Reclamă

Ce nu e recomandat să faci dacă vrei să slăbești. Obiceiul la care e indicat să renunți

Pierderea în greutate se confruntă în practică cu un anumit mit legat de obezitate. E vorba despre ceea ce nu e recomandat să faci dacă vrei cu adevărat să slăbești. Însă niciun doctor nu-ți va destăinui acest secret. Iată despre ce e vorba dacă vrei să ai o siluetă atrăgătoare pe termen lung.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 noiembrie 2023, 7:00

Dacă te confrunți cu kilogramele în plus, atunci acest articol este pentru tine. Specialiștii spun că ar trebui să renunți la anumite obiceiuri dacă vrei să vezi o schimbare pe cântar. Descoperă în cele ce urmează despre ce este vorba.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce nu e recomandat să faci dacă vrei să slăbești

Slăbitul poate fi resimțit ca o bătălie crâncenă. Sunt multe obstacole presărate în calea lui: ieșitul la cină, orele lungi de birou și îngrijitul copiilor fac mai dificilă respectarea unui plan dietetic sau a programului de exerciții fizice. Poate ești stresată că, deși mănânci sănătos și îți faci conștiincioasă toate exercițiile, nu slăbești.

Un răspuns relevant vine din partea chirurgilor din domeniul obezității bariatrice. Ei știu că un anumit obicei al multor oameni deciși să slăbească, în realitate îi sabotează.

Renunță la mitul obezității la care doctorii vor să renunțăm

Angela Glasnapp, chirurg bariatric în cadrul New York Bariatric Group, observă că un mit comun pentru mulți, total fals, este acela că obezitatea reprezintă o alegere.

Reclamă

„O prejudecată comună spune că obezitatea este alegerea unui stil de viață și că se slăbește simplu cu ajutorul dietei și al unui program fizic.

Cercetările asupra obezității au demonstrat că nu este adevărat. Obezitatea este o boală așa cum e cancerul, diabetul și hipertensiunea arterială. Pacienții cu obezitate au nevoie de un tratament care să funcționeze pentru ei”, susține aceasta.

Dr. Glasnapp explică faptul că există o porțiune a creierului numită hipotalamus, care este responsabilă cu menținerea echilibrului homeostatic al organismului.

„Cu alte cuvinte, este centrul reglator al corpului. Hipotalamusul ajută la managementul temperaturii corpului, al senzației de foame și sete, stării sufletești, impulsului sexual, tensiunii arteriale și somnului”.

Reclamă

Descoperă punctul unde se face diferența

Punctul de setare este greutatea pe care creierul este pre-programat genetic să o apere. La persoanele obeze, acest punct este prea ridicat, ceea ce determină boala.

„Când acei pacienți încearcă să piardă în greutate, creierul lor simte un deficit de calorii și compensează prin creșterea hormonilor foamei, scăzând hormonii sațietății și încetinind metabolismul. Deci nu e vorba de lipsa voinței, Corpurile pacienților obezi luptă împotriva acestor tipare care le sabotează eforturile de a slăbi”, mai explică dr. Glasnapp, citată de publicația online Parade

La rândul lui, dr. Chris Morgan, chirurg bariatric și expert în slăbit la Visthetic Surgery Institute & MedSpa din Beverly Hills, arată că există câteva motive pentru care procesul de slăbire e atât de complicat.

Genetica și valorile metabolismului au o influență aparte. Există persoane care au în mod natural un metabolism lent. De asemenea, există unele afecțiuni medicale ca dezechilibrele hormonale sau medicația în anumite boli, care pot îngreuna pierderea în greutate.

Alte motive incriminate pentru slăbitul dificil sunt, potrivit dr. Morgan, stilul de viață .

Un alt factor este stresul emoțional și psihologic, care poate duce la mâncat excesiv. De asemenea, poate fi vorba și de lipsa educației.

Obiceiul la care este recomandat să renunți

În viziunea dr. Morgan, obiceiul principal pe care trebuie să îl eviți dacă vrei să pierzi în greutate este restricția calorică extremă.

Reprezintă o capcană în care cad pradă multe persoane. „Limitarea severă a aportului caloric poate încetini metabolismul și provoca pierderea masei musculare. Ca atare devine dificilă susținerea slăbitului pe termen lung. De asemenea, poate duce la deficiențe nutriționale”, punctează expertul.

Studiile științifice au confirmat faptul că restricția calorică încetinește metabolismul. Oricine încearcă să slăbească trebuie să știe că menținerea unui deficit caloric este importantă, dar a o duce la extreme este o bombă cu explozie întârziată. Acest lucru se leagă de explicația anterioară a dr. Glasnapp, citează EatThis.

Creierul simte un deficit de calorii și compensează cu creșterea hormonilor foamei, reducând hormonii „sațietății” și încetinind astfel metabolismul.

Evită mentalitatea negativă și motivează-te

Ambii medici consideră că un alt obicei care e important de evitat este o mentalitate negativă și întreținerea îndoielii. Acestea îți pot submina motivația și încrederea de sine, complicând respectarea obiectivelor de slăbit.

De asemenea, arată dr. Morgan, e important să îți setezi obiective realiste și să fii înconjurată de oameni care te susțin.

De evitat orice influențe negative din partea prietenilor sau a membrilor familiei, care îți pot sabota neintenționat eforturile. Încearcă să ai în preajma ta persoane care te încurajează și te motivează, cum sunt experții nutriționiști și antrenorii personali, punctează acesta.

În loc să te judeci sau să te simți descurajată dacă eforturile tale nu se dovedesc la înălțime, concentrează-te mai bine pe ceea ce poți face cu adevărat. Fii indulgentă cu tine, fixează-ți obiective realiste și cel mai important, mănâncă.

Nu începe o cruciadă împotriva kilogramelor în plus prin restricții calorice extreme, căci te autosabotezi printr-o metodă inumană. Viața e prea scurtă ca să te înfometezi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×