Reclamă

Monarhiile abolite ale Europei. Unde se află astăzi membrii lor regali

Monarhia maghiară a fost abolită oficial în urmă cu 77 de ani. Cu toate acestea, unii descendenți ai familiei Habsburgice încă trăiesc și lucrează în Europa. Află mai multe despre monarhiile abolite ale Europei.

Publicat: 6 martie 2023, 7:47 / Actualizat: 6 martie 2023, 16:12

Între secolele al XV-lea și al XX-lea, Habsburgii, o familie regală germano-austriacă, au fost una dintre marile dinastii europene. Au condus Austria din 1282 până în 1918. Au controlat Ungaria și Boemia între 1526 și 1918 și au guvernat Spania și imperiul spaniol timp de aproape două secole, din 1504 până în 1506 și 1516 până în 1700. Dar dizolvarea și abolirea ulterioară a monarhiei în februarie 1, 1946, a dus la exilul ultimului lor împărat. Din păcate, acest lucru îi afectează și astăzi pe descendenți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Monarhiile abolite ale Europei – Cine sunt Habsburgii

Deși viața familiilor regal pare din exterios desprinsă din basme, membrii regali sunt oameni cu probleme, emoții și sentimente. Din păcate, unele evenimente din au afectat atât de mult monarhiile, încât s-a ajuns în situația abdicării.

Casa de Habsburg își are orginile în Elveția, din secolul al X-lea. Castelul Habsburg, care a dat numele familiei, a fost printre cele mai vechi proprietăți ale lor.

În timpul Renașterii europene, Casa de Habsburg a devenit cunoscută pentru aprecierea și patronajul artelor și literaturii. Printre membri remarcabili se numără Carol al V-lea al Spaniei, nepotul primei soții a lui Henric al VIII-lea, Catherine de Aragon, Maire Antoinette, ultima regină a Franței înainte de revoluție; Ferdinand al II-lea al Spaniei, care a finanțat călătoria lui Cristofor Columb în America și Maximilian I al Mexicului, singurul împărat al celui de-al doilea Imperiu Mexican, scrie express.co.uk.

Habsburgii deveniseră partidul politic dominant și erau renumiți pentru capacitatea lor de a câștiga puterea asupra numeroaselor teritorii. Apogeul puterii habsburgice a venit în timpul domniei împăratului Carol al V-lea în secolul al XVI-lea. A condus asupra unui imperiu care se extindea în toată Europa, de la Spania și Țările de Jos până în Austria și chiar peste ocean până în părți ale Americii. Cu toate acestea, după ce s-a străduit să-și mențină imperiul împreună, el a abdicat în cele din urmă. Fratele său Ferdinand I a devenit succesorul său.

Reclamă

Dar, dinastia lor conducătoare a luat sfârșit în noiembrie 1918. Atunci au fost destituiți atât din Austria, cât și din Ungaria, după înfrângerea din Primul Război Mondial.

Ce s-a întâmplat cu membrii regali ai Imperiului Habsburgic

Carol I al Austriei, ultimul conducător habsburgic care a domnit și drept Carol al IV-lea al Ungariei, a emis o proclamație prin care recunoaște dreptul Austriei de a determina viitorul statului. El renunța la orice rol în treburile statului, emițând o proclamație separată pentru Ungaria două zile mai târziu, proclamație care a marcat sfârşitul dinastiei Habsburgilor.

Reclamă

Curând a plecat în exil în Elveția și, deși a încercat să recâștige puterea de două ori, nu a reușit să preia controlul. În 1921, el și familia sa au fost mutați în Madeira, o insulă de lângă coasta Portugaliei.

În timp ce stăpânirea lor a luat sfârșit, descendența Habsburgilor a continuat. Mulți dintre membri ei sunt împrăștiați prin Europa până în prezent.

Karl von Habsburg

În calitate de nepot al ultimului împărat austro-ungar, Karl von Habsburg este un pretendent la tron.

