Cum îți afectează lipsa somnului corpul. 7 probleme care pot apărea în timp

Lipsa somnului afectează corpul unei peroase și îi pune în pericol sănătatea. Atunci când nu ești odihnită și nu ai dormit suficiente ore, riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni crește semnificativ. Printre primele probleme pe care le vei remarca se numără slăbirea sistemului imunitar, pierderi de memorie și acumularea kilogramelor nedorite.

Publicat: 21 noiembrie 2021, 6:27
Ți-am pregătit o listă cu cele mai frecvente probleme care pot apărea atunci când se instalează lipsa somnului / Shutterstock

Somnul este vital pentru a putea avea o viață sănătoasă și armonioasă. Odihna este vitală pentru a avea energie și pentru a fi pregătiți de o nouă zi. Somnul ne influențează aspectul fizic, felul în care ne simțim și randamentul pe care îl avem în a face ceea ce ne-am propus.

Cum îți afectează lipsa somnului corpul

De-a lungul timpului s-a dovedit cum creierul este implicat într-o mulțime de procese care au loc doar atunci când dormim. În timpul somnului, creierul nostru intră în două etape care se repetă de mai multe ori pe noapte. Pe de-o parte avem somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor) și somnul Non-REM sau cunoscut drep NREM. Acest ciclu se repetă la fiecare 90 de minute și este important să avem parte de el pentru a fi complet odihniți.

Somnul NREM durează cel mai mult și este împărțit în patru etape succesive. Prima etapă este atunci când suntem în starea de veghe și încet începem să adormim. Cea de-a doua etapă este atunci când somnul se instalează, iar bătăile inimii și respirația devin regulate. Etapele trei și patru au loc atunci când somnul este cel mai profund. În ultimele două etape scade tensiunea arterială, respirația încetinește, iar mușchii se relaxează. Tot în aceste două etape sunt eliberați hormonii de creștere care ajută la dezvoltarea musculară și nu numai.

Somnul REM ocupă mai puțin timp și de regulă are loc la 90 de minute după ce am adormit, urmând să se repete după alte 90 de minute.

În timpul acestei perioade creierul este activ și apar visele, corpul devine imobil și relaxat, iar ochii se mișcă rapid în spatele pleoapelor. Îaninte de a merge la somn poți face câteva exerciții de respirație pentru a adormi mai rapid. Distrugerea acestor cicluri îți poate afecta corpul într-un timp destul de scurt. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frecvente probleme care pot apărea din cauza lipsei somnului.

Îți slăbește sistemul imunitare

Lipsa somnului poate să-ți afecteze în timp sistemul imunitar. Dacă pierzi nopțile în mod constant, atunci corpul tău va deveni incapabil să se mai lupte împotriva diferitelor boli. Răceala este prima care se face simțită în astfel de situații. Studiile au demonstrat că există o relație de reciprocitate între sistemul imunitar și lipsa somnului. Cu cât acumulezi mai multă oboseală cu atât vei fi mai predispusă să te îmbolnăvești mai rapid decât ceilalți.

Poți dezvolta boli de inimă

O altă parte esențială din corpul tău care poate fi afectată din cauza lipsei somnului este inima. Studiile recente au demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe zi pot dezvolta diferite boli de inimă. Studiul a fost publicat în European Heart Journal și aduce dovezi noi asupra legăturii dintre bolile de inimă și lipsa somnului. De altfel, se pare că persoanele care nu se odihnesc suficient pot avea un risc crescut de a face un infarct.

Crește riscul de a face cancer

Lipsa de somn este asociată și cu riscul crescut de a dezvolta cancer de sân sau de prostată. Chiar dacă dormi multe ore pe noapte, dacă somnul nu este calitativ atunci corpul tău nu se va simți odihnit. Totuși, veștile bune spun că bărbații și femeile care dorm mai mult de șapte ore pe noapte și reușesc să se odihnească au șansele să evite această afecțiune.

Nu poți să te concentrezi

Un alt lucru care se poate întâmpla din cauza lipsei somnului este îngreunarea procesului de analiză și gândire. Atunci când nu ești odihnită te concentrezi mai greu și îți pierzi cu ușurință ideile și creativitatea. Un studiu publicat în Experimental Brain Research care a fost făcut pe un grup de 18 bărbați a demonstrat că persoanele care nu au dormit suficient nu au putut rezolva un test rapid. Funcțiile creierului au fost rapid afectate de lipsa de somn. Memoria și procesul de gândire este îngreunat, în timp ce rezolvarea problemelor devine mult mai dificilă.

Ai pierderi de memorie

Lipsa somnului afectează funcțiile de bază ale creierului. Pe lângă oboseala resimțită vei observa că nu poți să-ți amintești lucruri cu ușurință. Se pare că oboseala are un impact negativ asupra procesului de învățare. Dacă ți-ai propus să înveți ceva nou, atunci cel mai bine ar fi să te asiguri că ai dormit suficient pentru a avea cele mai bune rezultate. Studiile au demonstrat faptul că somnul este crucial în procesul de consolidare al informațiilor asimilate.

Poți lua kilograme în plus

Un alt lucru care se poate întâmpla cu corpul tău este schimbarea greutății. Atunci când nu dormi suficient vei observa cum kilogramele în plus încep să se adune. Un studiu a examinat relația dintre somn și kilogramele în plus pe 21. 469 de participanți, scrie Healthline. Persoanele care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte pentru o perioadă de trei zile a arătat că au luat kilograme în plus.

Crește riscul de a face diabet

Riscul de a face diabet crește atunci când nu dormi suficient, spun cele mai recente studii. S-a demonstrat că persoanele care au dormit între cinci și șase ore pe noapte au avut șanse mai mari de a dezvolta diabet. Totodată, oamenii care au dormit între șapte și opt ore și s-au odihnit suficient au evitat problemele care țin de reglarea insulinei în corp.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI