Buzele crăpate sunt rezultatul pielii uscate, adesea din cazua vremii rece sau suscate, a expunerii la soare sau a deshidratării. Buzele crăpate se pot trata folosind balsam de buze sau unguent pentru a ușura disconfortul apărut.
Motivul pentru care buzele tale se pot crăpa în timpul verii
Senzația de buze uscate, strânse și crîpate poatea părea din mai multe otive. El pot fi solozase sau decojite, iar acest lucru se întâmplă din cauza soarelui.
Buzele crăpate pot apărea în orice perioada a anului. Pielea de pe buze este mai subțire și mai sensibilă decât pielea de pe restul corpului.
Acest lucru se datorează faptului că buzele tale nu conțin glande uleioase, ca urmare riscă să devină uscate și crăpate. Acest lucru poate influența inflamația buzelor, numită și cheilită.
Buzele tale sunt expuse la mai mulți factori decât restul corpului. Buzele se pot crăpa în urma expunerii la soare, se pot irita în medii uscate sau reci și pot reacționa la substantele chimice din balsamul de buze și altele. Majoritatea oamenilor au avut buzele crăpate la un moment dat, dar pentru unii, cheilita poate fi o problemă medicală gravă, spun specialiștii.
Există cheilita actinică și este cauzată cel mai frecvent de expunerea la soare, dar există și cheilita unghiulară care este cauzată de o infecție fungică și apare la colțurile gurii.
Cum se pune diagnosticul și ce tratament există
O examinare vizuală a buzelor și a pielii din jurul gurii poate ajuta la diagnosticarea buzelor crăpate. Medicul tău specialist poate solicita și teste dacă bănuiește că este vorba de o afecțiune gravă care a cauzat crăparea buzelor.
Tratamentul cheilitei depinde de cauza de bază a inflamatiei buzelor, dar de obicei se poate trata acasă cu ajutorul unui balsam hidratant sau al unui unguent. Specialiștii recomandă ca în perioada sezonului cald să folosești un balsam de buze cu protecție solară.
Acesta te va proteja de razele dăunătoare ale soarelui. Este recomandat să folosești un balsam de buze fără miros, hipoalergenic, hidratant și cu protecție solară. Balsamul de buze care include ingrediente precum aromele și lanolină poate produce iritații la nivelul buzelor.
Dacă balsamul provoacă o senzație de usturime, arsură sau furnicături, atunci e recomandat să eviți folosirea sa. Balsamul de buze trebuie aplicat în funcție de nevoia fiecărei persoane.
Aplicarea regulată a tratamentului prescris de medicul specialist poate să ușureze disconfortul și să ajute la vindecarea mai rapidă a buzelor.
Buzele crăpate sever se pot vindeca într-un interval de timp de două până la trei săptămâni, spun specialiștii. Dacă tratezi buzele crăpate imediat ce observi o problemă, atunci ee se pot vindeca mai repede. Pentru a preveni crăparea buzelor este important să ai o rutină de îngrijire a acestora.
Specialiștii recomandă să porți un balsam de buze cu SPF înainte de a ieși afară și să-l reaplici ori de câte ori este nevoie. Totodată, hidratarea organismului este la fel de importantă pe tot parcursul zilei.