Ești stresată
Uneori, stresul excesiv poate periclita sistemul tău imunitar, atacând foliculii de păr. Prea multă grijă și anxietate pot avea ca efect, în egală măsură, o stopare a creșterii părului sănătos, ceea ce crește șansele ca părul tău să rămână în perie mai mult decât îți dorești. .
Te-ai operat recent pentru pierderea în greutate
După o intervenție în domeniul chirurgiei bariatrice, ești mai expusă acestui simptom postoperator deoarece nivelurile de zinc sunt scăzute.
Este privit ca fiind destul de normal să pierzi o anumită cantitate de păr după o operație de acest gen. Medicul tău îți poate recomanda un supliment de zinc și cupru ca să atenuezi problema.
Nu ai suficiente proteine
Un organism cu deficit de proteine găsește o modalitate de a se conserva, și asta include stoparea creșterii părului. În 2-3 luni, părul începe să cadă.
Adăugând mai multă carne, ouă, pește, alune, semințe și fasole meselor tale, poți rezolva problema unor surse de proteine suplimentare în dieta ta alimentară.
Iei contraceptive
Cotrolul hormonal al reproducerii, incluzând contraceptive orale, implanturi, injecții, inele vaginale și sterilete, poate avea ca efect pierderea părului, mai ales dacă ai un istoric familial în acest sens.
Doctorul tău îți poate recomanda o alternativă non-hormonală de control al sarcinii, care să evite acest risc al pierderii părului.
Ai renunțat la contraceptive
Nu numai instrumentele de control al sarcinii pot antrena căderea părului, ci și renunțarea la ele. Probabil vei remarca, în decurs de câteva săptămâni sau luni după ce ai renunțat la contraceptive, că începi să pierzi păr.
Ai un păr dificil
Uneori rutina ta de styling este de vină când începi să pierzi păr. Acest fenomen poate surveni dacă folosești prea mult șampon sau îți periezi sau coafezi părul în exces când acesta este ud, când îți ștergi părul prea mult sau prea des cu prosopul.
Ca o consecință, firul se poate rupe. Un alt risc de rupere vine de la cozile împletite prea strâns sau de la onduleurile care trag părul în jos.
Folosești prea des uscătorul de păr
Utilizarea zilnică a uscătorului de păr, a plăcii de păr sau a ondulatorului îți usucă smocurile de păr și le predispune la rupere sau cădere.
Un efect similar îl au și procedurile de decolorare și vopsire, cremele pentru îndreptarea părului sau sprayurile de păr.
Ai o afecțiune medicală
Pierderea părului este un simptom prezent la peste 30 de boli, inclusiv sindromul ovarelor polichistice, micoza scalpului, disfuncții tiroidiene și boli autoimune. De asemenea, te poți confrunta cu căderea părului dacă ești răcită, ai febră mare sau ai o infecție.
Fumatul
Părul tău nu este imun la pericolul pe care îl reprezintă fumatul. Toxinele din fumul de țigară pot dăuna foliculilor, perturbând creșterea părului și rezistența firului de păr.
Ești la menopauză
Fluctuațiile hormonale din momentul instalării menopauzei pot să intensfice căderea părului. Acest fenomen ar trebui să se încheie în 6 luni de la intrarea la menopauză.
Însă dacă ai observat că părul tău se rărește, sau mai grav, s-au format porțiuni cu păr rar în zona frunții și în creștetul capului, consultă un medic. Ai putea avea un tipar feminin de alopecie, care din fericire poate fi tratat, scrie Healthline.
Ai o disfuncție psihică legată de păr
Disfuncția smulgerii părului sau tricotilomania este o afecțiune mentală care te determină să îți smulgi părul de pe scalp.
Îți este dificil să te oprești, chiar dacă începi să observi că ai zone lipsă de păr. Dacă suferi de această afecțiune, foarte probabil îți smulgi și genele sau sprâncenele.
Ai o tulburare alimentară
Atât anorexia cât și bulimia pot duce la căderea părului, căci organismul nu primește suficienți nutrienți care să susțină creșterea și sănătatea podoabei capilare.
Ambele sunt disfuncții de natură psihică. Este nevoie de un tratament de specialitate alături de o echipă formată din experți în sănătate mentală, dieteticieni și, în funcție de caz, de alți specialiști.