Reclamă

Motivele pentru care ți-ar putea cădea părul. La ce să fii atentă dacă vrei să-ți protejezi podoaba capilară

Părul este unul dintre atuurile principale ale frumuseții feminine. Poate adăuga un plus de seducție naturală. Însă multe femei se confruntă cu căderea părului. Specialiștii ne explică motivele pentru care ți-ar putea cădea părul și ne recomandă ce putem face pentru a ne proteja cât mai bine podoaba capilară.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 noiembrie 2023, 6:03

Părul are nevoie de multă grijă și atenție pentru a-și păstra strălucirea. Podoaba capilară trebuie îngrijită cu mare atenție, dar și cu produsele potrivite. Răbdarea te va ajuta să ajungi la rezultatul pe care l-ai visat mereu. Dacă nu ești atentă la îngrijirea părului, atunci riști ca acesta să înceapă să-ți cadă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motivele pentru care ți-ar putea cădea părul

Căderea părului poate fi uneori un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi medicamente anti-acneice bogate în vitamina A, steroizi anabolici sau medicamente indicate în boli ca artrită, depresie, gută, probleme cardiace sau hipertensiune arterială, relatează Webmd.

Ai născut recent

În perioada sarcinii, hormonii împiedică părul să cadă mai mult decât în mod normal. Mai mult, firul de păr devine mai gros și capătă un aspect mai lucios.

După naștere, pierzi mai mult păr decât în mod normal din cauza fluctuațiilor nivelului hormonal. Totul ar trebui să revină la normal în decurs de 3 – 6 luni, susțin specialiștii.

Reclamă

Nu ai suficient fier

Fierul ajută la menținerea sănătății părului. Dacă nivelul de fier scade, părul tău va fi la rândul lui afectat.

Există și alte indicii care arată că ai un deficit de fier în organism, precum unghiile fragile, pielea palidă sau gălbuie, dificultăți respiratorii, slăbiciune și un ritm cardiac rapid.

Reclamă

Ești stresată

Uneori, stresul excesiv poate periclita sistemul tău imunitar, atacând foliculii de păr. Prea multă grijă și anxietate pot avea ca efect, în egală măsură, o stopare a creșterii părului sănătos, ceea ce crește șansele ca părul tău să rămână în perie mai mult decât îți dorești. .

Te-ai operat recent pentru pierderea în greutate

După o intervenție în domeniul chirurgiei bariatrice, ești mai expusă acestui simptom postoperator deoarece nivelurile de zinc sunt scăzute.

Este privit ca fiind destul de normal să pierzi o anumită cantitate de păr după o operație de acest gen. Medicul tău îți poate recomanda un supliment de zinc și cupru ca să atenuezi problema.

Nu ai suficiente proteine

Un organism cu deficit de proteine găsește o modalitate de a se conserva, și asta include stoparea creșterii părului. În 2-3 luni, părul începe să cadă.

Adăugând mai multă carne, ouă, pește, alune, semințe și fasole meselor tale, poți rezolva problema unor surse de proteine suplimentare în dieta ta alimentară.

Iei contraceptive

Cotrolul hormonal al reproducerii, incluzând contraceptive orale, implanturi, injecții, inele vaginale și  sterilete, poate avea ca efect pierderea părului, mai ales dacă ai un istoric familial în acest sens.

Doctorul tău îți poate recomanda o alternativă non-hormonală de control al sarcinii, care să evite acest risc al pierderii părului.

Ai renunțat la contraceptive

Nu numai instrumentele de control al sarcinii pot antrena căderea părului, ci și renunțarea la ele. Probabil vei remarca, în decurs de câteva săptămâni sau luni după ce ai renunțat la contraceptive, că începi să pierzi păr.

Ai un păr dificil

Uneori rutina ta de styling este de vină când începi să pierzi păr. Acest fenomen poate surveni dacă folosești prea mult șampon sau îți periezi sau coafezi părul în exces când acesta este ud, când îți ștergi părul prea mult sau prea des cu prosopul.

Ca o consecință, firul se poate rupe. Un alt risc de rupere vine de la cozile împletite prea strâns sau de la onduleurile care trag părul în jos.

Folosești prea des uscătorul de păr

Utilizarea zilnică a uscătorului de păr, a plăcii de păr sau a ondulatorului îți usucă smocurile de păr și le predispune la rupere sau cădere.

Un efect similar îl au și procedurile de decolorare și vopsire, cremele pentru îndreptarea părului sau sprayurile de păr.

Ai o afecțiune medicală

Pierderea părului este un simptom prezent la peste 30 de boli, inclusiv sindromul ovarelor polichistice, micoza scalpului, disfuncții tiroidiene și boli autoimune. De asemenea, te poți confrunta cu căderea părului dacă ești răcită, ai febră mare sau ai o infecție.

Fumatul

Părul tău nu este imun la pericolul pe care îl reprezintă fumatul. Toxinele din fumul de țigară pot dăuna foliculilor, perturbând creșterea părului și rezistența firului de păr.

Ești la menopauză

Fluctuațiile hormonale din momentul instalării menopauzei pot să intensfice căderea părului. Acest fenomen ar trebui să se încheie în 6 luni de la intrarea la menopauză.

Însă dacă ai observat că părul tău se rărește, sau mai grav, s-au format porțiuni cu păr rar în zona frunții și în creștetul capului, consultă un medic. Ai putea avea un tipar feminin de alopecie, care din fericire poate fi tratat, scrie Healthline.

Ai o disfuncție psihică legată de păr

Disfuncția smulgerii părului sau tricotilomania este o afecțiune mentală care te determină să îți smulgi părul de pe scalp.

Îți este dificil să te oprești, chiar dacă începi să observi că ai zone lipsă de păr. Dacă suferi de această afecțiune, foarte probabil îți smulgi și genele sau sprâncenele.

Ai o tulburare alimentară

Atât anorexia cât și bulimia pot duce la căderea părului, căci organismul nu primește suficienți nutrienți care să susțină creșterea și sănătatea podoabei capilare.

Ambele sunt disfuncții de natură psihică. Este nevoie de un tratament de specialitate alături de o echipă formată din experți în sănătate mentală, dieteticieni și, în funcție de caz, de alți specialiști.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×