Papricașul de pui este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale ale bucătăriei maghiare. Rețeta este simplă, ușor de pregătit, iar ingredientele sunt foarte accesibile.
Se prepară cu carne de pui, ceapă, usturoi, ardei și nelipsita boia dulce (paprika), ingredientul principal care dă gust preparatului.
Boiaua de ardei este unul dintre cele mai des folosite ingrediente în bucătăria ungurească. În Ungaria se cultivă foarte mult ardei, încă din Evul Mediu, atunci când turcii au adus ardei în această țară. Însă, metoda de uscare și de transformare a ardeilor în celebra boia de ardei este doar meritul ungurilor.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a pregăti și tu unul dintre preparatele cele mai cunoscute din bucătăria ungurească.
Ingrediente
- pieptul și pulpele de la un pui
- 1 ceapă de mărime medie
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de ulei
- 25 gr unt
- 750 ml apă
- sare și piper, după gust
- 2 lingurițe cu boia de ardei dulce
- 1-2 linguri de făină
- 3-4 linguri de smântână acră cu peste 20% grăsime
- 1 legătură de pătrunjel verde.
Papricaș de pui cu smântână – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare preparatului tradițional unguresc. Porționează carnea în bucăți mai mici și presară sare și piper peste ea. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l rondele.
Amestecă într-un bol smântâna cu făina. Pisează ardeiul iute, dacă folosești din cel uscat. Dacă folosești ardei proaspăt, taie-l în bucăți mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul și începe gătirea preparatului.
Cum prepari mâncarea de pui după rețeta tradițională ungurească
Pune o cratiță sau o tigaie pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și untul. Când untul este topit, adaugă ceapa și usturoiul. Călește-le la foc de intensitate mică, pentru a nu se arde și amestecă-le constant până când ceapa începe să se înmoaie și devine transparentă.
Adaugă bucățile din carne de pui și rumenește-le bine pe toate părțile. Când carnea este bine rumenită, adaugă apă fierbinte și acoperă vasul cu un capac. Lasă carnea să fiarbă până când se pătrunde bine la testul cu furculița. Transferă carnea în alt vas și păstreaz-o acoperită.
Adaugă în tigaia de pe foc boiaua de ardei și ardeiul iute. Ia din supa fierbinte și adaugă câte puțină peste amestecul de smântână cu făină. Amestecă bine pentru a se dilua compoziția și a se omogeniza. Pune supă fierbinte până când amestecul devine fluid și fierbinte. Adaugă acest amestec în tigaia de pe foc. Amestecă intens pentru omogenizare, apoi adaugă carnea.
Vezi mai multe imagini cu papricașul de pui în GALERIA FOTO!
Acoperă din nou vasul și mai fierbe deliciosul papricaș de pui cu smântână, la foc de intensitate mică, pentru maxim 15 minute.
Dacă nu agreezi făina, papricașul poate fi îngroșat și cu amidon de porumb. Varianta cu amidon este mai rapidă și mai sănătoasă pentru digestie. Cantitatea de amidon se adaugă cât jumătate din cantitatea de făină, iar papricașul se mai fierbe 5-6 minute.
După stingerea focului adaugă pătrunjel verde tocat mărunt. Poți servi papricașul de pui simplu, cu o felie de pâine și o salată. Dar îl poți servi și cu un piure de cartofi sau cu mămăliguță.
Dacă optezi pentru a servi papricașul cu mămăligă, îți oferim și rețeta de mămăligă, așa cum o prepara bunica.