Este esențial să te concentrezi și să construiești câteva obiceiuri sănătoase care să pornească de la micul dejun dacă îți dorești să-ți reglezi glicemia cu succes pe parcursul zilei. Iată câteva sfaturi utile și câteva modalități care nu necesită foarte mult efort pentru a scădea nivelul zahărului din sânge.
Obiceiuri care te ajută la reglarea glicemiei
Glicemia se stabilește în funcție de concentrația de glucoză prezentă în sânge. Glucoza este rezultatul unui proces al metabolismului efectuat de organism prin digerarea alimentelor care conțin în cea mai mare parte carbohidrați. Nivelul glicemiei poate la rândul său să oscileze. În acest sens poate apărea hiperglicemia și hipoglicemia. Hiperglicemia reprezintă creșterea glicemiei peste valorile normale și poate duce în timp la apariția mai multor boli printre care, diabetul. Iată cum poți regla nivelul zahărului din sânge cu câteva obiceiuri sănătoase și ușoare.
Nu uita să iei micul dejun
Poate fi tentant de multe ori să renunți la micul dejun în speranța că îți vei îmbunătăți glicemia. Cu toate acestea, atunci când sari peste micul dejun ajungi într-un punct în care nivelul zahărului tău din sânge se dereglează pe parcursul zilei.
Fără alimente de digerat și absorbit, organismul tău își creează propriile surse de combustibil Ficatul crește glicemia printr-un proces de eliberare a glicogenului stocat. Oricât de contraintuitiv sună, s-ar putea să descoperi că zahărul din sânge este mai mare atunci când renunți la prima masă a zilei.
Găsește un echilibru în dieta ta
Pe lista ta de obiceiuri care te ajută la reglarea glicemiei trebuie să se afle echilibrul alimentar. De-a lungul timpului s-a dovedit că începerea zilei cu un mic dejun bogat în proteine și fibre îmbunătățește glicemia și reglează apetitul pentru restul zilei.
Proteinele și fibrele încetinesc digestia și ulterior au un impact asupra glicemiei. Pentru un mic dejun bogat în proteine poți alege ouă, iaurt grecesc, brânză de vaci sau smoothie-uri delicioase. Alături de proteine pot exista și alimente bogate în fibre precum fulgii de ovăz, fructele de pădure sau pâinea prăjită cu cereale integrale.