Raportul, care a studiat obiceiurile alimentare și istoricul sănătății iranienilor, spune că riscul de boală coronariană prematură, sau PCAD, de la consumul de orez alb este similar cu cel al consumului de „zaharuri și uleiuri nesănătoase” găsite în dulciuri.
Orezul alb este dăunător pentru sănătatea inimii
Studiul s-a concentrat pe un grup de aproximativ 2.500 de oameni, unii cu artere normale și alții cu boală coronariană. Fiecare participant a răspuns la un chestionar privind frecvența alimentelor. S-au pus întrebări pentru a determina cât de des a mâncat cereale integrale și rafinate.
Cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de cereale rafinate a fost asociat cu un risc crescut de PCAD. Consumul de cereale integrale a fost asociat cu un risc redus, scrie nypost.com.
Cerealele sunt „rafinate” atunci când sunt procesate în făină. Le oferă o textură mai fină și o perioadă de valabilitate mai lungă. Din păcate, în acest proces se elimină unii nutrienți cheie. Cu toate acestea, cerealele integrale, cum ar fi ovăzul brun și pâinea integrală, conțin boabele întregi.
„Există mulți factori implicați în motivul pentru care oamenii pot consuma cereale rafinate mai mult decât cereale integrale. Unii dintre cei mai importanți factori de luat în considerare includ economia și venitul, locul de muncă, educația, cultura, vârsta și alți factori similari”, a spus dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, autorul principal al studiului.
„O dietă care include consumul unei cantități mari de cereale nesănătoase și rafinate poate fi considerată similară cu o dietă care conține o mulțime de zaharuri și uleiuri nesănătoase”, a continuat el.
Află de aici la ce obiceiuri poți renunța pentru a avea o inimă sănătoasă.
Cum afectează cerealele rafinate sănătatea inimii
Cerealele rafinate sunt descompuse rapid de către organism. Se întâmplă acest lucru deoarece au fost îndepărtate de fibre. Din păcate, se ajunge la o creștere a nivelului zahărului din sânge după fiecare masă, conform CDC.
În timp, glicemia crescută poate deteriora vasele de sânge și nervii care controlează inima și provoacă formarea plăcii în pereții arterelor.
Un raport din 2019 al Colegiului American de Cardiologie și al Asociației Americane a Inimii recomandă o dietă care pune accent pe aportul de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și pește. Doar alimentația poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă.
„Deoarece mai multe studii demonstrează o creștere a consumului de cereale rafinate la nivel global, precum și impactul asupra sănătății generale, este important să găsim modalități de a încuraja și educa oamenii. Ei trebuie să știe mai multe cu privire la beneficiile consumului de cereale integrale”, a continuat Khajavi Gaskarei.
„Tacticile de luat în considerare includ predarea unor alegeri alimentare îmbunătățite în școli și alte locuri publice. E nevoie de un limbaj simplu pe care populația generală îl poate înțelege,. E nevoie de prezentarea datelor și în programele de televiziune. Continuarea cercetărilor trebuie făcută la nivel înalt. Datele trebuie să fie prezentate la conferințe medicale și publicate în reviste medicale. De asemenea, clinicienii trebuie să poarte aceste conversații între ei și cu pacienții lor”, a concluzionat medicul.