Reclamă

Motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie. Procesul care are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă

Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie? Procesul acesta are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă și este unul complet normal. Pilozitatea nu ar trebui să ne facă să ne rușinăm. Descoperă în cele ce urmează ce poți face dacă ți-au apărut fire de păr în bărbie.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 31 mai 2023, 6:42 / Actualizat: 1 iunie 2023, 10:44

Pe bărbie pot crește fire de păr vizibile chiar și femeilor. Nu este o trăsătură facială cu care foarte multe femei să se confrunte, însă este un lucru complet natural. Deși pare că firele din bărbie apar de nicăieri, ele au în spate o explicație simplă și logică, spun medicii endocrinologi și cei dermatologi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie

La baza acestor schimbări ale trăsăturilor faciale stau câteva explicații simple. Dr, Anna Kausel, medic endocrinolog, a explicat pentru publicația Huffpost motivul pentru care apar fire de păr în bărbie pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă și intri la menopauză, hormonii încep să se schimbe, iar când se întâmplă asta, firele de păr pot să apară în locuri în care anterior nu existau.

„Femeile au în corp atât estrogen, cât și testosteron, dar în anii noștri din timpul tinereții avem în organism mai mult estrogen decât testosteron, lucru care echilibrează efectele secundare ale testosteronului”, a declarat medicul endocrinolog.

Astfel, pe măsură ce înaintezi în vârstă există un dezechilibru hormonal tot mai mare, deoarece producția de estrogen este tot mai mică, ducând la „efecte secundare” cum ar fi apariția firelor de păr în bărbie. În perioada menopauzi sunt mult mai prezenți hormonii androgeni.

Reclamă

Androgenii sunt un grup de hormoni care includ testosteronul și care interacționează cu foliculii de păr și îi activează pentru a produce păr mai lung, mai gros și mai adânc înrădăcinat.

Pe măsură ce corpul femeii produce mai puțin estrogen și testosteronul devine dominant, părul facial va fi tot mai des întâlnit.

Însă acest lucru nu se întâmplă tuturor în aceeași măsură, contează foarte mult și genetica fiecărei persoane.

Reclamă

Ce poți face pentru a îndepărta părul din bărbie

Deși este un proces natural, multe femei sunt deranjate de firele inestetice din bărbie. Epilara facială cu laser este o opțiune convenabilă pentru cele mai multe femei. Laserul emite o lungime de undă specifică care vizează pigmentul sau melanina foliculii de păr.

Astfel, laserul ar putea înlătura firele de păr din bărbie. Excepție fac firele de păr gri și alb, care nu conțin melanină iar laserul nu le poate detecta. Medicii susțin că există anumite medicamente anti-androgenice care pot fi prescrise în urma unui consult la medicul specialist.

Acestea ar putea stopa creșterea la fel de rapidă a firelor de păr. Mai există soluția cremelor depilatoare, care trebuie folosite cu atenție pentru a nu provoca iritație la nivelul feței. 

Nu în ultimul rând, există metoda îndepărtării firelor de păr cu ajutorul unei pensete, însă specialiștii nu recomandă această metodă. Smulgerea cu ajutorul unei pensete poate deteriora pielea.

Deși firele de păr în bărbie pot fi deranjate, specialiștii susțin că acestea nu sunt întotdeauna motiv de îngrijorare. Cel mai bine este să programezi o vizită la medicul tău specialist pentru a putea determina cauza apariție acestora și un posibil tratament pentru a le îndepărta. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×