A rămâne sănătos și în formă după 50 de ani poate fi destul de dificil, mai ales dacă în anii anteriori ai neglijat aspectele ce țin de sănătate. Recompensele unei vieți bine trăite și sănătoase sunt întotdeauna apreciate de cei care au avut întotdeauna grijă de ei înșiși. Iată câteva obiceiuri care să te ajute să te bucuri de viață după vârsta de 50 de ani.
Obiceiuri sănătoase care te pot ajuta după vârsta de 50 de ani
Studiile au demonstrat că la 50 de ani te simți mai încrezătoare în cariera ta, familia ta se află într-un punct de echilibru, iar tu ești gata pentru a petrece mai mult timp cu tine. Ce modalitate mai bună de a celebra viața decât prin a te îngriji de propria ta fericire și sănătate.
Ai grijă de sănătatea sistemului osos
Sănătatea oaselor este esențială pentru toate persoanele, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, după vârsta de 50 de ani, sistemul osos necesită mai multă grijă și atenție. La femeie situația este cu atât mai delicată. Schimbările hormonale care apar din cauza menopauzei pot duce în timp la scăderea densității osoase și la creșterea riscului de fracturi.
Pentru a te asigura că ai un sistem osos sănătos este important să ai o dietă bogată în calciu, magneziu, vitamina D și vitamina K. Acești nutrienți se găsesc în alimente, astfel că vei avea nevoie de o dietă cât mai variată și mai sănătoasă. Exercițiile fizice sunt extrem de utile. Realizat în mod corect, acestea ar putea ajuta în timp la întărirea sistemului osos.
Încearcă să ai o viață activă
Pe lista de obiceiuri sănătoase care să te ajute după vârsta de 50 de ani se numără adoptarea unui stil de viață cât maia ctiv. Exercițiile de intensitate moderată pot aduce beneficii mușchilor, oaselor, dar și inimii. Totodată, studiile arată că sportul ajută la păstrarea memoriei tinere.
Se spune că pe măsură ce îmbătrânești, hipocampul tău se micșorează. Hipocampul este partea creierului asociată cu memora. Astfel, micșorarea acestuia duce la tulburări cognitive în timp. Studiile arată că inclusiv mersul pe jos ajută la menținerea sănătății tale și a creierului tău.
Fă-ți un program de somn
Calitatea somnului este extrem de importantă după vârsta de 50 de ani. Modificările hormonale, rigiditatea articulațiilor și multe alte probleme pot tulbura un somn liniștit. Orele de somn sunt foarte importante pentru a te putea reface.
Dacă te confrunți cu probleme atunci când vine vorba de a adormi, ți-am pregătit o listă cu trucuri care să te ajute să ai un somn odihnitor. Studiile spun că un adult cu vârsta de peste 50 de ani are nevoie de minimum 7 ore jumătate de somn. Programul tău trebuie să fie făcut de așa natură încât să reușești să te odihnești corespunzător în fiecare noapte.
Antrenează-ți mintea
Pe lista ta de obiceiuri sănătoase care să te ajute după 50 de ani trebuie să se numere și antrenarea memorie. Fie că preferi să înveți o limbă nouă, să faci jocuri de cuvinte sau jocuri care să-ți antreneze memoria este extrem de important să-ți păstrezi creierul activ.
Mai multe studii au demonstrat că antrenarea creierului în activități de memorie aduce o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor cognitive. Exercițiile pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a raționamentului și a capacității de a duce la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi.