Lucrul de acasă a însemnat mai puțin timp pentru interacțiunea socială și mai mult timp pentru lucrul în fața ecranelor. Și când activitățile din afara casei au fost descurajate, mulți au apelat la rețelele sociale și la televizor pentru puțin divertisment. Și chiar dacă restricțiile pandemice sunt mai puține acum, mulți dintre noi sunt încă blocați în această rutină.
Metode care te ajută să nu mai petreci mult timp în fața ecranului
Dar timpul excesiv de ecran afectează sau este doar un obicei normal? „Știm că prea mult din orice nu este bun pentru sănătatea ta”, spune Vivian Tran, medic intern la Scripps Clinic Mission Valley. „Timpul excesiv petrecut la ecrane poate duce, de asemenea, la dureri de cap, gât, umeri și spate și poate îngreuna somnul”. Dar, dincolo de dureri și dureri, există mai multe motive pentru a reduce acest tip de expunere.
Potrivit Clinicii Mayo, reducerea timpului petrecut pe ecran poate preveni obezitatea, poate încuraja exercițiile fizice, poate promova relații sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală. Încearcă aceste metode care te ajută să nu mai petreci mult timp în fața ecranului.
Recunoaște problema
A deveni pe deplin conștientă de problema ta poate fi o modalitate excelentă de a face primii pași către îmbunătățire. Setările de pe telefon îți permit să vezi cât timp petreci pe telefon și pe anumite aplicații. Uneori, doar aflarea adevărului poate fi suficient de șocantă pentru a renunța la obicei, sau cel puțin te va face suficient de atentă pentru a-ți reduce timpul petrecut pe gadgeturi.
Dacă lucrezi dintr-un birou de acasă, evident că ai cerințe de îndeplinit, așa că nu ai cum să reduci cu totul timpul petrecut pe ecran. Dar poți începe prin a face bilanțul cât de des faceți pauze pe parcursul zilei de lucru, dar și în ceea ce privește postura.
Înlocuiește timpul petrecut în fața ecranelor cu ceva mai atractiv
Pare simplu, dar cea mai ușoară modalitate de a reduce timpul de utilizare este să-l înlocuiești cu ceva mai bun.E ușor să fii absorbită de aplicații sau materiale publicitare, așa că programarea unor activități în afara casei te va îndepărta de telefon. Fă un pas mai departe și programează în fiecare săptămână cursuri de antrenament, întâlniri sau mese cu familia și prietenii.
De asemenea, te poți îndrăgosti de activități ca cititul, tenisul sau hiking. De îndată ce renunți la timpul petrecut în fața ecranului vei vedea cât de mult timp liber ai la dispoziție.
Fă-ți un program pe zile
Când pandemia a început, o treime din forța de muncă a trecut la lucrul de acasă. Stabilirea unui program de lucu a devenit o luptă. Pentru a remedia această problemă, Flexjobs sugerează definirea unei ore stricte de încheiere a programului și, atunci când vine acel moment, lasă computerul deoparte. Asigură-te că este ascuns într-un sertar și astfel nu mai ești deloc tentată să îl deschizi.
Setează un timp privind modul de utilizare
Stabilirea unui scop pentru timpul petrecut pe ecran poate fi benefică pentru serviciu și timpul personal. Începe prin a bloca în timp sarcinile. De exemplu, verifică e-mailul dimineața de la 9:00 la 10:00. Verifică rețelele sociale timp de 30 de minute după prânz. Evită să te conectezi doar pentru că ești plictisită. În schimb, utilizează o aplicație precum Pinterest pentru a găsi o rețetă pentru cină sau utilizează internetul pentru a căuta o actualizare pe un anumit subiect de știri. După ce ai găsit informațiile, pune dispozitivul deoparte. Acest mic detaliu e pe lista cu metode care te ajută să nu mai petreci mult timp în fața ecranului.
Stabilește limite
Nu se poate nega că ecranele ne ademenesc constant. Prin urmare, trebuie să stabilești limite pentru a evita ispita. Mai multe aplicații, cum ar fi Instagram, permit acum să setezi limite de timp zilnice. Dezactivarea notificărilor din aplicațiile te va ajuta să nu privești inutil în telefon. În cele din urmă, nu duce televizoare sau telefonul în dormitor. Lumina albastră fectează ritmul circadian natural. Sleep.org sugerează să îți pui telefonul deoparte cu 30 de minute înainte de culcare pentru o noapte liniștită.