Reclamă

Monica Ciută a vorbit despre cum decurge procesul de adopție în România la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida: „Nimic nu e întâmplător”

Monica Ciută, una dintre cele mai apreciate actrițe de la noi din țară, a vorbit despre cum decurge procesul de adopție în România la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida. Invitata de săptămâna aceasta are alături un băiețel minunat, Albert, pe care a ales să-l adopte. Chiar dacă procesul a fost unul de lungă durată, Monica crede cu tărie că totul s-a întâmplat cu un scop anume. Hai să-i aflăm povestea și ce anume a determinat-o să facă această alegere minunată.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 12 ianuarie 2023, 9:49 / Actualizat: 13 ianuarie 2023, 9:51
Mirela Vaida alături de Monica Ciută care a vorbit despre modul cum decurge procesul de adopție în România
Monica Ciută, una dintre cele mai apreciate actrițe de la noi din țară, a vorbit despre cum decurge procesul de adopție în România la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida / DePărinți.ro

Decizia de a adopta un copil nu este deloc una ușoară. De altfel, o astfel de hotărâre aduce cu sine o responsabilitate enormă față de micuțul căruia urmează să-i oferi o familie și un viitor. Însă Monica a știut că pentru ea dorința de a face acest gest nobil a crescut pe măsură ce anii au trecut. Astfel, actrița a luat decizia de a fi o mamă singură, dar care are alături un copil minune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Monica Ciută a vorbit despre cum decurge procesul de adopție în România

Monica Ciută a povestit în amănunt cum decurge procesul de adopție în România și ce provocări a întâmpinat până a ajuns să-și strângă viitorul copil în brațe.

Actrița a fost extrem de deschisă și i-a răspuns Mirelei tuturor curiozităților. Decizia de a participa la interviu a avut la bază o motivație uriașă, care o ghidează pe Monica în viață. Aceasta își dorește să încurajeze adopția și să le explice viitorilor părinți cum anume decurg lucrurile și cum pot face ca acest proces să fie mai puțin anevoios.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Monica Ciută la interviul cu Mirela Vaida, DePărinți.ro
Monica a știut foarte bine că își dorește să adopte un copil / DePărinți.ro
Reclamă

Monica l-a adoptat pe Albert atunci când ea avea vârsta de 41 de ani, iar fiul său avea aproape doi ani. Actrița știa că procesul nu o să fie unul ușor și că perioada de așteptare poate varia.

A avut nevoie de doi ani pentru ca sistemul ”să o potrivească” cu viitorul său copil. Pentru a facilita procesul, Monica a intrat în mai multe grupuri despre adopție pentru a înțelege mai bine cum funcționează procesul și sistemul.

Cea mai grea parte a adopției este reprezentată de perioada de așteptare, spune Monica Ciută. Însă chiar și această perioadă dificilă are un sens bine definit, după cum ne povestește chiar invitata de săptămâna aceasta.

Reclamă

Tot timpul de așteptare reprezintă un mod perfect de pregătire a persoanei pentru a-și cunoaște viitorul copil.

Cum a decurs procesul de adopție pentru Monica Ciută

Monica a știut foarte bine că își dorește să adopte un copil. Nu a fost decisă cu privirea la vârsta micuțului, însă actrița era pregătită să facă acest pas. Fiecare provocare pe care a trecut-o a reprezentat o pagină în povestea de viață pe care a scris-o alături de copilul său.

Potrivirea părintelui cu viitorul copil nu este aleatorie, totul se întâmplă după anumiți parametri care sunt bine stabiliți.

Există niște parametri mai largi prin care sistemul poate să te potrivească pe tine și viitorul copil. Însă este nevoie de răbdare. Totul se întâmplă la momentul potrivit.

Pe la 35 de ani m-am gândit că totuși ar trebui să am un copil. Părinții mei își doreau și ei foarte mult. La mine în familie au existat mai mulți copii adoptați. Lucrul acesta, al adopției, a fost o chestie firească și naturală pentru mine.

– Monica Ciută

Urmărește și interviul cu Mihaela Călin pentru a afla mai multe despre modul în care aceasta își gestionează cariera și viața de mămică. O discuție sinceră despre viața de părinte.

De ce prejudecăți s-a lovit Monica Ciută după ce a decis să adopte un copil

Când vine vorba de adopție există o mulțime de prejudecăți, după cum remarcă Mirela Vaida. Monica nu este străină de acestea. De-a lungul timpului a primit o mulțime de critici, chiar și din partea oamenilor apropiați.

M-am lovit de prejudecăți chiar și din partea oamenilor bine intenționați. Eu având în familie experiența adopției, cumva nu i-am luat în seamă. Eu cum gândesc, așa fac. În sistem ți se spune că anumiți copii vin cu anumite traume și probleme. Atunci e momentul în care decizi dacă îți asumi sau nu îți asumi această responsabilitate.

