Calitatea somnului poate fi influențată de o mulțime de factori interni sau externi. Locul în care dormi trebuie să fie confortabil pentru a avea parte de un somn odihnitor. În plus, anumite alimente sau băuturi te pot ajuta să-ți îmbunătățești calitatea somnului. Ceaiul de mușețel sau valeriană este deseori recomandată înainte de a merge la culcare.
Trucuri pentru a avea un somn odihnitor
În timpul somnului creierul intră în două etape care se repetă de mai multe ori în timpul nopții. Pe de-o parte se instalează somnul REM, pe de altă parte somnul non-REM. Acest ciclu se repetă la fiecare 90 de minute și este esențial pentru a fi complet odihnită.
Somnul non-REM este la rândul său împărțit în patru etape succesive. Aceste două componente sunt vitale pentru a te bucura de un somn calitativ care să-ți permită să ai parte următoarea zi de toată energia necesară pentru a duce la bun sfârșit tot ceea ce ți-ai propus. Iată câteva trucuri rapide pentru a avea parte de un somn liniștit.
Încearcă să reduci expunerea la lumina albastră
Unul din principalele trucuri pentru a avea un somn odihnitor spune că pe timpul zilei ar trebui să reduci expunerea la lumina albastră a ecranelor. Expunerea la lumina naturală pe parcursul zilei este benefică pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, pe timp de noapte ar trebui să reduci orele petrecute în fața ecranelor. Lumina albastră poate avea un efect imediat asupra ritmului tău circadian.
Specialiști spun că lumina albastră reușește ”să păcălească” creierul de faptul că afară ar fi încă zi. În felul hormonul numit melatonină, responsabil pentru somn, nu va mai fi eliberat în corp în aceeași cantitate. Data viitoare, înainte să mergi la culcare, încearcă să înlocuiești ecranul telefonului cu o carte relaxantă care să te ajute să adormi rapid.
Evită consumul de cofeină înainte de culcare
Cofeina are nenumărate beneficii asupra organismului și este consumată de un procent covârșitor de oameni. Cu toate acestea o cantitate mică de cofeină consumată la ora nepotrivită îți poate afecta vizibil programul de somn.
Consumată în cea de-a doua parte a zilei, cofeina îți stimulează sistemul nervos. Corpului tău îi va fi dificil să se relaxeze pe măsură ce orele trec. Mai multe studii au demonstrat că o ceașcă de cafea băută după ora șase va avea un efect nefast asupra nopții tale. Cofeina se poate găsi în sângele tău pentru șase, chiar opt ore după ce a fost consumată.
Încearcă să-ți faci un program
Pregătirea în prealabil a unui program este unul din principalele trucuri pentru a avea un somn odihnitor. Ritmul tău circadian are nevoie de consecvență pentru ca tu să te odihnești așa cum ai nevoie peste noapte.
Mai multe studii au arătat că pacienții care au un program de somn neregulat se confruntă cu probleme de concentrare. Deși un program de somn nu se poate schimba cu ușurință, în timp acesta poate fi adapta și îmbunătățit pentru a ajunge la o versiune finală care să-ți satisfacă nevoia de odihnă.
Nu consuma alcool înainte de culcare
În timp ce unele băuturi te pot ajuta să adormi mai ușor, altele fac exact opusul. Acesta este și cazul alcoolului care îți va afecta rapid programul de somn dacă este consumat cu puțin înainte de culcare. Totodată, alcoolul împiedică producerea melatoninei și implicit duce la dereglarea programului de somn. În timp, lipsa somnului îți afectează sănătatea.
Fă-ți o baie relaxantă
Băile relaxante se află pe lista de trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru a avea un somn odihnitor. Băile sau dușurile te pot ajuta să te relaxezi înainte de a merge la somn. Pentru ca experiența să fie cu atât mai benefică poți apela la diferite săruri de baie pe care să le folosești în prealabil în apa călduță. Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului faptul că băile calde ajută la relaxarea corpului și la îmbunătățirea calității somnului.