Studiile specialiștilor au arătat faptul că 57.9% din americani obișnuiesc să consume la micul dejun alimente procesate. Printre acestea se numără cerealele, iaurtul cu fructe, băuturile acidulate și multe altele. Deși alimentele bogate în zahăr îți oferă energia necesară, aceasta îți va satisface nevoile doar pe termen scurt, iar corpul va simți nevoia de o nouă doză de alimente nesănătoase pentru a se bucura din nou de energia necesară.
Obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria
Stilul americanilor de a mânca nu este văzut drept cel mai sănătos din lume. Motivul este unul simplu și destul de evident pentru cercetători. Mâncarea de tip fast-food este preferată de americanii care se află mai tot timpul pe fugă. Însă acest lucru nu este valabil doar pentru ei.
O mulțime de români se regăsesc în situații asemănătoare. Cele mai recente studii au dezvăluit care sunt principalele obiceiuri alimentare care ți-ar putea pune în pericol memoria.
Studiul a fost realizat de către National Health and Nutrition Examination Survey și s-a bucurat de rezultate satisfăcătoare pentru cercetători. Conform raportului, obiceiul alimentar cel mai periculos este acela ce are la bază o dietă bogată în calorii goale și grăsimi.
Alimentele ce conțin calorii goale sunt acele alimente care îți oferă necesarul de energie pe termen scurt, dar care nu-ți aduc niciun nutrient sau beneficiu organismului.
Grăsimile au fost corelate cu pierderea memoriei
Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Cu toate acestea, există și alte tipuri de grăsimi, iar acestea nu sunt cele pe care specialiștii le recomandă. Dacă acizii grași sunt esențiali pentru o memorie sănătoasă, grăsimile din alimentele procesate sunt un adevărat coșmar când vine vorba de sănătatea creierului.
Uleiul de floarea soarelui pare să fie și el interzis de specialiști, mai ales dacă este consumat în exces. Pentru a preveni apariția declinului memoriei, experții sugerează să înlocuiești alimentele bogate în grăsimi sănătoase.
Aceștia recomandă o dietă care să conțină acizi grași omega-6 și acizi grași omega-3. Un studiu publicat în Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics a arătat faptul că alimentele bogate în acizi grași omega-6 pot să prevină cauzele de apariție ale demenței.
Consumul de alcool
Consumul de alcool este un alt obicei care ar putea duce la pierdera memoriei în timp, spun specialiștii. Alcoolul consumat în exces poate duce la apariția mai multor boli. Printre efectele negative ale acestuia se numără i degradarea progresivă a neuronilor.
Se pare că cercetătorii nu recomandă mai mult de șapte băuturi alcoolice pe săptămână. Un pahar de vin poate avea efecte benefice asupra organismului tău. Consumat în exces, vinul și alte băuturi alcoolice, poate să-ți afecteze starea de sănătate și memoria.
Dietele bogate în alimente procesate
Pe lista de obiceiuri alimentare care îți pot afecta memoria se numără și consumul de alimente procesate. Alimentele procesate cresc riscul de apariție al inflamației în corp și încetinesc funcțiile cognitive ale creierului. Cercetătorii au studiat timp de mai multe săptămâni modul în care se comportă creierul șobolanilor de laborator care consumă alimente procesate.
După cercetări aceștia au constatat că la nivelul creierului au apărut degradări neuronale și la nivelul semnelelor pe care creierul le primește de la organism.
Studiul a concluzionat că dietele bogate în alimente procesate pro produce deficite de memorie semnificative. La populația în vârstă se pare că declinul cognitiv este și mai rapid. În timp este posibil ca persoanele ce consumă alimente procesate frecvent să-și crească riscul de apariție a bolilor precum alzheimer și demență, spun specialiștii.