care s-ar putea expune.
Manichiura cu gel ar putea fi periculoasă pentru unghii
Conform unui studiu citat de Health Library, manichiura cu gel ar putea să provoace daune unghiilor tale, dar și mâinilor. Acest tip de manichiură nu este cel mai sănătos mod de a-ți decora unghiile atunci când mergi la salon.
Sigur, fiecare persoană este diferită, iar efectele secundare pot varia de la o persoană la alta. Dermatologii susțin că gelul ar putea fi dăunător pentru unghii. Făcută frecvent, această manichiură ți-ar putea afecta patul unghial. Acesta ar putea să devină mult mai sensibil, iar unghiile tale ar putea fi mult mai subțiri în timp.
Diferența dintre o manichiură cu gel și una obișnuită constă atât în tipul de ojă folosită, cât și în metodele de aplicare. Procesul este diferit la fiecare tip de manichiură. Manichiura cu gel poate dura chiar și două ore, dacă manopera este una detaliată și migăloasă.
Pentru ca unghiile cu gel să se usuce acestea trebuie ținute sub o lampă cu UV sau LED. Timpul recomandat este de 60 – 90 de secunde. Mâinile pot avea și ele de suferit din cauza expunerii la razele UV, mai ales dacă anterior nu ai aplicat protecție solară.
Problema cu acest timp de manichiură devine mult mai gravă când te expui în mod repetat la razele UV.
Efectele secundare ale manichiurii cu gel
Chiar dacă reușești să te ferești de razele UV folosind SPF, manichiura cu gel tot ar putea efecte secundare asupra sănătății tale. Există o mulțime de substanțe chimice care se găsesc în lacul de unghii cu gel. Acestea ar putea provoca alergii, mai ales la persoanele sensibile.
Chiar și întoarcerea la unghiile naturale ar putea fi o problemă. Lacul de gel conține acrilat și metacrilat, despre care se știe că provoacă reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, dermatita de contact și urticarie. Îndepărtarea lacului de gel, dacă nu este făcută cu atenție, poate deteriora temporar unghiile.
Crăparea și exfolierea sunt cele mai frecvente probleme. De asemenea, unele persoane pot observa apariția unor pete și caneluri albe sau slăbirea generală a unghiilor. Rezolvarea acestor probleme ar putea dura și luni de zile, spun specialiștii.
Lacul cu gel poate lăsa unghiile uscate și casante, mai ales dacă nu este lăsat suficient timp între refacerea manichiurii cu gel. Specialiștii susțin că această manichiură trebuie făcută cu mare atenție și grijă pentru a nu întâmpina în timp probleme de sănătate ale unghiilor și mâinilor.