Reclamă

4 metode sănătoase pentru scăderea colesterolului după vârsta de 50 de ani. Principalele recomandări ale specialiștilor

Colesterolul este reprezentat de moleculele de lipide și este insolubil în apă. Acesta circulă în sânge și este întâlnit sub forma unor agregate de proteine. Acestea se găsește în structura învelișului celulelor din corpul uman și este vital pentru sănătatea noastră. Iată patru metode sănătoase pentru scăderea colesterolului după vârsta de 50 de ani.

Publicat: 19 februarie 2022, 7:05

Există două tipuri de colesterol, low density lipoprotein LDL sau ”colesterolul rău” și high-density lipoprotein HDL-C sau ”colesterolul bun”. Colesterolul devine periculos în cazul în care acesta are un nivel crescut în sânge. De cele mai multe ori ”colesterolul rău” este corelat cu creșterea lipoproteinelor LDL. Descoperă în cele ce urmează cum poate fi ținut sub control nivelul colesterolului cu ajutorul unor metode simple.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Metode sănătoase pentru scăderea colesterolului după vârsta de 50 de ani

Excesul de colesterol în organism poate fi provocat de o mulțime de obiceiuri nesănătoase care în timp îți îngreunează viața. Sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi, vârsta sunt printre principalii factori care duc la creșterea ”colesterolului rău” din sânge. Medicii specialiști îi sfătuiesc pe oameni să-și verifice periodic nivelul de LDL-C din sânge.

Astfel. în timp, prin menținerea sub control al nivelului colesterolului din sânge se pot evita probleme grave de sănătate. Un nivel crescut de colesterol în sânge poate duce în cazuri nefericite la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Discuțiile cu medicul specialist te pot ajuta să înțelegi mai bine cum poți menține nivelul colesterolului din sânge în echilibru. Iată și patru recomandări utile pe care oricine le poate adopta pentru un stil de viață mai sănătos după vârsta de 50 de ani.

Consumă mai multe fibre solubile

Consumul de fibre solubile se numără printre cele patru metode sănătoase pentru scăderea colesterolului. Specialiștii recomandă consumul unor astfel de alimente datorită beneficiilor lor. Fibrele au un rol esențial în menținerea sănătății și oferă rapid senzația de sațietate după ce sunt consumate. În plus, nivelul de energie crește rapid și se menține după consumarea unui aliment bogat în fibre.

Reclamă

Fibrele se împart în două categorii generale, solubile și insolubile. Cele solubile sunt esențiale în menținerea unui echilibru când vine vorba de colesterol. Fibrele solubile ajută la reglarea nivelului de colesterol. Acestea ajută inclusiv la procesul de digestie al alimentelor. Conform publicației Healthline.com, mai multe studii au demonstrat faptul că fibrele solubile conțin câteva bacterii benefice ce ajută la reducerea colesterolului. Alimentele potrivite care conțin fibre solubile sunt fulgii de ovăz, fasolea, mazărea, varza de bruxel, perele și multe altele.

Adaugă în dieta ta mai multe fructe și legume

O greșeală comună pe care multe persoane o fac după vârsta de 50 de ani este excluderea fructelor și a legumelor din dietă. Dacă îți dorești să scazi nivelul colesterolului tău din sânge, atunci ai putea reconsidera aceste alimente sănătoase. Specialista D’Angelo a oferit mai multe informații despre necesitatea lor în alimentația zilnică. Acesta a pus cel mai mult accent asupra consumului de mere.

Reclamă

Merele sunt bogate în pectină, o polizaharidă care se găsește cel mai adesea în caja acestora. Pectina face parte din categoria fibrelor solubile fiind motivul principal pentru care ajută la scăderea colesterolului. Totodată, nutriționista mai recomandă consumul de broccoli, avocado, pere, morcovi și alte fructe și legume care au un conținut crescut de fibre solubile.

Alege întotdeauna grăsimile sănătoase

Conform unui studiu publicat de Eat This, Not That, una din cele patru metode sănătoase pentru scăderea colesterolului presupune consumarea de grăsimi sănătoase. În loc să consumi alimente bogate în grăsimi saturate, poți încerca o dietă lejeră bazată pe grăsimi naturale.

Pentru început, specialiștii recomandă limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate. Mâncare fast food, cartofii prăjiți, ciocolata și multe alte alimente de acest tip sunt periculoase pentru nivelul colesterolului tău din sânge. În locul acestor alimente poți să consumi avocado, pește sau nuci. În plus, nutriționiștii din lumea întreagă recomandă înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu cel de măsline în pregătirea preparatelor.

Include exercițiile fizice în viața ta

Sedentarismul este o problemă care afectează din ce în ce mai multe persoane din lumea întreagă. Cele mai multe persoane uită să se preocupe de rutina de exerciții fizice, mai ales după vârsta de 50 de ani. Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului cât de important este sportul pentru menținerea nivelului de colesterol din sânge sub control.

Exercițiile fizice pot ajuta atât la menținerea greutății corporale, cât și la îmbunătățirea calității vieții. Specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare moderată într-o săptămână. Publicația Healthline.com vorbește despre un program de 15 minute de aerobic pe care participanții unui studiu l-au făcut timp de 3 zile.

Studiul s-a desfășurat pe mai multe săptămâni, iar rezultatele au arătat o scădere a nivelului de colesterol din sânge. Cei mai mulți specialiști recomandă exercițiile fizice de aerobic, totuși pentru început se poate apela chiar și la plimbările mai lungi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×