Dezinformarea abundă în era internetului, iar domeniul curățăniei nu este imun. Poate ai încercat anumite practici vehiculate, care s-au dovedit a fi un eșec. Există concepte despre curățenie vechi sau mai recente care nu sunt adevărate.
Miturile despre dezinfectare
S-a vorbit mult despre curățare și dezinfectare anul acesta, dar nu și despre cum să o facem în mod eficient.
Igienizarea este la fel ca dezinfectarea
Deși sunt utilizate în mod sinonim, curățarea, igienizarea și dezinfectarea sunt trei lucruri separate. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), curățarea îndepărtează orice murdărie vizibilă, praf și resturi de pe o suprafață prin spălare și clătire, de obicei cu apă și săpun. Procedeul nu presupune și dezinfectarea automată.
Igienizarea diminuează riscul de îmbolnăvire prin reducerea unora dintre bacterii, iar dezinfectarea ucide majoritatea bacteriilor și virușilor.
Un igienizant sau dezinfectant eficient poate îndepărta murdăria în profunzime
Pentru igienizarea sau dezinfectarea adecvată a unei suprafețe murdare este nevoie mai întâi de o ștergere rapidă. Înainte de dezinfectare, curăță depunerile vizibie cu apă și spun. Verifică întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj pentru detalii.
Produsele de curățenie pe bază de plante nu funcționează
Atunci când sunt utilizați corect, dezinfectanții pe bază de plante pot fi la fel de eficienți ca agenții de curățare chimici. S-ar putea doar ca efectul lor să își facă apariția mai greu. Dar, la fel ca produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice, nu toate formulele sunt create după aceeași formulă.
Oțetul poate ucide germenii
Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, deși oțetul este un produs de curățare adecvat, asta înseamnă că este adecvat pentru a îndepărta orice este vizibil de pe o suprafață , oțetul și produsele de curățare pe bază de oțet nu sunt considerate dezinfectanți.
Soluțiile pe bază de apă și înălbitor sunt eficiente pe termen lung
Aruncă amestecul de apă și înălbitor după fiecare utilizare. „O soluție nouă trebuie preparată de fiecare dată când dorești să o utilizezi”, spune expertul în curățenie Carolyn Forte, pentru Good Housekeeping. „Odată amestecat cu apă, înălbitorul își pierde eficiența după aproximativ o zi”, adaugă Forte.
Produsele de dezinfectare funcționează instantaneu
Dezinfectarea corectă necesită timp. Indiferent de produsul pe care îl folosești, este esențial să verifici instrucțiunile despre timpul în care suprafețele dure și neporoase trebuie să rămână umede pentru a ucide cel mai eficient germenii.
Suprafețele moi pot fi dezinfectate
„Dezinfectanții funcționează numai pe suprafețe dure, neporoase. Mulți dezinfectanți pot fi utilizață în siguranță pentru suprafețele moi și ucid germenii, dar igienizează, nu dezinfectează”, spune expertul în curățenie.
Igienizanții reduc riscul de expunere la bacterii și viruși, dar nu la fel de bine ca dezinfectanții.