Diureticele au fost folosite de multă vreme de oamenii care speră să slăbească câteva kilograme. Cu toate acestea, întrebarea dacă ele sunt cu adevărat un supliment eficient pentru pierderea în greutate rămâne în picioare. Odată cu creșterea popularității medicamentelor de slăbit, mulți oameni încearcă pastile de slăbit fără prescripție medicală, cum ar fi diureticele.
Medicamentele diuretice și pierderea în greutate
Această clasă de substanțe ajută organismul să elibereze apă, ducând la schimbări rapide pe cântar. Deși pierderea rapidă în greutate poate părea o idee atrăgătoare, experții sunt cei care spun cât de sigure sunt pentru organism.
„Diureticele sunt substanțe găsite în alimente (sau medicamente) care vă ajută corpul să scape de apă”, a declarat Lisa Andrews, nutriționist și proprietarul Sound Bites Nutrition. Corpul este format din 60% apă și există un echilibru precis de lichid și electroliți în interiorul celulelor.
Anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau problemele renale, pot provoca acumularea de lichid în organism. Prea mult lichid este adesea cuplat cu excesul de sodiu, care poate fi dăunător pentru organism. Organele lucrează ore suplimentare pentru a elimina lichidul și sodiul din organism, iar acest proces poate duce la inflamație și dificultăți de respirație.
Diureticele determină receptorii din rinichi să reducă absorbția de sodiu și să-l elimine prin urină. „Pe scurt, diureticele te fac să mergi mai des la toaletă, ceea ce duce la pierderea apei din organism”, a mai declarat Andrews.
Diureticele se găsesc cel mai frecvent în medicamente, dar există diuretice în unele alimente și băuturi. „Printre acestea se numără cofeina din cafea, ceai sau alte băuturi cu cofeină și alcool, lămâi, țelină, ardei gras, usturoi, ceapă, castraveți, sparanghel, struguri, ananas și pepene verde”, mai spune Andrews.
Diureticele ajută la scăderea în greutate?
Diureticele sunt folosite pentru a trata multe afecțiuni de sănătate, dar sunt populare și printre cei cu obiective de slăbire. Deși urinarea frecventă poate reduce temporar numărul de pe cântar, pierderea în greutate în apă nu este o tactică de slăbire durabilă.
„Diureticele provoacă o pierdere temporară în greutate din cauza pierderii de apă, nu de grăsime”, spune Sheri Berger, nutriționist și proprietarul Sheri The Plant Strong Dietistian. „În esență, pierzi apa din corp și te „uscă”. Acest lucru poate părea ca o pierdere în greutate”, adaugă Andrews. De îndată ce apa revine în corp, greutatea este de obicei recâștigată.
Scăderea în greutate în adevăratul sens al cuvântului implică pierderea grăsimii corporale prin reducerea caloriilor și creșterea activității fizice. Menținerea pierderii în greutate pe termen lung este rezultatul unei combinații de factori, cum ar fi tipul și cantitatea de alimente consumate, precum și ora mesei.
„În timp ce diureticele, legumele și băuturile cu cofeină pot face parte dintr-o dietă de slăbire, consumul lor pe cont propriu, fără a modifica aportul total de calorii sau rutina de exerciții fizice nu poate duce la pierderea grăsimilor”, spune Andrews.
Pentru pierderea susținută în greutate care are ca rezultat pierderea grăsimilor și îmbunătățirea compoziției corporale (mai mult mușchi), specialiștii susțin să te concentrezi pe obiceiuri sănătoase, cum ar fi alegerile alimentare, antrenamentul de forță și exercițiile cardio.
Care sunt riscurile consumului de suplimente diuretice
Medicamentele sau alimentele diuretice pot duce la pierderea rapidă în greutate. Cu toate acestea, greutatea revine de obicei imediat ce lichidul se acumulează din nou în organism. Sunt și situații în care consumul unui diuretic pentru pierderea în greutate poate avea efecte inverse. În acest caz, organismul poate compensa pierderea de lichide prin reținerea de lichide suplimentare.
Majoritatea specialiștilor din nutriție nu recomandă utilizarea diureticelor pentru pierderea în greutate. Diureticele pot duce la deshidratare, precum și la anomalii electrolitice în sânge, și anume potasiu și sodiu. Acestea sunt necesare pentru menținerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac normal.
Nimeni nu spune însă să nu consumi alimente care conțin diuretice, deoarece acestea conțin o mulțime de beneficii nutriționale suplimentare. Cu toate acestea, suplimentele diuretice trebuie întotdeauna aprobate de medic. Medicamentele diuretice trebuie luate numai dacă sunt prescrise de specialiști.