Papricaș de pui cu smântână. Rețetă din bucătăria ungurească

Ți-ai propus să prepari o mâncare cu carne de pui, dar nu știi ce rețetă să alegi? Îți recomandăm să încerci rețeta de papricaș de pui cu smântână, din bucătăria ungurească.

Maria Udrea
Publicat: 18 mai 2022, 6:56

Papricașul de pui este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale ale bucătăriei maghiare. Rețeta este simplă, ușor de pregătit, iar ingredientele sunt foarte accesibile.

Se prepară cu carne de pui, ceapă, usturoi, ardei și nelipsita boia dulce (paprika), ingredientul principal care dă gust preparatului.

Boiaua de ardei este unul dintre cele mai des folosite ingrediente în bucătăria ungurească. În Ungaria se cultivă foarte mult ardei, încă din Evul Mediu, atunci când turcii au adus ardei în această țară. Însă, metoda de uscare și de transformare a ardeilor în celebra boia de ardei este doar meritul ungurilor.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a pregăti și tu unul dintre preparatele cele mai cunoscute din bucătăria ungurească.

Ingrediente

  • pieptul și pulpele de la un pui
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 25 gr unt
  • 750 ml apă
  • sare și piper, după gust
  • 2 lingurițe cu boia de ardei dulce
  • 1-2 linguri de făină
  • 3-4 linguri de smântână acră cu peste 20% grăsime
  • 1 legătură de pătrunjel verde.

Papricaș de pui cu smântână – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor necesare preparatului tradițional unguresc. Porționează carnea în bucăți mai mici și presară sare și piper peste ea. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l rondele.

Amestecă într-un bol smântâna cu făina. Pisează ardeiul iute, dacă folosești din cel uscat. Dacă folosești ardei proaspăt, taie-l în bucăți mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul și începe gătirea preparatului.

Cum prepari mâncarea de pui după rețeta tradițională ungurească

Pune o cratiță sau o tigaie pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și untul. Când untul este topit, adaugă ceapa și usturoiul. Călește-le la foc de intensitate mică, pentru a nu se arde și amestecă-le constant până când ceapa începe să se înmoaie și devine transparentă.

Adaugă bucățile din carne de pui și rumenește-le bine pe toate părțile. Când carnea este bine rumenită, adaugă apă fierbinte și acoperă vasul cu un capac. Lasă carnea să fiarbă până când se pătrunde bine la testul cu furculița. Transferă carnea în alt vas și păstreaz-o acoperită.

Adaugă în tigaia de pe foc boiaua de ardei și ardeiul iute. Ia din supa fierbinte și adaugă câte puțină peste amestecul de smântână cu făină. Amestecă bine pentru a se dilua compoziția și a se omogeniza. Pune supă fierbinte până când amestecul devine fluid și fierbinte. Adaugă acest amestec în tigaia de pe foc. Amestecă intens pentru omogenizare, apoi adaugă carnea.

Vezi mai multe imagini cu papricașul de pui în GALERIA FOTO!

Smântâna oferă un plus de cremozitate papricașului / Shutterstock

Acoperă din nou vasul și mai fierbe deliciosul papricaș de pui cu smântână, la foc de intensitate mică, pentru maxim 15 minute.

Dacă nu agreezi făina, papricașul poate fi îngroșat și cu amidon de porumb. Varianta cu amidon este mai rapidă și mai sănătoasă pentru digestie. Cantitatea de amidon se adaugă cât jumătate din cantitatea de făină, iar papricașul se mai fierbe 5-6 minute.

După stingerea focului adaugă pătrunjel verde tocat mărunt. Poți servi papricașul de pui simplu, cu o felie de pâine și o salată. Dar îl poți servi și cu un piure de cartofi sau cu mămăliguță.

Dacă optezi pentru a servi papricașul cu mămăligă, îți oferim și rețeta de mămăligă, așa cum o prepara bunica.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Barron Trump s-a întors la facultate, dar nu a revenit singur. Cine sunt bărbații care stau mereu pe urmele lui
Barron Trump s-a întors la facultate. Fiul cel mic al actualului Președinte SUA și al Melaniei Trump studiază în primul an la Universitatea din New York, dar statutul lui e diferit de al celorlalți...
2
Horoscop
Zodiile care nu se tem să fie „cringe”: semnele care îmbrățișează autenticitatea fără rușine
Fiecare dintre noi a avut momente „cringe” – acele situații în care comportamentul nostru pare exagerat, stânjenitor sau pur și simplu diferit de normele sociale. Dar pentru anumite semne zodiacale, aceste momente nu sunt...
3
Horoscop
Numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Ce spun astrele
Nativii vor fi ghidați de astre și în a doua lună a anului. Află care sunt numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Anul 2025 este înaintea noastră, astfel că planurile...
4
Horoscop
3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni. Ce spun astrele
Te-ai întrebat vreodată de ce unele cupluri se înțeleg atât de bine? Vezi care sunt cele 3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni și află motivul. Conexiunile ascunse între parteneri pot...
5
Horoscop
3 zodii care sunt de încredere. Nativii pe care te poți baza în orice situație
Acestea sunt cele 3 zodii care sunt de încredere. Astrologii susțin că nativii aceștia sunt descurcăreți și te poți baza pe ei în orice situație. Încrederea este un lucru special, ca o îmbrățișare caldă...
PARTENERI