Reclamă

Motivele pentru care ți-ar putea cădea părul. La ce să fii atentă dacă vrei să-ți protejezi podoaba capilară

Părul este unul dintre atuurile principale ale frumuseții feminine. Poate adăuga un plus de seducție naturală. Însă multe femei se confruntă cu căderea părului. Specialiștii ne explică motivele pentru care ți-ar putea cădea părul și ne recomandă ce putem face pentru a ne proteja cât mai bine podoaba capilară.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 noiembrie 2023, 6:03

Părul are nevoie de multă grijă și atenție pentru a-și păstra strălucirea. Podoaba capilară trebuie îngrijită cu mare atenție, dar și cu produsele potrivite. Răbdarea te va ajuta să ajungi la rezultatul pe care l-ai visat mereu. Dacă nu ești atentă la îngrijirea părului, atunci riști ca acesta să înceapă să-ți cadă.

Motivele pentru care ți-ar putea cădea părul

Căderea părului poate fi uneori un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi medicamente anti-acneice bogate în vitamina A, steroizi anabolici sau medicamente indicate în boli ca artrită, depresie, gută, probleme cardiace sau hipertensiune arterială, relatează Webmd.

Ai născut recent

În perioada sarcinii, hormonii împiedică părul să cadă mai mult decât în mod normal. Mai mult, firul de păr devine mai gros și capătă un aspect mai lucios.

După naștere, pierzi mai mult păr decât în mod normal din cauza fluctuațiilor nivelului hormonal. Totul ar trebui să revină la normal în decurs de 3 – 6 luni, susțin specialiștii.

Reclamă

Nu ai suficient fier

Fierul ajută la menținerea sănătății părului. Dacă nivelul de fier scade, părul tău va fi la rândul lui afectat.

Există și alte indicii care arată că ai un deficit de fier în organism, precum unghiile fragile, pielea palidă sau gălbuie, dificultăți respiratorii, slăbiciune și un ritm cardiac rapid.

Reclamă

Ești stresată

Uneori, stresul excesiv poate periclita sistemul tău imunitar, atacând foliculii de păr. Prea multă grijă și anxietate pot avea ca efect, în egală măsură, o stopare a creșterii părului sănătos, ceea ce crește șansele ca părul tău să rămână în perie mai mult decât îți dorești. .

Te-ai operat recent pentru pierderea în greutate

După o intervenție în domeniul chirurgiei bariatrice, ești mai expusă acestui simptom postoperator deoarece nivelurile de zinc sunt scăzute.

Este privit ca fiind destul de normal să pierzi o anumită cantitate de păr după o operație de acest gen. Medicul tău îți poate recomanda un supliment de zinc și cupru ca să atenuezi problema.

Nu ai suficiente proteine

Un organism cu deficit de proteine găsește o modalitate de a se conserva, și asta include stoparea creșterii părului. În 2-3 luni, părul începe să cadă.

Adăugând mai multă carne, ouă, pește, alune, semințe și fasole meselor tale, poți rezolva problema unor surse de proteine suplimentare în dieta ta alimentară.

Iei contraceptive

Cotrolul hormonal al reproducerii, incluzând contraceptive orale, implanturi, injecții, inele vaginale și  sterilete, poate avea ca efect pierderea părului, mai ales dacă ai un istoric familial în acest sens.

Doctorul tău îți poate recomanda o alternativă non-hormonală de control al sarcinii, care să evite acest risc al pierderii părului.

Ai renunțat la contraceptive

Nu numai instrumentele de control al sarcinii pot antrena căderea părului, ci și renunțarea la ele. Probabil vei remarca, în decurs de câteva săptămâni sau luni după ce ai renunțat la contraceptive, că începi să pierzi păr.

Ai un păr dificil

Uneori rutina ta de styling este de vină când începi să pierzi păr. Acest fenomen poate surveni dacă folosești prea mult șampon sau îți periezi sau coafezi părul în exces când acesta este ud, când îți ștergi părul prea mult sau prea des cu prosopul.

Ca o consecință, firul se poate rupe. Un alt risc de rupere vine de la cozile împletite prea strâns sau de la onduleurile care trag părul în jos.

Folosești prea des uscătorul de păr

Utilizarea zilnică a uscătorului de păr, a plăcii de păr sau a ondulatorului îți usucă smocurile de păr și le predispune la rupere sau cădere.

Un efect similar îl au și procedurile de decolorare și vopsire, cremele pentru îndreptarea părului sau sprayurile de păr.

Ai o afecțiune medicală

Pierderea părului este un simptom prezent la peste 30 de boli, inclusiv sindromul ovarelor polichistice, micoza scalpului, disfuncții tiroidiene și boli autoimune. De asemenea, te poți confrunta cu căderea părului dacă ești răcită, ai febră mare sau ai o infecție.

Fumatul

Părul tău nu este imun la pericolul pe care îl reprezintă fumatul. Toxinele din fumul de țigară pot dăuna foliculilor, perturbând creșterea părului și rezistența firului de păr.

Ești la menopauză

Fluctuațiile hormonale din momentul instalării menopauzei pot să intensfice căderea părului. Acest fenomen ar trebui să se încheie în 6 luni de la intrarea la menopauză.

Însă dacă ai observat că părul tău se rărește, sau mai grav, s-au format porțiuni cu păr rar în zona frunții și în creștetul capului, consultă un medic. Ai putea avea un tipar feminin de alopecie, care din fericire poate fi tratat, scrie Healthline.

Ai o disfuncție psihică legată de păr

Disfuncția smulgerii părului sau tricotilomania este o afecțiune mentală care te determină să îți smulgi părul de pe scalp.

Îți este dificil să te oprești, chiar dacă începi să observi că ai zone lipsă de păr. Dacă suferi de această afecțiune, foarte probabil îți smulgi și genele sau sprâncenele.

Ai o tulburare alimentară

Atât anorexia cât și bulimia pot duce la căderea părului, căci organismul nu primește suficienți nutrienți care să susțină creșterea și sănătatea podoabei capilare.

Ambele sunt disfuncții de natură psihică. Este nevoie de un tratament de specialitate alături de o echipă formată din experți în sănătate mentală, dieteticieni și, în funcție de caz, de alți specialiști.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×