– Monica Ciută

Copilul are un dosar și în momentul în care intri în potrivire cu cel mic ți se pune la dispoziție dosarul acestuia. În principiu se spune tot ce e nevoie acolo, cine i-au fost părinții. Ți se dau niște informații generale. Sunt detalii despre sănătate. Dacă cel mic suferă de ceva, tu trebuie să știi dacă vei avea banii necesari să-l îngrijești așa cum trebuie

– Monica Ciută

Ce spune Monica Ciută despre ”atestatul de părinte”

Monica Ciută a vorbit despre cum decurge procesul de adopție în România. Conform relatărilor sale, viitorul părinte trebuie să treacă de mai multe probe și să primească un ”atestat de părinte”. Copilul trebuie să ajungă într-o familie pregătită să-l îngrijească și să-i ofere sprijin și iubire.

Am o diplomă de părinte adoptator. Sistemul face ce poate și eu cred că face bine. El încearcă să te evalueze. Există trei luni de zile în care ai întâlniri cu psihologi, cu asistenți sociali. Fiecare dintre ei îți va face o evaluare și în baza rezultatelor o să primești acest certificat de părinte.

După acest certificat poți să aștepți să te pună sistemul în potrivire cu cineva sau există o listă cu ”copii greu adoptabili”. Acești copiii au fost deja puși în potrivire cu o familie sau două și au fost refuzați.

– Monica Ciută

Există mai multe motive pentru care un copil poate să intre pe lista de ”greu adoptabil”. Urmărește interviul de mai jos pentru a afla explicațiile detaliate ale Monicăi Ciută.

Cum și-a dat seama Monica Ciută că Albert este copilul potrivit pentru ea

Întâlnirile dintre părinți și copil sunt extrem de importante. Monica Ciută s-a văzut cu Albert de mai multe ori înainte ca acesta să poată să vină să locuiască la ea în casă.

Actrița și-a amintit de acele momente emoționante și ne-a povestit totul în detaliu. Dacă atunci când l-a cunoscut pe Albert, micuțul era un băiețel tăcut și timorat, acum Albert este un băiețel vesel și foarte vorbăreț.

Mama mea a fost cea care a întrebat-o pe asistenta maternală când este ziua lui Albert. Ea a fost cea care a observat o potrivire incredibilă.

Data de naștere a lui Albert este data la care eu am depus dosarul prin care ceream să adopt un copil. În ziua în care el s-a născut, eu mi-am depus dosarul. Albert s-a născut prematur. Eu cred că așa a fost să fie. Nimic nu e întâmplător.

– Monica Ciută

Monica ne-a povestit despre cum a reușit să-l obișnuiască pe Albert cu noua lui casă. Actrița spune că totul a decurs natural, dar acest lucru s-a datorat și faptului că a ales să-l adopte pe Albert de la o vârstă destul de fragedă. 

Însă există și o perioadă de acomodare a copilului cu noua familie. După întâlnirile pe care le are cu viitorii părinți, copilul mai are o perioadă de trei luni pe care o petrece acasă la aceștia. În tot acest timp, familia și copilul își pot da seama dacă se acomodează împreună și dacă sunt potriviți unul pentru celălalt, spune Monica Ciută.

Ce sfaturi are Monica Ciută pentru persoanele care își doresc să adopte un copil

Adoptarea unui copil reprezintă o responsabilitate uriașă pentru cei care aleg să facă acest pas. Copilul adoptat, indiferent de vârsta acestuia, are nevoie de susținere și grijă. În plus, părinții trebuie să învețe cum să îl integreze pe acesta în familie și totodată să-i spună adevărul despre rădăcinile sale.

Chiar dacă nu este ușor, această responsabilitate revine fiecărei persoane care alege să adopte. Monica a creat o poveste specială prin care a încercat să-i explice micuțului cum a ajuns să fie adoptat.

Actrița așteaptă momentul și vârsta la care Albert va începe să pună propriile întrebări. Pe măsură ce întrebările încep să vină, Monica vrea să ajungă la lucrurile concrete din viața lui Albert și a sa.

Am venit aici și am ales să vorbesc despre adopție pentru că știu că oamenii pot face o schimbare. Am foste studente și prieteni care vor să adopte și vin să mă întrebe lucruri. Vreau să explic modul în care funcționează sistemul. Dacă îți asumi această decizie, totul vine natural și nimic nu mai pare atât de complicat.

– Monica Ciută

Chiar dacă au fost doi ani de așteptare, Monica spune că a reprezentat o perioadă esențială pentru ea. Actrița spune că modul în care funcționează sistemul este pentru protecția și binele copilului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×