Cu toate acestea, ca rezident austriac, nu își folosește titlurile ancestrale. Tatăl său, Otto von Habsburg, ultimul prinț moștenitor al Austro-Ungariei, a renunțat la toate pretențiile la tronul Austriei în 1961. Era o condiție legală necesară pentru a primi permisiunea de a se întoarce în Austria.

În 1919, a fost introdusă o lege care a desființat toate titlurile nobiliare, regale și imperiale austriece și maghiare. Apoi, în 1955, legile anti-habsburgice, care au deposedat familia de drepturile lor suverane. I-au alungat pe toți habsburgii de pe teritoriul austriac, au devenit componente internaționale și constituționale obligatorii ale Tratatului de stat austriac.

Ce a spus Karl în 2018 despre istoria familiei sale

Karl a fost sincer în trecut cu privire la istoria familiei sale. El a spus celui mai mare ziar din Austria, Kronen Zeitung, în 2018: „Nu mă refer la titluri, nu sunt atât de vanitos. Oamenii folosesc aceste titluri din respect pentru istorie și pentru rolul familiei mele în istorie”.

În ianuarie 2007, Otto a renunțat la funcția de șef al Casei de Habsburg-Lorena, dându-i automat puterea lui Karl. Ca șef al familiei Habsburgilor, Karl își îndeplinește mai multe angajamente oficiale față de evenimente culturale, istorice și politice, precum și angajamente față de ordinele cavalerești, asociații sau unități militare.

Cariera sa a fost reprezentată de serviciul militar, politică și o perioadă în industria divertismentului. După ce s-a pregătit ca pilot, a fost ales în Parlamentul European pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP). Chiar a co-gazduit un spectacol de televiziune.

Karl s-a căsătorit cu baroneasa Francesca Thyssen-Bornemisza, singura fiică a baronului Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kászon. Acesta era un industriaș european. A avut și o a treia soție, modelul Fiona Frances Elaine Campbell-Walter în 1993.

În cei 10 ani de căsnicie, cuplul a avut împreună trei copii: Eleanore, 30 de ani, Ferdinand, 27 de ani și Gloria, 23 de ani. Cu toate acestea, s-au separat în 2003 și au divorțat în cele din urmă în 2017. Karl s-a recăsătorit în primăvara lui 2022.

Prințul Lorenz al Belgiei

Nu se putea să scriem despr monarhiile abolite ale Europei, fără să-l menționăm pe Prințul Lorenz al Belgiei. Intitulat istoric Arhiduce de Austria-Este, Prințul Lorenz al Belgiei a fost al doilea copil și fiul cel mare al lui Robert, Arhiducele de Austria-Este, și al soției sale, Arhiducesa Margareta.

Robert a fost ales pentru a păstra Ducatul Modena, cândva suveran, care aparținuse Casei de Este. La moartea tatălui său în 1955, Lorenz l-a succedat în acest rol.

În timpul domniei a lucrat pentru bănci din Europa. A fost pe post de conducere în institute financiare de mare profil, inclusiv BNP Paribas Bank din Paris.

Astăzi, el este directorul UCB, un producător global de produse farmaceutice. În 1984, Lorenz s-a căsătorit cu Prințesa Astrid a Belgiei, singura fiică a Prințului și a Prințesei de Liège de atunci.

Cuplul are cinci copii: Prințul Amedeo, Prințesa Maria Laura, Prințul Joachim, Prințesa Luisa Maria și Prințesa Laetitia Maria.

Arhiducele Sigismund, Mare Duce al Toscana

Șeful filialei toscane a Casei de Habsburg-Lorena, arhiducele Sigismund este cunoscut drept Marele Duce al Toscana. El l-a succedat pe tatăl său, strănepotul lui Ferdinand al IV-lea, ultimul Mare Duce al Toscana, în 1993.

