Obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Îți amintești cu ușurință ce ai mâncat ieri la micul dejun sau ai probleme în a reține un detaliu atât de mărunt? Cele mai recente studii ale specialiștilor vorbesc despre principalele obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria. Hai să aflăm împreună de ce alimente este recomandat să te ferești dacă îți dorești o memorie bună.

Publicat: 16 august 2022, 6:09
Cele mai recente studii ale specialiștilor vorbesc despre principalele obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria / Shutterstock

Studiile specialiștilor au arătat faptul că 57.9% din americani obișnuiesc să consume la micul dejun alimente procesate. Printre acestea se numără cerealele, iaurtul cu fructe, băuturile acidulate și multe altele. Deși alimentele bogate în zahăr îți oferă energia necesară, aceasta îți va satisface nevoile doar pe termen scurt, iar corpul va simți nevoia de o nouă doză de alimente nesănătoase pentru a se bucura din nou de energia necesară.

Obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria

Stilul americanilor de a mânca nu este văzut drept cel mai sănătos din lume. Motivul este unul simplu și destul de evident pentru cercetători. Mâncarea de tip fast-food este preferată de americanii care se află mai tot timpul pe fugă. Însă acest lucru nu este valabil doar pentru ei.

O mulțime de români se regăsesc în situații asemănătoare. Cele mai recente studii au dezvăluit care sunt principalele obiceiuri alimentare care ți-ar putea pune în pericol memoria.

Studiul a fost realizat de către National Health and Nutrition Examination Survey și s-a bucurat de rezultate satisfăcătoare pentru cercetători. Conform raportului, obiceiul alimentar cel mai periculos este acela ce are la bază o dietă bogată în calorii goale și grăsimi.

Alimentele ce conțin calorii goale sunt acele alimente care îți oferă necesarul de energie pe termen scurt, dar care nu-ți aduc niciun nutrient sau beneficiu organismului.

Grăsimile au fost corelate cu pierderea memoriei

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Cu toate acestea, există și alte tipuri de grăsimi, iar acestea nu sunt cele pe care specialiștii le recomandă. Dacă acizii grași sunt esențiali pentru o memorie sănătoasă, grăsimile din alimentele procesate sunt un adevărat coșmar când vine vorba de sănătatea creierului.

Uleiul de floarea soarelui pare să fie și el interzis de specialiști, mai ales dacă este consumat în exces. Pentru a preveni apariția declinului memoriei, experții sugerează să înlocuiești alimentele bogate în grăsimi sănătoase.

Aceștia recomandă o dietă care să conțină acizi grași omega-6 și acizi grași omega-3. Un studiu publicat în Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics a arătat faptul că alimentele bogate în acizi grași omega-6 pot să prevină cauzele de apariție ale demenței.

Consumul de alcool

Consumul de alcool este un alt obicei care ar putea duce la pierdera memoriei în timp, spun specialiștii. Alcoolul consumat în exces poate duce la apariția mai multor boli. Printre efectele negative ale acestuia se numără i degradarea progresivă a neuronilor.

Se pare că cercetătorii nu recomandă mai mult de șapte băuturi alcoolice pe săptămână. Un pahar de vin poate avea efecte benefice asupra organismului tău. Consumat în exces, vinul și alte băuturi alcoolice, poate să-ți afecteze starea de sănătate și memoria.

Dietele bogate în alimente procesate

Pe lista de obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria se numără și consumul de alimente procesate. Alimentele procesate cresc riscul de apariție al inflamației în corp și încetinesc funcțiile cognitive ale creierului. Cercetătorii au studiat timp de mai multe săptămâni modul în care se comportă creierul șobolanilor de laborator care consumă alimente procesate.

După cercetări aceștia au constatat că la nivelul creierului au apărut degradări neuronale și la nivelul semnelelor pe care creierul le primește de la organism.

Studiul a concluzionat că dietele bogate în alimente procesate pro produce deficite de memorie semnificative. La populația în vârstă se pare că declinul cognitiv este și mai rapid. În timp este posibil ca persoanele ce consumă alimente procesate frecvent să-și crească riscul de apariție a bolilor precum alzheimer și demență, spun specialiștii

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI