Reclamă

Obiceiuri de îngrijire personală care te vor ajuta să fii fericită toată iarna: ce spun experții

Iarna este sezonul când oamenii se simt deprimați din cauza faptului că zilele sunt mai scurte. O altă cauză e legată de faptul că nu mai pot face foarte multe activități în timpul liber. Există o mulțime de variante prin care poți scăpa de depresie, dacă urmezi sfaturile experiților în domeniul sănătății. Iată câteva obiceiuri de îngrijire personală care te vor ajuta să fii fericită toată iarna.

Publicat: 8 decembrie 2021, 6:04

O dispoziție proastă se poate instala în orice zi sau moment al anului, dar depresia tinde să fie mai răspândită în timpul iernii. Aerul este mai rece și zilele sunt mai scurte, ceea ce face mult mai ușor ca oamenii să aibă zile în care pur și simplu nu au chef de nimic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiuri de îngrijire personală care te vor ajuta să fii fericită

Stare proastă din timpul iernii este atât de comună încât există chiar și un diagnostic medical oficial pentru această afecțiune: tulburare afectivă sezonieră (TAS). Potrivit Clinicii Mayo, aceasta este o depresie cauzată de schimbarea anotimpurilor, marea majoritate a persoanelor dezvoltând simptome în timpul iernii.

Partea bună este că există o serie de modalități de a evita depresia iarna. Indiferent dacă te-ai luptat cu SAD de ani de zile sau doar recent ai început să observi o schimbare a dispoziției tale, practicarea acestor sfaturi recomandate de experți poate ajuta la promovarea unei mentalități mai bune toată iarna. Nu rata aceste modalități eficiente de a combate anxietatea

E foarte important să-ți faci patul

Acest prim sfat poate fi considerat simplu. Nu este nimic în neregulă cu el atâta timp cât funcționează. Începerea zilei făcând patul dă tonul pentru o zi productivă și pozitivă.

Reclamă

„În timp ce poate părea o corvoadă să-ți faci patul în fiecare dimineață, acest obicei simplu te poate ajuta să-ți începi ziua cu o notă pozitivă. O rutină mai sănătoasă”, spune Karin Sun, expertă în cele mai bune practici de somn și fondatoare a Crane & Canopy.

„Sondajele au arătat că oamenii care își fac patul sunt mai fericiți. Au mai mult succes în activitățile de acasă și cele de la serviciu. Se simt mai odihniți și sunt mai implicați într-un stil de viață sănătos decât colegii lor cu cearșafuri șifonate. A face patul în fiecare dimineață creează un efect domino. Te determină să construiești alte obiceiuri sănătoase pe tot parcusul zilei.”

Mai mult, alte cercetări spun că a trăi într-un mediu curat și organizat poate face minuni pentru sănătatea și bunăstarea mintală în general. Acest sondaj a constatat că oamenii care își fac paturile în fiecare zi sunt de obicei mai sănătoși, mai relaxați și dorm mai bine.

Reclamă

Prioritizează odihna

Apropo de somn, este deosebit de important să te asiguri că dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte.

„S-ar putea să nu fim animale care hibernează. Este totuși esențial să avem un somn cât mai bun și de calitate pentru a rămâne fericiți în lunile de iarnă”, explică Stephen Light, coproprietar al Nolah and Certified Sleep Science and Stress Management. „Sănătatea mintală și somnul sunt legate una de cealaltă. Așa că, încearcă să implementezi mici schimbări care te ajută să dormi mai bine. Schimbarea nu trebuie să fie imediată.”

Între timp, o cercetare publicată în Annals of Behavioral Medicine raportează că ai nevoie de aproximativ trei nopți consecutive de odihnă precară pentru a se provoca o deteriorare majoră atât a bunăstării fizice, dar și a celei mentale.

Rămâi activă pe plan social

Este perfect să stai ghemuită lângă foc uitându-te la un film într-o noapte cu zăpadă, nu-i așa? Nu lăsa însă vremea rece să te împiedice să te vezi cu familia și prietenii. Toți, da chiar și tu, au nevoie de interacțiune socială în mod regulat.

„Conectează-te cu oameni care îți aduc zâmbetul pe buze doar gândindu-te la ei. Nu ezita să apelezi la sprijin dacă te simți dezamăgită. Fie chiar să cauți sprijin de la un prieten sau partener, fie să te adresezi terapeutului tău. Sprijinul social este cheia sănătăţii mintale, mai ales în perioadele de stres”, spune psihologul clinician dr. Aurelie Lucette.

Fă mișcare în continuare

Probabil ai mai auzit de această sugestie. Asta nu o face cu nimic mai puțin adevărată și în această situație. Menținerea unui stil de viață activ, care să includă suficientă mișcare este esențială pentru a rămâne pozitivă, indiferent de cât de friguroasă este iarna. De exemplu, un studiu publicat în Preventive Medicine a analizat aproape 18.000 de oameni înainte de a concluziona că exercițiile fizice au beneficii serioase de stimulare a stării de spirit.

Un alt proiect de cercetare publicat în Depression & Anxiety spune că tot ce ai nevoie e de aproximativ 35 de minute de exerciții zilnice pentru a ține la distanță gândurile negative. Deci, nu trebuie să-ți petreci toată ziua transpirând pentru a avea zâmbetul pe buze.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×