În ciuda titlului său istoric, Sigismund a dus o viață relativ normală. După ce s-a pregătit în informatică, a lucrat ca bancher inginer software.

În 1999, s-a căsătorit cu Elyssa Edmonstone, singura fiică a lui Sir Archibald Bruce Edmonstone, din Duntreath.

Arhiducesa Elyssa este o stră-strănepoată a lui Marshall Field și o verișoară a treia a Reginei Consort Camilla. Unul dintre cei mai cunoscuți membri ai familiei Edmonstone a fost amanta regală Alice Keppel, străbunica Camillei.

Sigismund și Elyssa au divorțat în 2013. Au trei copii: Arhiducele Leopold, Marele Prinț al Toscanei, Arhiducesa Tatyana și Arhiducele Maximilian.

Sophie Habsburg

Și pentru că Habsburgii, așa cum am scris mai sus se află pe lista cu monarhiile abolite ale Europei, Sophie de Habsburg merită și ea meționată. Născută la Paris din Arhiducele Ferdinand Karl Marx al Austriei și Contesa Helene de Törring-Jettenbach, Sophie, de asemenea, provine din istorica Casa de Habsburg. Bunicul ei era fratele lui Carol I. Mătușa ei străbună, Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei, a fost căsătorită cu Prințul George, Duce de Kent.

Ea a avut o carieră de succes în modelling. A apărut în reclamele De Beers și Valentino, precum și pe coperta primului număr al Vogue Spania.

Sophie s-a mutat în Spania în anii optzeci și și-a făcut un nume ca „It Girl”. Vorbind despre acea perioadă cu Tatler, ea a spus: „Presupun că în Europa și Spania am devenit un fel de persoană publică. Când au deschis Vogue spaniol, mi-au cerut să fiu prima coperta, ceea ce a fost foarte drăguț”.

Cu toate acestea, succesul ei de mai târziu a venit din design: în proiectarea și decorarea bijuteriilor. Sophie a luat o nouă întorsătură în lumea modei când a început să lucreze la genți de mână.

Cum a ajuns Sophie Habsburg să creeze genți

Printre clienții ei fideli se numără membri ai regalității europene: Sophie, Contesa de Wessex, Lady Gabriella Windsor și Regina Maxima a Țărilor de Jos.

Gențile sunt proiectate și fabricate la Roma și, după cum a explicat ea: „Am acest magazin nou minunat sub casa mea. Sunt trei etaje!”. Acolo locuiește cu soțul ei, Prințul Mariano Hugo de Windisch-Graetz, membru al Casei Windisch-Graetz, și copiii lor.

Cuplul a avut împreună trei copii: Prințul Maximilian Hugo, Prințul Alexis Ferdinand și Prințesa Larissa Maria Grazia Helen Leontina Maria Luisa.

Cu toate acestea, în 2010, o tragedie a lovit gospodăria habsburgică când Alexis a murit într-un accident de mașină. Sophie a reflectat, dezvăluind că afacerea ei a venit ca urmare a durerii: „Mi-am pierdut fiul într-un accident de mașină. Toate prietenele mele au fost foarte drăguțe și m-au împins să rămân activă. Au spus: Trebuie să mergi la târgul de la Paris. Trebuie să începi afacerea adevărată, trebuie să faci asta, trebuie să faci asta. Așa că am fost împinsă în asta. Dar astăzi sunt incredibil de recunoscătoare.”

Deși este recunoscută istoric ca Alteța Sa Regală și Imperială Sophie Habsburg, designerul nu se bazează adesea pe titlurile ei ancestrale.

Vorbind despre moștenirea ei, ea a spus: „Nu cred că cineva se gândește cu adevărat la asta decât dacă ajunge în fața unui obstacol incomod, dar ai un mare respect pentru ceea ce ți s-a dat. Înțelegi de la o vârstă fragedă că nu mergi pe calea Prințului Harry”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×