Papricaș de pui cu smântână. Rețetă din bucătăria ungurească

Ți-ai propus să prepari o mâncare cu carne de pui, dar nu știi ce rețetă să alegi? Îți recomandăm să încerci rețeta de papricaș de pui cu smântână, din bucătăria ungurească.

Maria Udrea
Publicat: 18 mai 2022, 6:56

Papricașul de pui este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale ale bucătăriei maghiare. Rețeta este simplă, ușor de pregătit, iar ingredientele sunt foarte accesibile.

Se prepară cu carne de pui, ceapă, usturoi, ardei și nelipsita boia dulce (paprika), ingredientul principal care dă gust preparatului.

Boiaua de ardei este unul dintre cele mai des folosite ingrediente în bucătăria ungurească. În Ungaria se cultivă foarte mult ardei, încă din Evul Mediu, atunci când turcii au adus ardei în această țară. Însă, metoda de uscare și de transformare a ardeilor în celebra boia de ardei este doar meritul ungurilor.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a pregăti și tu unul dintre preparatele cele mai cunoscute din bucătăria ungurească.

Ingrediente

  • pieptul și pulpele de la un pui
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 25 gr unt
  • 750 ml apă
  • sare și piper, după gust
  • 2 lingurițe cu boia de ardei dulce
  • 1-2 linguri de făină
  • 3-4 linguri de smântână acră cu peste 20% grăsime
  • 1 legătură de pătrunjel verde.

Papricaș de pui cu smântână – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor necesare preparatului tradițional unguresc. Porționează carnea în bucăți mai mici și presară sare și piper peste ea. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l rondele.

Amestecă într-un bol smântâna cu făina. Pisează ardeiul iute, dacă folosești din cel uscat. Dacă folosești ardei proaspăt, taie-l în bucăți mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul și începe gătirea preparatului.

Cum prepari mâncarea de pui după rețeta tradițională ungurească

Pune o cratiță sau o tigaie pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și untul. Când untul este topit, adaugă ceapa și usturoiul. Călește-le la foc de intensitate mică, pentru a nu se arde și amestecă-le constant până când ceapa începe să se înmoaie și devine transparentă.

Adaugă bucățile din carne de pui și rumenește-le bine pe toate părțile. Când carnea este bine rumenită, adaugă apă fierbinte și acoperă vasul cu un capac. Lasă carnea să fiarbă până când se pătrunde bine la testul cu furculița. Transferă carnea în alt vas și păstreaz-o acoperită.

Adaugă în tigaia de pe foc boiaua de ardei și ardeiul iute. Ia din supa fierbinte și adaugă câte puțină peste amestecul de smântână cu făină. Amestecă bine pentru a se dilua compoziția și a se omogeniza. Pune supă fierbinte până când amestecul devine fluid și fierbinte. Adaugă acest amestec în tigaia de pe foc. Amestecă intens pentru omogenizare, apoi adaugă carnea.

Vezi mai multe imagini cu papricașul de pui în GALERIA FOTO!

Smântâna oferă un plus de cremozitate papricașului / Shutterstock

Acoperă din nou vasul și mai fierbe deliciosul papricaș de pui cu smântână, la foc de intensitate mică, pentru maxim 15 minute.

Dacă nu agreezi făina, papricașul poate fi îngroșat și cu amidon de porumb. Varianta cu amidon este mai rapidă și mai sănătoasă pentru digestie. Cantitatea de amidon se adaugă cât jumătate din cantitatea de făină, iar papricașul se mai fierbe 5-6 minute.

După stingerea focului adaugă pătrunjel verde tocat mărunt. Poți servi papricașul de pui simplu, cu o felie de pâine și o salată. Dar îl poți servi și cu un piure de cartofi sau cu mămăliguță.

Dacă optezi pentru a servi papricașul cu mămăligă, îți oferim și rețeta de mămăligă, așa cum o prepara bunica.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI