Mulți se întreabă de ce este atât de scumpă. Răspunsul este unul singur. Este un produs din Noua Zeelandă. Ea este făcută de către albine care se hrănesc cu nectarului de la florile arborelui Manuka. Prețul se justifică pentru că aceste flori sunt înflorite doar 2-6 săptămâni pe an.
Diferența dintre mierea de Manuka și mierea clasică
Mierea de Manuka are o culoare foarte frumoasă și o aromă destul de intensă, dar are și proprietăți unice.
Aceasta se diferențiază de mierea pe care toată lumea o cunoaște pentru că are în compoziție Metilglioxal (MGO). Aceasta este o substanță care se regăsește în florile arborelui de Manuka. Deși se regăsește și în alte tipuri de miere, în Manuka cantitatea este de 100 de ori mai mare.
Pe rafturile magazinelor se găsesc foarte multe sortimente. De menționat este că trebuie să știi cum să o alegi, ca să obții rezultatele cele mai bune.
Cum se alege corect mierea de Manuka
Este obligatoriu ca țara de origine să fie Australia sau Noua Zeelandă.
De asemenea, sigur vei găsi pe eticheta borcanelor cu miere de Manuka inscripțonate UMF, MGO, K Factor, NPA. Acestea sunt de fapt niște sisteme de evaluare care indică concentrația de compuși activi.
- UMF: Unique Manuka Factor este o garanție a faptului că mierea vândută este de calitate și este un produs original. UMF măsoară metilglioxalul (MGO), Leptosperin Scoparium (arborele originar din Noua Zeelandă) și DHA, vârsta mierii. Sistemul de gradare al UMF începe de la 5+ și ajunge până la 20+. Valorile indică performanța antibacteriană și trebuie să știi că cu cât numărul crește, cu atât este mai mare puterea antibacteriană.
- K Factor reprezintă concentrația granulelor de polen. Cu cât este mai mare acest factor, cu atât este mai puternic efectul antioxidant al mierii de Manuka.
- Factorul NPA este cel care determină puterea enzimelor din miere în combaterea infecțiilor.
Ca să fii sigur că achiziționezi un borcan cu miere Manuka originală, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
- să fie afișată marca UMF pe partea din față a borcanului de miere
- să fie trecut sistemul de gradare UMF
- să fie trecută țara de origine Noua Zeelanda
- să fie trecut numele companiei acreditate de UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), asociație din Noua Zeelandă care protejează mierea de Manuka originală de produsele contrafăcute.
Cum se consumă corect mierea de Manuka
- Aceasta nu se consumă pe pâine, așa cum poți face cu mierea clasică. Poți consuma o linguriță dacă vrei să ajuți sistemul imunitar, dar chiar și două sau trei dacă treci printr-un episod de viroze.
- Este recomandată și copiilor peste 1 an, care nu au alergii la polen.
- După deschidere borcanului, aceasta nu trebuie păstrată neapărat la frigider.
- Aceasta se poate depozita într-un loc răcoros.
- Consultă medicul în cazul în care dorești să incluzi mierea de Manuka în alimentația ta zilnică.
- Mierea de Manuka poate fi benefică pentru diverse afecțiuni, precum vindecarea rănilor, calmarea durerilor în gât, previne problemele dentare și îmbunătățește digestia.
Care sunt beneficiile nebănuite ale mierii de Manuka
Vindecă rănile
Încă din antichitate, mierea a fost folosită pentru a trata rănile, arsurile și furunculele. Conform Healthline.com, în anul 2007 a fost aprobată oficial ca remediu pentru aceste afecțiuni, iar acest lucru se datorează proprietăților antibacteriene și antioxidante pe care mierea le are. De asemenea, aceasta contribuie la întărirea sistemul imunitar și îmbunătățește aspectul pielii.
Calmează durerile în gât
Mierea de Manuka te poate scăpa de disconfortul produs de durerile în gât. Studiile realizate până în acest moment arată că aceasta atacă bacteriile de la nivelul gurii, în special în cazul persoanelor care sunt supuse chimioterapiei sau radiațiilor. În locul pastilelor, acest tip de miere poate fi un calmant natural ideal.
Ajută digestia
Pentru a te bucura de beneficiile pe care mierea de Manuka le are asupra digestiei, ar trebui să consumi 1 – 2 linguri în fiecare zi. Poate fi mâncată direct sau adăugată în diferite preparate. Dacă vrei să reduci inflamația, tulburările digestive, disconfortul abdominal sau balonarea, mierea de Manuka este ceea ce ai nevoie deoarece ajută sistemul digestiv să se echilibreze în mod natural.
Îngrijește pielea
Acneea este cauzată, în mare parte, de schimbările hormonale, dar poate fi și consecința unei diete dezechilibrate, a stresului sau a dezvoltării unor bacterii la nivelul porilor.
Mierea de Manuka poate reduce inflamația și iritația tenului, însă pentru a avea rezultate, este nevoie de o rutină zilnică. Specialiștii recomandă aplicarea ei direct pe piele. Masca se lasă să își facă efectul pentru aproximativ 15 minute.
Contraindicații
Pentru majoritatea, consumul de mierea de Manuka este benefic, însă este recomandat să consulți un medic în cazul în care suferi de diaber sau ești alergic la mierea de albine.
Toate tipurile de miere au un conținut ridicat de zaharoză și fructoză. Din acest motiv, consumul în exces de miere poate determina creșterea glicemiei. De aceea, specialiștii recomandă persoanelor diagnosticate cu diabet să limiteze consumul acestui aliment și să discute cu un medic înainte de a-l introduce în alimentație, scrie Marieclaire.co.uk.
În cazul persoanelor care au dezvoltat un teren alergic, utilizarea mierii de Manuka poate produce reacții alergice atunci când este ingerată sau aplicată la nivelul pielii.
Academia Americană de Pediatrie nu recomandă consumul de miere în cazul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani deoarece aceștia pot dezvolta botulism.